PrimariaMea
Sezonul de încălzire 2023-2024, pregătirea pentru sezonul rece și programul „Ajutor la contor” Image
23 nov. 2023

Sezonul de încălzire 2023-2024, pregătirea pentru sezonul rece și programul „Ajutor la contor”

Durata ședinței: 22 min

Din 13 noiembrie a început sezonul de încălzire în capitală și de atunci a fost pornită căldură în toate instituțiile medicale, în majoritatea instituțiilor de învățământ primar, secundar și în 2 510 blocuri locative dintre cele 2711 ce fac parte din fondul locativ. Și în acest an, Guvernul va acorda compensații în factură la gaze naturale, energie termică și electrică, precum și o plată monetară pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbuni. Cetățenii țării vor putea aplica până pe 25 noiembrie pentru compensarea cheltuielilor din sezonul rece, inclusiv cele acumulate în luna noiembrie. Înregistrarea se face online, iar celor care nu dispun de competențe digitale, asistenții sociali le oferă ghidare și suport. Până în prezent, au fost depuse 635 000 cereri pe platforma compensatii.gov.md. 

În contextul timpului ploios, autoritățile municipale întreprind măsuri pentru prevenirea inundațiilor. Pe parcursul săptămânii trecute, au fost efectuate lucrări de curățare a sistemului pluvial și evacuarea apelor subterane.


Conectarea instituțiilor sociale la încălzire


Sezonul de încălzire 2023-2024 pentru chișinăuieni a început de săptămâna trecută. Astfel,  în toate instituțiile municipale a fost pornită căldura. Din cele 2 711 blocuri locative sunt încălzite 2 510 blocuri. Chiar dacă, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, la ședința anterioară a confirmat că toate pașapoartele tehnice au fost semnate, ceea ce presupune că fondul locativ este pregătit pentru primirea agentului termic, în unele blocuri locative încă mai este frig. La solicitarea directorilor, toate grădinițele sunt încălzite, pe când trei instituții de învățământ primar și secundar din cele 131 vor fi conectate pe parcursul săptămânii, după ce vor fi finalizate lucrările tehnice. 


Evenimentele sportive din capitală


Șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a menționat că evenimentele marca „Weekend sportiv” continuă. Astfel, săptămâna trecută au avut loc campionatele municipale  la șah,  volei, box, rugby, înot și scrimă. 

Mai multe detalii găsiți AICI.


Situația în instituțiile municipale de învățământ


Tot mai mulți copii din Ucraina sunt încadrați la studii în sistemul educațional din Republica Moldova. În capitală numărul acestora a ajuns la 1 125 de copii în cele 131 de instituții de învățământ primar și secundar. Luând în considerare, prezența virozelor sezoniere frecvența în 1 572 de grupe din instituțiile preșcolare, în săptămâna anterioară a constituit 79 %.


Programul guvernamental „Ajutor la contor”


După o lungă pauză, reprezentanții Direcției generale asistență medicală și socială sunt invitați la raport. Marina Buga, șefa adjunctă a Direcției generale asistență medicală și socială a reamintit de programul de compensații la energie în perioada sezonului rece din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024. Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. În acest sens, până pe 25 noiembrie 2023, toți cetățenii vor avea posibilitate să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, (inclusiv persoanele care s-au înregistrat anul trecut).

Mai multe detalii găsiți AICI.

Reamintim că, fostul șef al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, vizat în dosarul de delapidare a fondurilor destinate refugiaților, a demisionat din funcție în luna august, anul curent. 


Întreținerea infrastructurii rutiere


În contextul timpului ploios, autoritățile municipale în ultimele săptămâni întreprind măsuri pentru prevenirea inundațiilor. Pe parcursul săptămânii trecute, a fost efectuate lucrări de curățare a sistemului pluvial și evacuarea apelor subterane. În același timp, pentru condițiile de iarnă serviciile primăriei au raportat că dispun de stocuri suficiente de antiderapant. La necesitate vor fi inițiate achiziții suplimentare. Totodată, corespunderea unităților de transport public și utilajul pentru sezonul de iarnă este verificat, iar starea drumurilor este monitorizată.
Sumplimentar, indicatoarele rutiere defectate sunt înlocuite cu altele. Pentru întreținerea drumurilor va fi achiziționată mixtură asfaltică rece.

La finalul ședinței, viceprimarul Ilie Ceban a solicitat serviciilor municipale efectuarea inspectării unităților de transport public și a tehnicii de curățare a zăpezii. Ca urmare, acestea trebuiau să prezinte un raport la data de 21 noiembrie 2023. De menționat că nu s-a stipulat nimic cu privire la prezentarea acestuia în spațiul public.

 


Publicat de:

Distribuie