PrimariaMea
Regulament nou de comerț local și alocații mai mari pentru Parcul Urban de Autobuze Image
28 ian. 2022

Regulament nou de comerț local și alocații mai mari pentru Parcul Urban de Autobuze

 

 

Consilierii s-au întrunit în ultima zi de ședință a anului. Aceștia au aprobat majorarea alocațiilor pentru Parcul Urban de Autobuze, mărirea taxei pentru salubrizare mecanizată, introducerea Minei Chișinău și terenului sportiv de pe str. M. Costin în lista proiectelor investiționale ș.a. Totodată, a fost aprobată componența unor comisii, regulamentul de comerț și cel de utilizare a terenurilor sportive dintre cartiere. Deși mai aveau proiecte de examinat, inclusiv mai multe subiecte funciare, aleșii locali au trimis la reexaminare subiectele 25-30 și au încheiat ședința. 

 

 

Consilierii au continuat examinarea ordinii de zi a ședinței începute la 28 decembrie, de la punctul 14 - aprobarea regulamentului de comerț local. Ajunși la acest subiect, la ședința precedentă, aleșii locali din fracțiunea PSRM au solicitat o pauză pentru a putea prezenta raportorului mai multe amendamente și a-i oferi șansa să le studieze înainte de votare. Pe lângă acest subiect, pe agenda consilierilor se mai aflau 29 proiecte de decizie și o informație. 

 

 

Durata: 3 ore 44 minute, fără pauză de masă

 

 


 

Ordinea de zi

Ordinea de zi modificată

 


 

 

14. Regulamentul de comerț local din mun. Chișinău

Proiect de decizie 

 

 

Regulamentul de comerț local definește modalitatea de gestionare a comerțului în capitală, inclusiv în zonele lângă instituțiile de învățământ, lăcașele de cult, instituțiile medicale, Nucleul Istoric etc. Documentul trebuie ajustat, după ce a fost modificată Legea privind comerțul interior. Proiectul a fost consultat public și a supus expertizei CNA, obiecțiile căruia au fost luate în calcul. 

 

După aprobarea proiectului, pretorii de sector trebuie să identifice locații pentru amplasarea gheretelor pe teritoriul municipal, care să fie ulterior scoase la licitație și să prezinte lista respectivă în termen de 30 de zile de la aprobare. Mai mult, aceștia trebuie să efectueze o inventariere a unităților de comerț ambulant prezente în propriul sector, să prelungească autorizațiile de comerț pentru cele amplasate legal și să organizeze evacuarea forțată a celor ilegale.

 

Ion Cebanu (PL) a solicitat soluții în cazul terasei localului „La Sarkis” care, conform consilierului, și-a extins terasa pe terenul unde a fost descoperită o groapă comună ale victimelor NKVD-ului. Cebanu a declarat că, pentru a permite extinderea terasei, a fost strămutată și piatra comemorativă. Conform raportorului, șeful Direcției generale economie, comerț și turism (DGECT), Roman Vitiuc, terenul pe care e amplasată terasa este unul privat și nu există soluții pentru a remedia situației. Consilierii au luat o scurtă pauză pentru a discuta posibile soluții și au agreat că vor vota regulamentul cu condiția ca DGECT se angajează să găsească soluție pentru problema expusă. 

 

 

Amendamente: 

- Pct. 2.1 din Anexa 2, se exclude textul „în lipsa coordonării amplasării unității cu administratorii instituțiilor vizate”;

- Pct. 2.2 din Regulament, se completează cu textul „231/2010”;

- Pct. 3.2 (f) din Regulament, se completează cu textul „precum și în alte localuri cu acces limitat prin Lege”;

- Pct 3.4.1 se exclude sintagma „sezonieră”  - consilierii și raportorul au fost de acord cu amendamentul, însă nu l-au supus votului;

- Pct. 3.4,1 compartimentul „Prestarea serviciilor” a fost completat cu textul „și alte obiecte de galanterie”;

- Pct. 4.3.8 (b) se completează cu sintagma „exclusiv”;

- Pct. 5.1.4 (e), se înlocuiește „administrația publică locală” cu „autoritatea executivă a administrației publice locale” 

- Pct 6.2.2, se completează cu textul „însă nu mai mare de cinci ani”;

- Pct. 8.2 al deciziei, se substituie textul „Regulamentul de desfășurare a activității de comerț în mun. Chișinău aprobat prin decizia CMC nr. 17/5 din 01.01.2020” cu sintagma „prezentul Regulament”;  

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 13 11 4 3 1 1 1 1 1
Contra 1
Abțineri 1

Decizia finală

 


 

 

15. Modificarea  deciziei 17/4 din 01.10.2020 (anexa 1): Lista și inițierea procedurii de promovare și lansare a proiectelor investiționale propuse spre implementare prin parteneriat public-privat

Proiect de decizie 

 

 

Lista proiectelor investiționale care sunt propuse pentru implementare prin parteneriat public-privat este completată. Astfel, sunt adăugate: 

 

- Terenul sportiv aferent Gimnaziului „Taraș Șevcenko” aflat pe str. Miron Costin 26, obiectivul fiind renovarea terenului sportiv, cu o suprafață de cca. 3000 m2, și crearea unei Academii de tenis. Se propune inclusiv crearea a 3 terenuri de tenis pentru copii, amenajarea vestiarelor și grupurilor sanitare, îmbunătățirea condițiilor sportive pentru copiii care învață la gimnaziu.

