PrimariaMea
Pretinsa blocare a finanțării suburbiilor, restanțele salariale pentru asistenții sociali și întoarcerea terenurilor în posesia municipalității Image
05 iul. 2023

Pretinsa blocare a finanțării suburbiilor, restanțele salariale pentru asistenții sociali și întoarcerea terenurilor în posesia municipalității

Durata ședinței: 35 min

Pauză: -

Întârziere: -

În prima ședință a serviciilor municipale din această lună, repetat s-a pus în discuție așa-zisa blocare a finanțării suburbiilor de către Guvern. Cancelaria de Stat a calificat drept false acuzațiile primarului Ceban făcute săptămâni la rând. Instituția a replicat că, pentru finanțarea lucrărilor din suburbii, Primăria urma să aprobe lista obiectivelor propuse spre finanțare, iar după prezentarea acestor proiecte instituția va retrage notificările privind stoparea finanțării.
Restanțele salariale față de asistenții sociali, potrivit autorităților municipale, au fost acoperite din bugetul municipal. Totodată, Ministerul Finanțelor declară că a identificat resurse financiare pentru a acoperi această datorie.
 


Campionatul municipal de șah și dame pentru seniori și Zilele Chișinăului


Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Primăriei a organizat în premieră Campionatul municipal de șah și dame pentru seniori la data de 2 iulie.
Organizatorii au menționat că este un proiect dezvoltat de Primăria municipiului Chișinău în cadrul programului municipal de îmbătrânire activă și dialog între generații.
Primarul a anunțat că etapa finală a campionatului și ceremonia de premiere a câștigătorilor vor avea loc în data de 13 august. Câștigătorii pe sectoare vor fi răsplătiți cu premii în valoare de 800 de lei, iar campionii turneului municipal vor primi 5000 de lei și o călătorie pentru două persoane într-unul din orașele europene, unde drumul tur-retur va fi asigurat.

Autoritățile au anunțat despre desfășurarea evenimentelor de promovare a culturii și tradițiilor „Zilele Chișinăului”  la data de 7 iulie – în Italia, iar pe 9 iulie – în Spania. 
 


Corturi cu apă


Din 1 iulie, în capitală, sunt amplasate corturi anticaniculă cu distribuirea apei potabile ca măsură de minimizare a impactului temperaturilor ridicate pe timp de vară asupra populației din municipiul Chișinău.

Punctele se află la adresele:
– CC Gemeni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 136
– CC Maraton, str. Ismail, 86
– scuarul Ion și Doina Aldea-Teodorovici, str. Alexei Mateevici, 77
– str. V. Dokuceaev colț cu șos. Hâncești

Pe platforma oficială a primăriei se menționează că aceste puncte au ca scop oferirea gratuită a apei, cât și informarea despre măsurile de protecție de la consecințele caniculei din perioada estivală. Totodată, în cadrul ședinței, primarul a anunțat că tot acolo, autoritățile vor discută cu cetățenii și-i vor informa despre activitatea primăriei.
 


Pretinsa blocare a finanțării suburbiilor


Primăria municipiului a lansat o petiție pentru așa-zisa deblocare a finanțării în suburbii, la care au reacționat peste 10 mii de cetățeni.
În timp ce, primarul solicită retragerea notificărilor emise de Cancelaria de Stat privind stoparea finanțării proiectelor de infrastructură din suburbii, instituția menționată califică ca false declarațiile primarului.

Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a informat că, pentru finanțarea lucrărilor menționate în dispoziții, Primăria urma să aprobe lista obiectivelor propuse spre finanțare. Oficiul a solicitat de la Primărie lista menționată pentru suburbiile Băcioi, Sîngera, Ghidighici, Budești, Cruzești, Colonița, Tohatin și Vadul lui Vodă. Din motive neclare, lista obiectivelor a fost prezentată doar pentru comunele Budești și Băcioi, fapt pentru care Oficiul a retras notificarea pentru aceste localități. Notificările pentru celelalte localități urmează a fi retrase doar după prezentarea proiectelor spre finanțare.

