Primarul vs. Cetăţenii
De ce facem referendum în democraţii reprezentative?
Referendumul este procesulul de consultare directă a cetățenilor unei țări în legătură cu un text de lege de o importanță deosebită sau asupra unei situații de importanță națională.
Referendumul este o expresie a democraţiei directe. În condiţiile democraţiilor reprezentative din lume, majoritatea referendumurilor ţin să abordeze probleme specifice ca schimbarea sistemului de vot, unde, de obicei, guvernanţii nu prea sunt deschişi să facă modificări.
Campion la referendumuri este Elveţia, care a avut peste 600 de astfel de consultări cu populaţia, urmată de Australia.
Aşa se votează în cantonul Glarus
Desigur, în condiţiile democraţiei reprezentative, referendumul poate fi criticat, pentru că se face propagandă, pentru că se manipulează, pentru că să cheltuiesc bani sau pentru că ne amintim de referendumurile făcute de un număr impresionant de dictatori. Oricum este folosit pentru a da jos dictatori, cum au făcut-o chillienii cu Pinochet, pentru a decide dacă rămân sau nu în UE, cum au făcut-o britanicii, iar uneori se fac referendumuri pentru a decide dacă să se facă referendum, cum a fost într-un sat din Olanda prin anii ’70.
Republica Moldova: cinci referendumuri locale şi două naţionale
În Republica Moldova au avut loc două referendumuri naţionale: unul în 1994 şi altul în 2010. În 1994, consultările s-au numit sondajul sociologic La Sfat cu Poporul în care se cerea o decizie în privinţa independenţei şi unităţii statului Republicii Moldova; 95,4% din respondenţi au votat Da. În 2010, în urma unei campanii confuze, întru susţinerea alegerii directe a preşedintelui, doar 30,29% din moldoveni au ieşit la vot, prin urmare scrutinul nu a fost validat.
Cinci referendumuri locale (cel puţin asta ne spune site-ul CEC-ului) care au vrut să demită primarii au eşuat.
- Revocarea comunei Selişte, raionul Orhei – 15 iunie 2014
- Revocarea primarului Anenii Noi – 29 decembrie 2013
- Cneazevca, raionul Leova – 11 mai 2014
- Lebedenco, raionul Cahul – iulie 2013
- Nihoreni, raionul Rîşcani – octombrie 2012
La sfat cu locuitorii Chişinăului – doar în alegeri
În luna iulie, un grup de activişti locali, au decis că e timpul să îşi unească forţele şi să demită primarul ales un an în urmă. Pentru asta, în urma referendumului ar trebui să voteze 163,570+1 persoane pentru demiterea primarului. Data propusă era de 30 octombrie, concomitent cu data alegerilor prezidenţiale, astfel să fie economisiţi banii cheltuiţi pentru organizarea referendumului.
Aceştia au enumerat mai multe motive pentru demiterea primarului Chirtoacă, printre care: înstrăinări ilegale ale patrimoniului municipal; numirea persoanelor care fac management defectuos al întreprinderilor municipale; lipsa transparenţei decizionale; autorizarea construcţiilor ilegale; coruptibilitate şi servicii lobate.
Grupul a întreprins toate acţiunile pentru a reuşi până la 30 octombrie, iar primarul Dorin Chirtoacă declara în iulie 2016 că: „Sunt gata să compar în faţa cetăţenilor. Pentru mine au votat 165 de mii de chişinăuieni. Ei sunt cei care sunt în drept să aprecieze munca mea”. În ciuda acestor declaraţii, iniţiativa de a organiza un referendum în Chişinău întâmpină tot mai multe obstacole.
Acum, grupul de iniţiativă aşteaptă argumentarea Curţii de Apel din Bălţi, ulterior să poată ataca decizia la Curtea Supremă de Justiţie.
Cu siguranţă, pe 30 octombrie locuitorii municipului Chişinău nu vor avea referendum. Doar locuitorii satului Pituşca, raionul Călăraşi, vor participa la referendum de revocare a primarului.
Democraţia directă se amână
De ce se încearcă anularea iniţiativei de referendum nu este foarte clar din intervenţiile în mass-media ale avocatului lui Dorin Chirtoacă. Iar mass-media a rezumat această tentativă de democraţie directă la conflictul dintre Dorin Chirtoacă, actualul primar, şi Victor Chironda, activist civic.
Grupul de iniţiativă a declarat că va contesta decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție și, ulterior, la CEDO și va organiza alte grupuri de inițiativă pentru inițierea referendumului local de revocarea a primarului Chirtoacă.
Autor: Vlada Ciobanu