 

- Asigurarea protecției contra surpării terenului în perimetrul excavațiilor miniere subterane de la S.A. „Mina Chișinău”, cu dezvoltarea sursei alternative de alimentare cu apă potabilă a locuitorilor din mun. Chișinău. Despre subiectul Minei Chișinău ca sursă alternativă de apă potabilă s-a vorbit și la ședința din 13 octombrie 2021, fiind descrisă situația actuală, costurile și beneficiile dezvoltării acestei surse alternative de apă potabilă. Mai mult, implementarea proiectului va permite extragerea pietrei de calcar, crearea noilor locuri de muncă și altele. 

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 14 11 4 3 2 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 


 

 

16. Prelungirea relațiilor contractuale de comodat a unor încăperi din str. M. Kogălniceanu, 90 lit. A (clădire separată) Întreprinderii Municipale „Casa Limbii Române Nichita Stănescu”

Proiect de decizie 

 

 

Relațiile contractuale sunt prelungite pentru un termen de trei ani. Suprafața clădirii este de 291.4 mp. 

 

În condițiile pandemice, centrul nu prestează servicii către beneficiari. 

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 13 12 5 3 2 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 


 

 

17. Prelungirea relațiilor contractuale de comodat a unor încăperi, Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”

Proiect de decizie 

 

 

Relațiile contractuale sunt prelungite pentru un termen de cinci ani, Încăperile se află pe: 

 

- Str. Ghioceilor 1, lit. A, B, V (711.4 mp) - destinate unei stații de salvatori, unor garaje și depozite; 

- Str. Prunului 19, lit. A, B, V, G, D, E, J, Z (2 801,1 mp) - destinate amplasării unei stații tehnice, garaje și depozite; 

- Str. Ghidighici 3, lit. A (289,5 mp) - destinată amplasării unor încăperi de serviciu. 

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 13 12 5 3 2 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 


 

 

18. Prelungirea relațiilor contractuale de locațiune a unor încăperi din str. Nicolae Iorga, 2 lit. A (clădire separată) Instituției de Învățământ Privat Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”

Proiect de decizie 

 

 

Relațiile contractuale pentru încăperile nelocative din str. Nicolae Iorga 2 se prelungesc contra plată pe un termen de trei ani, având o suprafață de 840,1 mp. Totodată, se permite instituției de învățământ să ofere în sublocațiune pe termen de trei ani câteva încăperi companiei „SBORA SERVICE” SRL, pentru amplasarea bufetului. 

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 15 12 5 3 2 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 


 

 

19. Reîncheierea contractului de locațiune a unor încăperi din str Mitropolit Varlaam, 63 lit. L (parter), Societății cu răspundere limitată „DIOLSEM”

Proiect de decizie 

 

 

Relațiile contractuale pentru încăperea din str. Varlaam 63, lit. L, sunt prelungite pe un termen de trei ani pentru amplasarea unui magazin. Încăperile au fost reparate din contul locatarilor.

 

 

Amendament: 

Numărul cadastral se înlocuiește cu „0100206112.47”, fiind înlăturată o eroare tehnică.

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 16 12 5 3 2 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 


 

 

20. Modificarea deciziei CMC nr. 13/6 din 27 decembrie 2007

Proiect de decizie 

 

 

Componența Comisiei municipale pentru restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensații persoanelor supuse represiunilor politice, precum și achitarea compensațiilor în cazul decesului ca urmare a represiunilor politice, este modificată. Astfel, de la 7 membri, aceasta ajunge la 6. La fel, sunt efectuate modificări tehnice în textul Regulamentului comisiei. 

 

 

Amendamente: 

- În Anexă „Valentina Urecheanu” se substituie cu „Svetlana Corcimari”. 

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 16 10 5 3 2 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 


 

 

21. Desemnarea reprezentanților Consiliului municipal Chișinău în instanțele de judecată și alte instituții

Proiect de decizie 

 

 

Angajații Direcției asistență juridică vor fi împuterniciți prin procură de către Consiliul municipal să reprezinte interesele acestuia în instanțele de judecată până în data 31 decembrie 2022. 