Reacția integrală a Cancelariei de Stat la declarațiile primarului o găsiți AICI.


Reținerea salariilor pentru asistenții sociali


Primarul a reamintit că municipalitatea a achitat salariul pentru două mii de asistenți personali din bugetul local. Astfel, municipalitatea a solicitat Guvernului să întoarcă în bugetul local cei 14 mil. lei cheltuiți pentru acoperirea salariilor. 
Pe de altă parte, autoritatea centrală a găsit soluție pentru această problemă.  Ministerul Finanțelor a identificat 86 mil. lei pentru a acoperi restanțele salariale. Reprezentanții au anunțat că banii au fost deja incluși în rectificarea bugetară, care la ședința Parlamentului a fost votată în lectură finală.

Mai multe detalii, găsiți AICI.
 


Întoarcerea unui teren în posesia municipalității


Potrivit declarațiilor primarului, autoritățile au reușit să întoarcă în posesia municipalității un teren de 12 ari, amplasat pe str. Kiev, lângă biserică și Kaufland. Acesta fusese preluat fraudulos de către companii înregistrate în offshore.
Ceban a subliniat că Primăria Chișinău se află în prezent în litigiu pentru recuperarea altor peste 20 de terenuri și imobile.
 


Activitatea taberelor de vară


De la începutul sezonului estival, în taberele din afara orașului s-au odihnit 4 112 copii. Autoritățile au raportat că pentru pregătirea taberelor au fost cheltuiți 4 791 000 lei și peste 30 mil. lei pentru acoperirea cheltuielilor de odihnă.

La 26 iunie a început cel de-al doilea schimb pentru tabara cu sejur de zi din cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, la care participă 125 copii. Pe 30 iunie la tabăra „Cireșarii” (orașul Vadul lui Vodă) a demarat al treilea schimb, cu participarea a 250 de copii, iar la 1 iulie în taberele „Alunelul” și „Poienița veselă” a început al treilea schimb, de care vor beneficia 700 copii.
 


Întreținerea infrastructurii din capitală


Continuă lucrările de asfaltare pe str. Kiev, str-la Sfântul Andrei, str. Valea Trandafirilor, str. Mircea cel Bătrân, str. Onisifor Ghibu, str. Nicolae Costin și str. Poștei. În același timp, se execută lucrări de întreținere a canalizării pluviale. Raportorul a remarcat că, pe parcursul ultimilor trei ani, rețeaua pluvială a suferit intervenții considerabile, ceea ce a dus spre evacuarea eficientă a apelor subterane.

Autoritățile asigură întreținerea și instalarea indicatoarelor rutiere pentru securizarea deplasării pietonilor, a transportului public și privat. Pe str. Calea Ieșilor și str. Hîncești va fi aplicată o nouă soluție de securizare a pietonilor prin amenajarea insulelor de protecție.  

Săptămânal se aplică aproximativ peste patru mii m² de marcaje rutiere.
De asemenea, autoritatea a anunțat despre demararea lucrărilor de amenajare a celor 250 de treceri pietonale, suplimentar la cele 250 deja existente. Cele din apropierea instituțiilor de învățământ urmează să fie securizate și dotate cu iluminare sporită.
 


Reparația podului de pe str. Mihai Viteazul


Lucrările continuă, chiar dacă anterior primarul a anunțat că specialiștilor din echipa de lucru, care sunt cetățeni ucraineni, le-a fost refuzată prelungirea permiselor de ședere. Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a informat că a fost înaintată o solicitare de informații autorității pentru migrație. Deocamdată, nu au primit răspuns.

Reamintim că, în privința refuzului de a prelungi permisele de ședere lucrătorilor ucraineni, partidul PAS a declarat că sunt suspiciuni rezonabile despre achitarea salariilor „în plic” sau eschivarea de la plata impozitelor.


Publicat de:

Distribuie