Şedinţa serviciilor primăriei din 7 mai
Şedinţa din 7 mai a fost prezidată de noul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. În cadrul şedinţei, s-au prezentat rapoartele cu referire la reparaţia drumurilor, aplicarea marcajului rutier şi evacuarea celor 163 de gherete din toate sectoarele oraşului. Un subiect discutat pe larg a fost sistarea temporară a 106 grădiniţe.
În mod tradițional, a fost prezentat raportul privind situația epidemiologică şi au fost analizate plângerile parvenite de la cetăţeni.
REPARAŢIA STRĂZILOR ŞI APLICAREA MARCAJULUI RUTIER
Lucrările de reabilitare a drumurilor sunt în desfăşurare, iar săptămâna precedentă au fost reparaţi 1895 m² şi a fost aplicat 7400 m² de marcaj rutier longitudinal şi marcaj pe trecerile pietonale.
În acest context, Ruslan Codreanu, a solicitat ca pe străzile mai aglomerate să fie marcate zonele în care se efectuează lucrări de reparaţie, pentru ca șoferii să evite acele porţiuni de drum.
EVACUAREA GHERETELOR
Pretorii au raportat care este situaţia la zi, cu privire la evacuarea unităţlor comerciale (gherete, tonete, puncte mobile şi auto-remorci) şi costurile aferente acestor operaţiuni.
În total, au fost evacuate 163 de unităţi comerciale, din sectorul Centru - 23, din sectorul Ciocana - 29, din sectorul Buiucani - 52, 38 din sectorul Râşcani şi 21 de unităţi din sectorul Botanica. Bugetul aproximativ utilizat este de 220 de mii de lei, care urmează a fi recuperați de la agenţii economici.
O problemă remarcată de către pretori este lipsa spaţiului pentru depozitarea gheretelor evacuate. O soluție este stocarea acestor unităţi pe terenurile care aparțin Direcției Generale Transport.
ACTIVITATEA GRĂDINIŢELOR PE TIMP DE VARĂ
În mun. Chișinău activează 159 de instituţii de educaţie timpurie, care sunt frecventate de către 37942 copii.
Cu referire la sistarea temporară a activităţii grădiniţelor, au fost organizate şedinţe şi consultării publice cu părinţii şi cu angajaţii instituţiilor.
Motivele pentru care anumite grădiniţe nu vor activa pe timp de vară sunt:
- lucrări de reparaţie;
- lipsa resurselor umane;
- frecvenţa redusă a copiilor în această perioadă;
- lipsa din curriculum a organizării activităţilor educaţionale, pe timp de vară.
În cele din urmă, activitatea a 106 instituţii de educaţie timpurie va fi suspendată pe o perioada de maximum 42 de zile. Părinţii vor fi redirecţionaţi spre alte grădiniţe din apropiere.
SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ
În perioada 16 – 22 aprilie au fost înregistrate aproximativ 1812 de cazuri noi de infecții respiratorii virale acute şi 3 cazuri de gripă sezonieră. Au fost internate în spitale 37 de persoane, dintre care 26 de copii.
SOLUŢII PENTRU SESIZĂRILE CETĂȚENILOR
1. În curtea din str. Volcescu 11 lipseşte iluminatul public
Problema va fi remediată pe parcursul acestei săptămâni.
2. Angajaţii de la Î.M. “Spaţii Verzi” nu au reacţionat la solicitările locatarilor din str. Indepedenţei 20/2 de a defrişa anumiţi copacii
În data de 26 aprilie s-au curăţat 7 arbori din acea curte.
3. Solicitare din parte locuitorilor blocurilor din str. Valea Trandafirilor numerele 6/1 - 16, de a fi montată o platformă în locul de acumulare a deşeurilor
A fost examinată situaţia şi s-a constatat că la moment sunt 5 platforme care deservesc 5 agenţi economici, de pe care săptămânal sunt evacuate 35 de containere, Solicitarea locatarilor de a repara una dintre platforme nu ţine de competenţa autorităţilor municipale.
BUGETUL CIVIL
Primăria municipiului Chișinău a dat start procedurii de vot pentru proiectele depuse spre finanţare din fondul Bugetului Civil. Începând cu data de 8 mai şi până pe 29 mai, locuitorii capitalei sunt încurajaţi să voteze ideile expuse.
Puteți urmări video de la ședință aici:
Responsabilă: Alina Vodă