PrimariaMea
„Situație bună” pe drumurile municipale și 43% din chișinăuieni vaccinați Image
29 dec. 2021

„Situație bună” pe drumurile municipale și 43% din chișinăuieni vaccinați

Situația privind COVID-19 rămâne stabilă, în capitală fiind în continuare Cod Galben de alertă epidemiologică. Maratoanele de vaccinare cu premii au luat sfârșit, iar rata de vaccinare a chișinăuienilor a ajuns la aproape 43%. 

Sezonul rece, deși nu a luat autoritățile prin surprindere, le dă bătăi de cap. Reprezentanții primăriei declară că fac tot ce pot pentru menținerea situației sub control, însă căderea continuă a zăpezii creează probleme. Astfel, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie prudenți. 

Numărul unităților de transport în capitală a crescut în ultimul an, iar primăria își propune să întreprindă măsuri pentru a spori confortul orășenilor, prin procurarea mai multor troleibuze și autobuze, reînnoirea stațiilor de transport public și majorarea salariilor șoferilor vehiculelor de rută. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 27 decembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Moment de „respiro” și evaluarea comună a spitalelor municipale

43% din chișinăuieni vaccinați și sfârșitul maratoanelor cu HoReCa

Iarna testează pregătirea autorităților municipale

240 de unități de transport au ajuns în Chișinău în 2021

 

Moment de „respiro” și evaluarea comună a spitalelor municipale

Municipiul Chișinău rămâne sub „Cod Galben” de alertă epidemiologică în baza numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă. Autoritățile doresc să profite de acest moment de „respiro” pentru a se pregăti de un nou val pandemic, în special prin efectuarea unei evaluări a spațiilor de spitalizare din capitală, dar și amenajarea conform tuturor standardelor a unei stații de oxigen la Centrul COVID-19 de la Moldexpo. Conform reprezentanților primăriei, au fost făcute demersuri către autoritățile centrale pentru evaluarea comună a spitalelor municipale, însă la moment nu există un răspuns la solicitare. 

Majoritatea spitalelor municipale au ieșit din circuitul de tratare a pacienților bolnavi de COVID-19. Totuși, în cazul declanșării unui nou val, secțiile vor putea fi reactivate în câteva zile. Centrul COVID-19 rămâne în continuare ca spațiu de triaj al pacienților suspecți. În spitalele municipale, pe 27 decembrie, erau internate 265 de persoane, dintre care 30 în stare foarte gravă. 

De la începutul pandemiei, în capitală au fost înregistrate 137 835 cazuri de COVID-19, dintre care 2 773 au decedat, șase decese având loc pe 26 decembrie.

 

43% din chișinăuieni vaccinați și sfârșitul maratoanelor cu HoReCa

Campania de vaccinare în parteneriat cu agenții economici din HoReCa a luat sfârșit. În cadrul campaniei s-au imunizat 1 263 de persoane.

Conform autorităților, rata de vaccinare în capitală a ajuns la circa 43%, fără însă să fie specificat dacă aceasta se referă la imunizare cu schemă completă. Primăria va continua să depună efort pentru sporirea ratei de vaccinare. Astfel, punctele de imunizare continuă să activeze cu regim extins și punctele mobile de vaccinare vor funcționa în continuare. Orarul amplasării acestora în luna ianuarie va fi publicat în curând. 

În capitală, cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare și în zilele de sâmbătă și duminică. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

 

Iarna testează pregătirea autorităților municipale

Autoritățile încearcă să facă față precipitațiilor abundente din ultima perioadă. Se intervine în continuu, însă situația rămâne complicată din cauza ninsorii fără oprire. Pe 26-27 decembrie au fost efectuate lucrări de patrulare, deszăpezire și control al poleiului pe străzile municipale, fiind implicate mai multe echipamente tehnice și împrăștiat amestec antiderapant și sare. Conform autorităților, luni, situația drumurilor era bună. Totuși, în vederea prognozelor de precipitații continue, „celula de criză” s-a întrunit în ședință pentru a lua decizii de intervenție rapidă și masivă. Pentru stabilizarea situației, primăria colaborează și cu poliția, care oferă suport în escortarea utilajului de deszăpezire. Autoritățile îndeamnă chișinăuienii să schimbe anvelopele pe cele de iarnă și să fie prudenți. 

 

240 de unități de transport au ajuns în Chișinău în 2021

Situația privind transportul municipal s-a îmbunătățit. Astfel, în ultimul an, conform edilului, au fost aduse în capitală 240 unități noi de transport, dintre care 82 de troleibuze simple și articulate, 100 de autobuze ISUZU noi și 58 de autobuze cu parcurs. Pentru anul viitor, primăria planifică alocarea a 190 000 milioane lei pentru procurarea și asamblarea noilor troleibuze și autobuze. Totodată, în acest an, au fost reparate 50 de stații de așteptare din contul primăriei - pe lângă cele reparate de Epamedia în baza unui contract cu primăria, iar anul următor autoritățile își propun să renoveze alte o sută de stații. Conform Bugetului Municipal pentru anul 2022, pentru aceasta ar fi destinați 5 milioane de lei. 

Autoritățile au lansat o licitație pentru procurarea serviciilor de GPS atât pentru troleibuze, cât și autobuze, procedură care încă nu a fost finalizată. Totodată, există în continuare multe locuri vacante, iar autoritățile își propun să majoreze salariul la șoferii de transport public, astfel încât să facă lucrul mai atractiv. Un proiect în acest sens a fost examinat de consilieri la ședința consiliului din 23 decembrie, însă după o raportare lacunară, subiectul a fost trimis la reexaminare. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie