PrimariaMea
RAPOARTE FINANCIARE, PROTESTE ȘI ALEGERILE DIN OCTOMBRIE Image
08 aug. 2019

RAPOARTE FINANCIARE, PROTESTE ȘI ALEGERILE DIN OCTOMBRIE

La ședința de luni au fost prezentate mai multe rapoarte privind situația financiară a municipalității și a unor întreprinderi. S-a constatat o creștere a veniturilor atât la Direcţia generală arhitectură, urbanism și relații funciare, cât și la Î.M.Piața Centrală. 

Autoritățile municipale sunt în pregătiri pentru Sărbătoarea Națională  „Limba Noastră" și pentru alegerilor locale și parlamentare noi din 20 octombrie. 

Luni la gunoiștea de la Țânțăreni a avut loc un nou protest, pe care șeful de la Autosalubritate l-a catalogat ca fiind o acțiune preelectorală. 


SITUAŢIA FINANCIARĂ A MUNICIPIULUI 

 

La situația din 1 august 2019, în bugetul municipal au fost încasate venituri în sumă totală de 2 562 389 mii lei sau 64,2 la sută din prevederile bugetului pentru anul 2019 în sumă de 3 989 683,5 mii lei. 

Săptămâna precedentă, încasările din impozite şi taxe au constituit 32 922,6 mii lei, transferurile  9 663,7 mii lei, iar veniturile din vânzare şi cumpărarea bunurilor din proprietatea publică 338,2 mii lei. În total, de la începutul anului au fost cheltuiţi 2 530 814,2 mii lei, iar soldul bugetului municipal Chișinău este de  63 444,6 mii lei. 


PROTESTE LA TÂNŢĂRENI

 

În dimineaţa zilei de luni, un grup de 7 protestatari a blocat accesul autospecialelor cu deşeuri de la Regia Autosalubritate pe teritoriul gunoiştii din Tânţăreni. După tratativele duse cu lidera grupului, Liuba Ilovan, care este şi consilieră independentă,  şoferii au fost lăsaţi să treacă Directorul interimar al Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev a catalogat acţiunea ca fiind una cu tentă preelectorală şi a menţionat că autorităţile şi-au onorat obligațiunile faţă de localitate Ţânţăreni, iar în ultimii 2 ani au fost investite 56 milioane de lei din bugetul municipal.


PREGĂTIREA PENTRU ALEGERILE DIN 20 OCTOMBRIE

 

La 20 octombrie, în mun. Chișinău vor avea loc alegeri locale generale şi  alegeri parlamentare noi pentru funcţia de deputat în circumscripția nr. 33, care include localităţile Codru, Durlești, Sîngera (Dobrogea, Revaca), Băcioi (Brăila, Frumușica, Străisteni) şi Trușeni (Dumbrava). 

Pentru organizarea alegerilor, primăria  a alocat peste 422 mii de lei. Pe teritoriul municipiului Chișinău vor fi constituite 308 secții de votare, dintre care 248 de secții în sectoarele din capitală (Botanica - 70, Centru - 39, Buiucani - 42, Ciocana - 43, Râşcani - 54) , iar 60 de secții în localitățile din componența municipiului.

Întru buna desfăşurare a alegerilor, autorităţile au evaluat gradul de pregătire a secţiilor de votare şi s-a constatat că în proporţie de 80% localurile sunt în stare satisfăcătoare. Probleme care necesită să fie remediate sunt luminatul localurilor şi a teritoriului adiacent, reparaţia căilor de acces, asigurarea cu energie termică, instalarea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi insuficienţa de safeuri.   


ACTIVITATEA DIRECȚIEI GENERALE ARHITECTURĂ, URBANISM ŞI RELAŢII FUNCIARE 

 

De la începutul anului, la bugetul municipal au fost încasate pentru arenda terenurilor - 12 milioane lei, pentru vânzare şi cumpărare terenurilor - 7 milioane lei şi pentru darea în folosință a terenurilor - 1 milion 500 lei.

În acest an, de către angajaţii direcției au fost înaintate 30 de somaţii către persoane juridice şi fizice pentru stabilirea relaţiilor funciare a terenurile pe care le utilizează, au fost emise 670 de reclamaţii către debitorii administraţiei publice locale pentru perioada de activitate,  au fost depuse 250 de cereri de chemare în judecată pentru încasarea forţată a datoriei în sumă de 20 milioane 390 mii lei. 

Cu referire la amplasarea publicităţii exterioare, Alexei Țurcanu, şeful interimar al Direcției,  a declarat că pentru prima jumătate a anului 2019 acumulările în buget au constituit 8 milioane 726 mii lei.

