PrimariaMea
30 nov. 2022

Servicii sociale noi, amenințări din partea primarului și condamnarea războiului din Ucraina, motiv de supărare pentru socialiști

 

Municipalitatea s-a ales cu o serie de servicii sociale noi, printre ele: ,,Fluturele albastru”, „Plasament familial pentru adulți” sau „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil”. Serviciile vor fi destinate fie pentru mamele cu copii, care nu au loc de trai, pentru micuții cu boli rare sau autism, pentru bătrâni sau tinerii cu nevoi speciale. Tot în ședința din 24 noiembrie, consilierii au aprobat acordarea ajutorului material pentru bucătarii din grădinițe.

 

Ședința a început cu 40 de minute întârziere.

 

Începutul a fost la fel ca și sfârșitul precedentei ședințe, cu Irina Gutnic la tribună. Fosta șefa de la ,,Apă-Canal Chișinău”, actualmente viceprimară a municipiului, a continuat să răspundă la întrebări care țineau de situația de la Apă-Canal și raporturile cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. 

 

În ședință, consilierii, la inițiativa fracțiunii PL, au semnat o rezoluție de condamnare a războiului pornit în Ucraina de Rusia. Socialiștii s-au supărat și au părăsit sala. Până a pleca, au avut grijă să închidă lumina, dar și sunetul de la microfoane. Deși problema a fost remediată, ședința nu a mai continuat. 

 

Durata ședinței: 6 ore 20 minute

Pauză:  2 ore 15 minute


Ordinea de zi 


2. Informație privind raporturile dintre S.A. „Apă-Canal Chişinău” și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare

 

Discuțiile pe marginea informației respective au continuat, după ce la ședința precedentă, s-a vorbit mai bine de o oră la același subiect.

 

Irina Gutnic, viceprimara mun. Chișinău, a explicat că au fost înaintate Parlamentului o serie de amendamente la Legea nr. 303, cea care reglementează modul de aprobare a tarifelor la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare. Deși au cerut examinarea propunerilor în regim de urgență, Gutnic a declarat că deocamdată nu a venit un răspuns din partea autorităților. 

 

Irina Gutnic: ,,Astăzi (25.11.2022) urmează să expediem către Premier Energy un grafic de eșalonare a datoriei.” Anunțul a fost făcut de viceprimară, după ce marți, 23 noiembrie, a declarat că în următoarele zile distribuitorul de apă și canalizare ar putea fi deconectat de la energia electrică. Situația s-a creat în urma acumulării unei datorii la energia electrică în sumă de 5,6 mil. de lei.

 

Gutnic a mai precizat că, deocamdată, un aviz din partea ANRE, așa cum prevede Legea nr. 303, care să permită modificarea tarifului, nu a fost recepționată de societatea pe acțiuni. În cel mai recent răspuns al ANRE-ului se menționează că autoritatea va da un răspuns după cesionarea împrumutului BERD/BEI, care încă nu a intrat în vigoare. 

 

La un moment dat, când în sală spiritele erau încinse, Ion Ceban, primarul capitalei, și-a făcut apariția. Edilul a ținut un discurs dintr-o respirație, a lansat acuzații și a plecat.

 

Ion Ceban (primarul Chișinăului): ,,Să vă rugați să nu luați una peste moacă, deputații și miniștrii voștri. O să fiți scuipați în față în cel mai bun caz. Cu dvs. și colega dvs. (cu referire la PAS) plenul se comportă prea democratic. Nu este scuză pentru zero reușite în mandatul de președintă, în parlament. Voi vreți să ucideți Apă-Canal ca și Termocomul. (...) O să ajungă timpul, ia și te uită la mine în ochi (adresare la consilier PAS), o să te scuipe cineva. Să vă fie rușine să deschideți gura. Sănătate să aveți!”

 

Victor Bunescu (neafiliat) a declarat că este nemulțumit de modul în care Corneliu Pântea, președintele ales al ședinței, conduce procesul de dezbateri: ,,Vă propun să vă dați demisia, îmi retrag votul de susținere. Ce auzim în sală este un bardac, nu se respectă regulamentul. Se discută la diferite teme, numai nu relația ANRE și Primărie.”

 

Eugenia Ceban (PSRM): ,,Închideți întrebarea și treceți la ordinea de zi, țineți șefii de direcție care au de lucru. Nu avem simț și omenie, apoi cereți de la ei lucru. Stau în sală deja de trei ore.” 

 

După două ore, timp în care au fost prezentate informații referitor la raporturile dintre Apă-Canal și ANRE privind aprobarea tarifelor pentru apă și de canalizare, s-au lansat acuzații și replici pe tonuri ridicate, subiectul a fost încheiat.


