Ședința serviciilor Primăriei din 2 aprilie 2018
La ședința serviciilor Primăriei din 2 aprilie a fost prezentat raportul privind transparența achizițiilor publice, s-a discutat despre utilizarea platformei electronice de achiziții MTender și s-a vorbit despre asigurarea accesului autospecialelor de intervenției către blocurile locative. Reprezentanții Primăriei au evaluat pregătirea serviciilor municipale pentru sărbătorile Pascale și, tradițional, au raportat despre menținerea ordinii publice și situația epidemiologică din săptămâna trecută. Ca de obicei, s-au trecut în revistă solicitările venite de la chișinăuieni.
ROADELE MARII CURĂȚENII GENERALE
Silvia Radu a început ședința prin a mulțumi tuturor care s-au implicat în evenimentul din 31 martie - Marea Curățenie a Orașului. Conform datelor de la preturi, la eveniment au participat aproximativ 11 mii de oameni și au fost implicate 174 de unități de transport, fiind evacuate 500-600 tone de gunoi și 200 de tone de nisip și glod de pe marginea drumurilor. Edilul a adus mulțumiri speciale ONG-urilor și agenților economici care s-au implicat și a subliniat importanța continuării acestei tradiții.
ASIGURAREA ACCESULUI CĂTRE BLOCURILE DE LOCUINŢĂ PENTRU AUTOSPECIALELE DE INTERVENŢIE LA INCENDIU
Procesul a fost inițiat de către Primarul General aproximativ două luni în urmă, fiind descoperite mai multe nereguli. „Nu ne dorim să avem în Chișinău un Kemerovo!” a declarat edilul.
Vitalie Grabovski, șeful Direcţiei situaţii excepţionale a municipiului Chişinău a anunțat că prima etapă a procesului de deblocare a accesului către blocurile de locuinţă pentru autospecialele de intervenţie la incendiu a fost finalizată. Toate adresele menționate anterior au fost deblocate, cu excepția a 4 adrese în sectorul Râșcani și altele 4 în sectorul Ciocana. Vitalie Grabovski a asigurat că în decursul acestei săptămâni vor fi deblocate și acestea.
Conform spuselor șefului Direcţiei situaţii excepţionale, a doua etapă a procesului de deblocare - asigurarea accesului autospecialei de tip Bronto - necesită timp și efort suplimentar. Pentru aceasta va fi necesară implicarea mai multor instituții municipale și de stat de profil. Acestea urmează să se întrunească într-o ședință în zilele următoare.
RAPORTUL DE AUDIT PRIVIND ACHIZIŢIILE PUBLICE PENTRU ANII 2016 - 2017
Roman Vitiuc, șeful Direcţiei audit intern a precizat că misiunea de audit a fost realizată în perioada 15 ianuarie - 12 martie 2018, fiind auditate 9 unități structurale ale autorităților publice municipale. Auditul a vizat identificarea nevoilor, estimarea valorii contractelor, planificarea procedurilor, întocmirea documentației de atribuire, întocmirea anunțului de participare, oferirea clarificărilor, recepționarea și deschiderea ofertelor, evaluarea ofertelor, comunicarea rezultatelor finale, încheierea contractelor și gestionarea contractelor. Concluziile auditului subliniază că 25% din contractele semnate de către Primărie în 2016 - 2017 au fost atribuite prin proceduri cu transparență redusă. Cele mai importante constatări ale raportului de audit sunt:
- Deficiențe în identificarea și estimarea necesităților pentru planificarea achizițiilor;
- Superficialitatea în efectuarea evaluărilor respective;
- Prioritizarea necorespunzătoare;
- Divizarea contractelor de achiziții în scopul evitării aplicării pragurilor corespunzătoare și desfășurării procedurilor competitive de achiziții publice;
- Gestionarea necorespunzătoare a conflictelor de interese;
- Grupul de lucru pentru achiziții nu examinează în esență actele de calificare, ci verifică doar prezentarea acestora de către ofertanți;
- Tergiversarea achizițiilor ca urmare a erorilor comise de membrii grupului de lucru și anularea procedurii;
- Autoritatea contractantă nu dă dovadă de o abordare univocă și netendențioasă în relațiile cu agenții economici;
- Practicarea concurenței neloiale ș.a.
Astfel, în 2016, din 86 de contracte încheiate de Primărie, doar unul a fost încheiat prin procedura de licitație publică, iar din cele 71 de contracte încheiate în 2017 - niciun contract.
Roman Vitiuc a prezentat și o serie de recomandări adresate instituțiilor municipale. Acesta și-a încheiat prezentarea prin a sublinia că de modul în care sunt organizate procedurile de achiziție depinde cum sunt gestionați banii publici.
Mai multe informații găsiți în raport:
UTILIZAREA PLATFORMEI ELECTRONICE DE ACHIZIȚII “MTender”
La etapa actuală, 18 instituții municipale utilizează sistemul electronic de achiziții MTender. Nicio pretură nu se regăsește în această listă. Suma totală a achizițiilor făcute cu ajutorul platformei “MTender” constituie 2, 035 milioane de lei, economisind aproximativ 24% din suma inițială.
Silvia Radu a accentuat că utilizarea acestui sistem este obligatorie.
PREGĂTIRILE PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
Ludmila Boţan, șefa ÎM „Combinatul servicii funerare" a raportat despre situația curentă din cele 11 cimitire din Chișinău. Ea a îndemnat cetățenii să respecte curățenia în cadrul cimitirelor, prin evitarea aruncării gunoiului în locuri neautorizate și lăsarea lumânărilor aprinse.