 

La moment, sunt peste o mie de dosare în instanță. Pe parcursul anului 2021, primăria a obținut cca. 10 mil. de lei în urma deciziilor de judecată. Totodată, în cadrul Direcției juridice sunt ocupate 18 din cele peste 30 de locuri de muncă, iar organizarea concursurilor de angajare nu a avut rezultatele sperate.

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 19 11 4 3 2 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 


 

 

22. Aprobarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare mecanizată 

Proiect de decizie 

 

 

Tarifele pentru serviciile de salubrizare cu utilaje mecanice au fost aprobate în iunie 2020. Acestea nu mai acoperă cheltuielile întreprinderii EXDRUPO. Tarifele au fost majorate cu 70%, însă nici această scumpire nu a fost suficientă, fiind necesară o majorare de 230%. Tarifele vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2022, iar Direcția relații publice și buget civil trebuie să informeze populația privind prevederile deciziei. 

 

Nota informativă a proiectului, ce include justificarea majorării, este incompletă, observându-se lipsa unei pagini. Totuși, consilierii nu au avut întrebări.

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 18 10 4 2 1 1 1 1
Contra
Abțineri 3

Decizia finală

 


 

 

23. Modificări în anexa 18 la decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 25/4 din 29.12.2020 (bugetul municipal pentru 2021)

Proiect de decizie 

 

 

Bugetul municipal aprobat pentru anul 2021 a stabilit costul pentru km parcurs de o unitate de transport public la 23.02 lei. Totuși, pe parcursul anului, costul respectiv a crescut, iar reprezentanții Parcului Urban de Autobuze au solicitat majorarea acestuia până la 26.01 lei. Parcul Urban de Autobuze ar trebui să calculeze costul final pentru anul 2021 reieșind din noul cuantum, însă în limita alocațiilor bugetare stabilite pentru anul 2021. Suma alocațiilor suplimentare ar fi de cca. 14,0 mii lei. 

 

Subiectul a fost discutat și la ședința din 23 decembrie 2021, însă raportorul nu a putut oferi detalii privind perioada pentru care se aplică proiectul, suma finală a alocațiilor și altele. 

 

Și de această dată consilierii au menționat că proiectul nu este pregătit corespunzător și au repetat întrebările adresate la ședința precedentă. În cele din urmă, proiectul a fost adoptat.

 

 

Amendament: 

Pct. 2 a fost completat cu textul „pentru Direcția transport public și căi de comunicație”.

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 20 12 3 1 1 1
Contra
Abțineri 2 1

Decizia finală

 


 

 

24. Regulamentul de administrare și exploatare a terenurilor de sport multifuncționale proprietate publică din cartierele blocurilor de locuințe

Proiect de decizie 

 

 

Regulamentul explică modalitatea de gestionare a terenurilor de sport multifuncționale de pe teritoriul municipiului. Astfel, acestea sunt amenajate la inițiativa primăriei, în urma cererii colective a locatarilor, a asociației de locatari. Totodată, autoritățile municipale sunt responsabile de întreținerea acestora, din contul bugetului municipal. Pe an, primăria se angajează să amenajeze cel puțin cinci astfel de terenuri. 

 

Dumitru Ivanov (PAS) a solicitat, ca notă protocolară, să fie efectuate repetat consultări publice pentru a îmbunătăți proiectul. Proiectul a fost supus anterior procedurii de consultare, însă, conform raportorului, nu s-au prezentat cetățeni și propuneri.

 

 

Amendamente: 

- Pct. 1 a fost completat cu textul „Legea cu privire la calitatea lucrărilor în construcții”;

- Pct. 7, „Primăria municipiului” se înlocuiește cu „Direcția generală locativ comunală”; 

- Pct. 11 a fost completat cu textul „în limitele alocațiilor bugetare prevăzute în Bugetul municipal”; 

- Pct. 19, „persoane de proiectări” se înlocuiește cu „persoane autorizate de proiectări”; 

- Pct. 24, se completează cu propoziția „dimensiunile terenurilor sportive menționate mai sus sunt cu titlu de recomandare”; 

- Pct. 34 (a), sunt excluse orele de restricție de acces pe terenuri; 

- Pct. 39 și pct. 34 (a), a fost exclusă vârsta; 

- Pct. 73, este completat cu textul „schimbarea destinației se face doar prin acordul Consiliului municipal Chișinău”.

 

 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 18 9 4 3 1 1 1 1
Contra
Abțineri 2

Decizia finală

 


 

 

Consilierii au avut opinii diferite privind închiderea ședinței. Într-un final, s-a decis transmiterea tuturor subiectelor restante (25-30) la reexaminare, solicitând ca următoarea ședință să înceapă cu examinarea acestora, în ordinea în care se află pe agendă la moment. 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:


Publicat de:

Distribuie