3. Acordarea ajutorului material

Proiect de decizie 

 

Proiectul prevede acordarea unui ajutor material pentru responsabilii de alimentarea copiilor din grădinițe, în mărimea unui salariu de funcție. 

 

În condițiile în care o bună parte a ședinței CMC a fost discutat un singur subiect timp îndelungat, Eugenia Ceban (PSRM) a propus votarea proiectului de decizie fără ca raportorul să-l prezinte. Totuși, Dumitru Ivanov (PAS) a menționat că are întrebări, moment în care Eugenia Ceban (PSRM): ,,Iar întrebare ai?! Du-te la Guvern și schimbă salariul la bucătari și dădace. Du-te și schimbă salariul, ai întrebări!” Ivanov i-a sugerat să manifeste un comportament adecvat: ,,Dna. Eugenia, nu faceți față feciorașului.” Eugenia Ceban a avut și de această dată o replică: ,,Să-ți știi locul tu și să-i faci observația lu’ mamă-ta, nu mie.”

 

Președintele ședinței a atenționat că în cazul în care spiritele nu se calmează, va fi anunțată pauza de prânz mai devreme. Discuțiile pe marginea subiectului au fost reluate, consilierii au adresat întrebări, iar raportorul Andrei Pavaloi, șeful DGETS, a răspuns.

 

Edilul Ion Ceban a revenit în sala CMC pentru a explica de unde banii pentru ajutor. Nici de această dată nu s-a abținut de la acuzații în adresa PAS: ,,Nu este vorba de economie, dar este despre o politică socială orientată. Deficitul bugetar este enorm la ziua de azi. (...) Nu avem o prognoză clară cât va fi energia electrică. Noi în acest an am îngropat peste 700 de mil. de lei pentru că ei sunt mândri (cu referire la PAS). Ăștia ne îngroapă de vii, ca autoritate locală, ca cetățeni, ca oameni. Nu se bagă doar în buzunarul bugetului, dar în buzunarul fiecărui cetățean. Îți reiterez, scuipat va fi puțin.”

 

Dumitru Ivanov (PAS): ,,Vă rog să încetăm amenințările în CMC. Asta nu vă face față. Și așa aveți o chemare în judecată, dacă o pierdeți o să măturați primăria.”

 

Ion Ceban (primarul Chișinăului): ,,Eu mătur tot orașul cu colegii mei, voi stați cu palma în cur. Ridicați de la prințesele voastre, icoanele voastre de toate zilele, le-am trimis în repetate rânduri informații despre situația de la Apă-Canal. (...) Voi numai vă dați informații pe internet, pe telegram (cu referire la scurgerile din corespondența unor oficiali). Nimeni nu a furat corespondența voastră, dar clanurile voastre interne din PAS, vă dați de gol unul pe altul. Pot să vă spun, numele final din această listă, pe care nu o să-l vedeți, al aceluia și este treaba.” 

 

Într-un final proiectul de decizie a fost susținut cu 41 de voturi ,,pro”.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 8 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 


Mariana Lungu (PL) a menționat că în Republica Moldova sunt multe probleme, cea mai mare este însă războiul declanșat de Putin în Ucraina. În acest sens, consiliera PL a făcut un apel către consilieri și cetățeni, să se apropie după încheierea programul de muncă, în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău. Acolo urmând a fi demarat un manifest cu sloganul – ,,Jos Putin! Rusia stat terorist! Slava Ucrainei!”

 

În replică Grigore Bejenaru (PSRM) a spus: ,, Îmi este jale de cei din PAS și PL. Ei dacă nu au ce spune, își amintesc de război.” Pe lângă asta, socialistul Vitalie Mucan a cerut președintelui ședinței să se autosesizeze întrucât liberalii ar face instigare la ură. Corneliu Corneliu Pântea (PUN): ,,Colegi, recunosc, multe declarații sunt deplasate în raport cu ordinea de zi. Totuși, mesajul precedent nu instigă la ură.”


4. Crearea Serviciului social „Plasament familial pentru adulți” pe lângă Direcția generală asistență medicală și socială

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie prevede crearea pe lângă Direcția generală asistență medicală și socială, Serviciul social ,,Plasament familial pentru adulți”. Beneficiarii acestui serviciu sunt persoanele cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani, precum și persoanele care au atins vârsta de pensionare, cu ultimul domiciliu în mun. Chișinău, care se află temporar sau permanent, în imposibilitatea de a locui cu familia, din cauza nevoii de îngrijire specială. Totodată, solicitantul nu trebuie să fie beneficiarul de asistență personală sau de serviciu de îngrijire la domiciliu. 