În luna mai 2019 a fost constituită o comisie în cadrul direcției, care evaluează publicitatea din stradă. Informaţia cu privire la panourile care nu se încadrează în regulamentul existent este raportată preturilor de sector, care au atribuţia să demonteze forţat instalaţiile. În cazul publicităţii care corespunde prevederilor legale, se înaintează somaţii către agenţii economici, pentru ca aceştia să achite taxele necesare pentru utilizarea spaţiului public.


PROGRAM CONSACRAT SĂRBĂTORII NAŢIONALE „LIMBA NOASTRĂ” 

 

Cu ocazia  Sărbătorii Naționale „Limba Noastră", Direcţia cultură pregăteşte un program cultural artistic. La 30 august, ora 11 - 13, direcţia în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” va organiza un program muzical-literar. La 31 august, sărbătoare va începe cu depuneri de flori, de la ora 10, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Dimineaţa vor avea loc şi depuneri de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor, iar pe parcursul zilei se vor organiza recitaluri de muzică şi poezie, concert cu participarea orchestrelor simfonice şi a artiştilor consacraţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi expoziţie de artă plastică în incinta Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”. 

În fiecare sector al capitalei vor avea loc manifestaţii cultural-artistice, la Ciocana pe str. Alecu Russo, la Buiucani în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, la Râşcani în scuarul din str. Miron Costin, în Centru în scuarul magazinului UNIC, şi la Botanica în scuarul Independenţei.  


ÎNTREPRINDERILE MUNICIPALE DE GESTIONARE A FONDULUI LOCATIV (ÎMGFL) AFLATE ÎN PROCEDURĂ DE INSOLVABILITATE

 

În anii 2016 - 2017, S.A. „Termoelectrica” s-a adresat în instanţele de judecată, cu cerere de constatare a insolvabilităţii a ÎMGFL-urilor din cauza datoriilor de 620 milioane lei pe care le aveau acestea. În anii 2005 - 2006 au fost încheiate contracte dintre ÎMGFL şi S.A. „TERMOCOM”, cel din urmă obligându-se să livreze agent termic, în schimbul unei taxe. Ulterior, foştii directorii de ÎMGFL-uri au încheiat o tranzacţie cu S.A. „Termoelectrica” prin care au recunoscut aceste datorii istorice, iar acum primăria şi consiliul municipal  sunt traşi la răspundere subsidiară. Autorităţile municipale planifică să solicite anularea contractelor şi tranzacţiilor încheiate de către responsabilii de ÎMGFL-uri. 


SITUAȚIA FINANCIARĂ A Î.M. „PIAȚA CENTRALĂ"

 

Î.M. Piaţa Centrală îşi desfășoară activitatea pe 3.5 ha, unde sunt amplasate 3 module pentru comercializarea produselor agricole, 710 gherete şi 4196 locuri de comerţ. 

Pentru primul semestru al anului 2019, Piaţa Centrală a înregistrat un venit total de 33.3 milioane, mai mare cu 15% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2018. Creşterea veniturilor se datorează schimbării metodei de încasare a taxelor pentru utilizarea spaţiilor din piaţă, adică comercianţii achită direct administraţiei pieţei şi nu prin intermediari, explică Iurie Vasilenco, șeful interimar al întreprinderii. 

Tot în acest an, au fost cheltuiţi 28.7 milioane, pentru plăţile salariale, achitarea contribuţiilor sociale şi medicale,  procurarea mărfurilor vândute. La capitolul profit, întreprinderea a înregistrat 4.5 milioane lei şi a avut încasări de 3.5 milioane lei. 

Pentru combaterea comerţului neautorizat, administraţia pieţei în colaborare cu poliţia capitalei a eliberat porţiunea dintre străzile Armenească şi Varlaam (unde va fi organizat un iarmaroc şcolar) şi au fost duse tratative cu comercianţii ambulanţi cărora li s-au propus locuri la gheretele din piaţă. 


SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ TENSIONATĂ

 

În perioada 26 iulie - 1 august, au fost înregistrate 502 de cazuri de maladii infecţioase, intoxicaţii şi reacţii adverse, 18 cazuri de tuberculoză, 5 de tuse convulsive, 6 de scarlatină, 2 de oreion, 22 de varicelă și 2 de rujeolă. 

Situaţia epidemiologică din mun. Chișinău se consideră una tensionată de boli diareice acute şi varicelă. 



Publicat de:

Distribuie