Astfel, de Paștele Blajinilor, în Cimitirul “Sfântul Lazăr” vor fi instalate 20 de tomberoane pentru gunoi, iar în Cimitirul Central - 4.
În același timp, Luminița Suveică, medic-şef în cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, a atenționat asupra unui set de reguli de igienă adresate vizitatorilor cimitirelor.
MENȚINEREA ORDINII PUBLICE
Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 175 de infracțiuni, dintre care 144 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 21 de infracțiuni săvârșite anterior.
Au fost întocmite 1035 de procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 944 mii de lei, dintre care 175 mii de lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore. Dispeceratul 902, a recepționat în total 1382 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 917 informații. În flagrant au fost reținute 18 persoane, iar 70 de persoane au fost documentate contravențional.
25 de manifestări în masă au avut loc în săptămâna trecută, toate fără careva încălcări.
Au avut loc 15 de accidente rutiere, în urma cărora 18 persoane au rămas traumatizate.
Săptămâna trecută au fost înregistrate 2 anunțuri de minare la obiective, ambele au fost false, iar una din persoanele vinovate a fost identificată.
SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ
În perioada 19 - 25 martie, au fost înregistrate aproximativ 3377 cazuri noi de infecții respiratorii virale acute. S-au atestat 2077 de cazuri de îmbolnăvire la copii (1223 de cazuri la copii sub 6 ani). Au fost internate în spitale 74 de persoane, 40 din ei fiind copii. Au fost înregistrate 60 de cazuri de gripă sezonieră, dintre care 39 de cazuri la copii.
PROGRAMUL LUCRĂRILOR DE REPARAŢIE A STRĂZILOR
Vitalie Butucel, șeful Direcției transport public și căi de comunicație, a declarat că a fost efectuată inspectarea de primăvară a drumurilor și a fost constatată o situație de urgență. Direcția a întocmit un plan al lucrărilor de reparație a străzilor, care poate fi accesat aici.
SESIZĂRI DE LA CETĂȚENI
1. Un pilon de electritate stă să cadă pe str. Vasile Lupu 85A
Problema a fost soluționată.
2. Amenajarea zonei din faţa blocului din str. Albişoara 8 cu iluminare stadală şi reparația terenului de joacă
Problema va fi soluționată în decursul săptămânii curente.
3. În curtea blocului din str. Valea Crucii 20 este un topogan vechi, care este un adevărat pericol pentru copii
Problema va fi soluționată în decursul săptămânii curente.
4. Amenajarea unei treceri de pietoni pe str. Milano 1 intersecţie cu str. Eugen Coca
Schița de amenajare a trecerii pentru pietoni a fost deja elaborată și urmează a fi implementată în perioada următoare
5. Solicitare ca autobuzul 23 să se oprească la staţia din str. Petru Zadnipru şi să existe un autobuz care să facă conexiunea dintre sectorul Ciocana şi Cimitirul “Sfântul Lazăr”
Schimbarea rutei autobuzului 23 și introducerea unei rute de autobuz care să facă conexiunea dintre sectorul Ciocana şi Cimitirul “Sfântul Lazăr” nu este posibilă. Locuitorii sectorului Ciocana care intenționează să meargă la Cimitirul “Sfântul Lazăr” pe 15 și 16 aprilie sunt încurajați să vină la Circ, de unde va fi asigurat transport gratuit spre cimitir.
SESIZĂRI DE LA CETĂȚENI
1. Câini maidanezi în Ghidighici
Viceprimarul Ruslan Codreanu a declarat că în decursul lunilor următoare vor fi sterilizați aproximativ 3000 de câini maidanezi în municipiul Chișinău. Acesta va investiga situația din Ghidighici.
2. S-a prăbușit un podeț din str. Vasile Lupu, care asigura accesul la case
Situația va fi examinată.
3. Carcasa mansardei casei din str. Râșcanu 14 prezintă un pericol pentru locuitorii blocului
Petru Gontea, Directorul adjunct al Direcţiei Generale locativ-comunale și amenajare a explicat că această carcasă aparține agentului economic, care urma să construiască o mansardă în același bloc. Atât timp cât nu este acordul agentului economic pentru a o demonta, carcasa nu poate fi demontată. Direcţa Generală locativ-comunală și amenajare va revizui securitatea carcasei.
4. Locuitorii străzilor Coca, Lupu, Belinski și Ceaikovski au înaintat o cerere pentru stoparea construcției inițiate pe str. E. Coca 7
Pretorul sectorului Buiucani va examina situația
5. Neajustările din mansarda supraetajată din str. Independenței 12/2
Viceprimarul Nistor Grozavu a explicat că APLP-ul blocului respectiv a semnat un contract cu un agent economic pentru construcția unor anexe și a unei mansarde, însă lucrările respective au fost stopate. Acesta a menționat că atât timp cât nu va fi reziliat contractul respectiv sau nu vor fi reluate lucrările, Primăria nu va putea interveni.
6. Lângă Liceul republican internat cu profil sportiv din str. Hristo Botev au fost tăiați copacii
Șefa adjunctă a "Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi" a declarat că arborii au fost tăiați din cauză că prezentau pericol pentru elevi și erau un obstacol pentru reconstrucția stadionului aferent liceului.
7. Pe str. Vadul lui Vodă 151, lângă stația de așteptare a transportului public, lipsește trecerea de pietoni
Vitalie Butucel, șeful Direcției transport public și căi de comunicație va examina situația.
Puteți urmări video de la ședință aici:
Responsabilă: Taisia Haritonova