 

Cheltuielile pentru întreținerea acestuia vor fi incluse în bugetul pentru anul 2023. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 9 4 2 - 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 

 

Consilierii au luat pauză de prânz timp de o oră și 35 de minute. 


5. Aprobarea într-o nouă redacție a Regulamentului  de organizare și funcționare a Serviciului de asistență parentală profesionistă de pe lângă Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, a statului de personal și organigramei acesteia

Proiect de decizie

 

Regulamentul presupune extinderea serviciului de asistență parentală, prin instituirea unei noi forme de asistență profesionistă – plasament de urgență. 

Așadar, în cazul aflării copilului într-o situație de risc, acesta nu va fi plasat într-un centru rezidențial sau în centru de plasament, dar i se va păstra mediul familial, până la rezolvarea situației. 

Pentru funcționarea serviciului sunt necesare suplimentar 20 de unități de personal, doi conducători și doi asistenți. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 6 3 3 1 1 1 1 1 1 1 - 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 


7. Crearea Serviciului social „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil” pe lângă Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Serviciului, a statului de personal și organigramei

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie stipulează despre crearea ,,Centrului maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil”. Serviciul social este destinat femeilor cu copil/copii cu vârsta mai mare de șase ani, aflați în situație de dificultate. Centrul va putea găzdui șapte cupluri mamă-copil (7 adulți și 13 copii), pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă șase. 

Sursele de finanțare vor constitui bugetul municipal, granturile, donațiile și alte surse prevăzute de lege. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 3 3 1 1 1 1 1 1 1 - 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală


8. Aprobarea într-o redacție nouă a Regulamentului privind organizarea și funcționarea Centrului Municipal de Plasament și Reabilitare a Copiilor de Vârstă Fragedă, a statului de personal și organigramei acestuia și abrogarea unor prevederi din decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 2/7 din 06.02.2020

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie vine să extindă serviciul deja existent – serviciul creșă. Scopul este prevenirea separării copilului de familie, a marginalizării acestuia, a excluderii sociale și a instituționalizării copilului cu vârsta de la patru luni la trei ani. Serviciul va fi în incinta Centrului Municipal de Plasament și Reabilitare a Copiilor de Vârstă Fragedă, str. Cuza Vodă 24/4. Pe lângă cele patru grupe existente, va fi deschisă încă una, cu un nr. de 12 beneficiari. 

În acest sens s-a ajustat statutul de personal și organigrama. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 3 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 


8. Privind aprobarea în redacție nouă a Regulamentului privind organizarea și funcționarea Serviciului social „Locuință socială asistată” de pe lângă Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, a statului de personal și organigramei, modificarea deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 3/4 din 18.06.2018

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie constă în acoperirea și dezvoltarea spațiului asistiv, integrator, pentru 30 de adolescenți și tineri cu vârsta între 16 și 18 ani. Categoriile de beneficiari vor fi elevii și studenții care își fac studiile în capitală, însă nu au cămin/locuință. O altă condiție va fi ca acești copii să se afle în grija statului (fie sunt sub tutelă sau fără îngrijire părintească).

Beneficiarii vor fi cazați într-un spațiu închiriat în baza proiectului. Spațiile vor fi câte unul în fiecare sector, unele vor fi exclusiv pentru cei cu nevoi speciale. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 4 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 


9. Aprobarea într-o nouă redacție a Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului social „Casa de copii de tip familial” de pe lângă Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului,a statului de personal și organigramei acestuia

Proiect de decizie 

 

Serviciul social ,,Casă de copii de tip familial” este dezvoltat în scopul oferirii îngrijirii familiale substitutive, adică în familia unui părinte-educator. Acesta este un serviciu similar asistenței parentale profesioniste, doar că în acest caz statutul îngrijitorului este altul. 

Astfel, copilul va fi plasat într-o casă de tip familie, pentru o perioadă determinată, în timp ce părinții biologici se confruntă cu probleme. O precondiție este ca familia desemnată să fie cuplu și să aibă la îngrijire cel mult șapte copii. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 4 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală


10. Aprobarea Statului nou de personal al Serviciului social „Asistență personală” Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului

Proiect de decizie 

 

Conform proiectului de decizie, se stabilește Statut nou de personal pentru serviciul social ,,Asistență personală” de 57 de unități (55 unități de asistenți personali, o unitate de șef adjunct, o unitate de specialist serviciul personal). Cheltuielile pentru remunerarea celor 55 de noi angajați, perioada noiembrie 2022–august 2023, sunt de 3564,1 mii lei și vor fi alocate din Memorandumul semnat între Ministerul Muncii și UNICEF. Ceilalți doi angajați vor fi remunerați din bugetul municipal. 

 

 Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 4 2 1 1 1 1 - 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 


11. Despre operarea unor modificări în decizia CMC nr. 6/10 din 04.10.2018 „Cu privire la operarea de modificări în decizia CMC nr. 1/9 din 17.03.2015 „Crearea Serviciului de sprijin pentru familiile cu copii”

Proiect de decizie 

 

Modificările operate în decizia cu privire la crearea Serviciul de sprijin pentru familiile cu copii:

– a fost micșorată lista de acte normative care se solicitau în regulamentul inițial. Adică, în loc de 15 acte, la dosar vor fi anexate doar nouă;

– managerul de caz va prezenta comisiei multidisciplinară pe problemele copiilor aflați în situații de risc, raportul privind evaluarea situației copilului și familiei. Documentul va include informațiii despre necesitățile copiilor și familiilor, planul individual de asistență și propuneri pentru mărirea destinației și perioadei de acordare a ajutorului bănesc.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 5 3 1 1 1 1 - 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală


12. Crearea Serviciului social, Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism „Fluturele Albastru”, aprobarea Regulamentului Serviciului, statului de personal și organigramei acesteia

Proiect de decizie 

 

Centrul de zi ,,Fluturele Albastru”, care va fi înființat în urma proiectului de decizie, este destinat copiilor diagnosticați cu boli rare și autism, care au abilități sociale reduse, capacitate redusă de autodeservire, necesită supraveghere, asistare, reabilitare și suport pe parcursul zilei. 

Instituția nou formată va putea deservi 28 de copii, care vor fi asistați de la șase la 12 luni. În textul proiectului se arată că vor beneficia de: activități ocupaționale și distractive, dezvoltarea deprinderilor de viață, kinetoterapie, logoterapie, suport psihologic și asistență pentru părinți. 

Finanțarea pentru funcționarea centrului se va face din bugetul municipal și din granturi sau donații. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 4 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei


13. Modificarea denumirii Serviciului social „Echipa mobilă” de pe lângă Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, a statului de personal și organigramei acestuia

Proiect de decizie 

 

În condițiile în care în mun. Chișinău sunt două echipe mobile, una care prestează servicii pentru persoanele adulte, alta care prestează servicii pentru copii, în scopul evitării confuziei tehnice, se propune redenumirea echipei mobile, care va fi creată pe lângă Direcția generală pentru  protecția drepturilor  copiilor în ,,Echipa mobilă pentru copii”.  Serviciile sunt pentru copii cu dizabilități severe. 

Autorii proiectului de decizie propun și extinderea serviciului, cu înființarea a încă unei echipe mobile, pe lângă una deja existentă. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 7 4 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală

 

Dinari Cojocaru (PSRM), de la tribuna CMC, a cerut ca viceprimarul de ramură să raporteze trimestrial despre folosirea banilor publici în acest sens. Cojocaru a menționat că sunt mai multe proiecte sociale în derulare, care însă nu ar avea beneficiari. În acest sens, socialistul a dat drept exemplu Programul SIDA. În urma unei vizite efectuate în teritoriu, Dinari Cojocaru a constatat că în clădire destinată pentru program, ar bate mai mult vântul.  


14. Casarea mijloacelor fixe ale S.A. „Edilitate”

Proiect de decizie 

 

Conform proiectului, vor fi casate mai multe mijloace fixe cu valoarea de intrare de 3727043,55 lei. Proiectul de decizie a obținut aviz pozitiv de la Comisia buget.

 

Eugenia Ceban (PSRM) a calificat situația de la ,,Edilitate” drept una gravă. Aceasta declarat că CMC-ul nu trebuie să-și asume casarea, fiind necesară convocarea adunării generale la S.A. ,,Edilitate”, stabilirea comisiei de cenzori și a reprezentantului, care să ia o decizie în această direcție. 

 

Ruslan Verbițchi (Platforma DA), care este și membrul Comisiei de casare, a îndemnat susținerea proiectului de decizie, întrucât ar fi unul perfect legal. Totuși, consilierul a susținut că situația în care se află societatea pe acțiuni nu este tocmai una bună, de la începutul anului înregistrându-se deja un deficit de trei milioane 500 de mii de lei. Verbițchi consideră că anumite persoane din CMC intenționat tergiversează procedura de casare a mijloacelor fixe. 

 

Ivan Filimon (PCRM) a încurajat respingerea proiectului de decizie. Acesta a menționat că se grăbește procedura de casare. În replică, Verbițchi a declarat că acest lucru se încearcă de peste doi ani, deci nu este nicio grabă, dimpotrivă. 

 

Într-un final, 28 de consilieri au votat ,,pentru” proiectul de decizie. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL<
Publicat de:

Distribuie