PrimariaMea
Pregătirea pentru sezonul rece și salubrizarea din capitală Image
23 oct. 2023

Pregătirea pentru sezonul rece și salubrizarea din capitală

Durata ședinței: 24 min

Pauză: -

Întârziere: -

Autoritățile au dat startul pregătirilor pentru sezonul rece și cu precipitații. Aceștia au raportat executarea lucrărilor de inspectare și reparare a tehnicii care va fi folosită la operațiunile de deszăpezire. De asemenea, echipele care vor patrula și menține accesibilitatea părții carosabile în timpul nopții, vor beneficia de instructaje.
Totodată, la etapa finală sunt și procedurile cu privire la conectarea agentului termic în instituțiile de învățământ. În acest sens, va fi monitorizată zilnic temperatura în încăperi.
În plină desfășurare este campania de salubrizare. Combinând munca mașinilor și cea a resurselor umane au fost evacuate, zilnic peste 39 de rute cu deșeuri. De asemenea, au fost curățați 287 de arbori și defrișați 140 de unități

Primăria Chișinău a informat că au fost conservate plajele de lângă lacuri și a încetat activitatea havuzurilor și sistemelor de irigare.
 


Pregătirea pentru sezonul rece


Autoritățile au început desfășurarea lucrărilor pregătitoare pentru sezonul rece cu precipitații. Au curățat canalizarea pluvială. Totodată, a inițiat lucrările de conservare și încheiere a proiectelor investiționale. Unul dintre aceste proiecte este amenajarea str. Decebal. Acolo se remediază zona pietonală în zona trecerii din preajma magazinului Varna. De asemenea, au fost efectuate lucrări de plombare și restabilire a infrastructurii rutiere. Au fost plombate și reparate peste 3600 m² de asfalt. A fost aplicat marcajul rutier pe 570 m² și amenajate 860 de marcaje longitudinale.
Pentru menținerea vizibilității, au fost spălate părțile carosabile în toate sectoarele orașului.
Autoritățile au început inspectarea și repararea tehnicii care va fi folosită la lucrările de deszăpezire. De asemenea, echipele care vor patrula și menține accesibilitatea părții carosabile în timpul nopții, vor beneficia de instructaje.


Transportul alternativ (bicicliști versus pieton)


Transportul alternativ este o formă de deplasare care exclude călătoria cu automobilul personal. În schimb, pot fi utilizate bicicletele, trotinetele, monociclurile, scuterele electrice, transportul public, autoturismele electrice și mersul pe jos.
În capitală, pe str. Ștefan cel Mare urmează  aplicarea marcajului rutier pentru transportul alternativ (acele piste nefinalizate de mulți ani). În acest sens, va fi elaborată schema cu toate structurile pentru transmiterea spre implementare.
Pentru porțiunea de pe bd. Dacia, între străzile Hristo Botev și Decebal, schema va fi și coordonată cu suplinirea indicatoarelor și marcajelor rutiere. 


Podul de pe strada Mihai Viteazul


La acest proiect se execută lucrări pentru turnarea plăcii suprabetonate prin pregatirea ancorării și fixarea cofrajului. Pregatirea hidroizolației și vopsirea unor elemente va fi efectuată odată cu îmbunătățirea vremii de afară.


Șantierele rămase pe 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun


Autoritățile de câteva săptămâni raportează că au ajuns la etapa finală, însă agenții economici întârzie să predea în recepție proiectul de reabilitare a străzilor 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun. Motivul ar fi necesitatea amenajării marcajelor pentru pista de bicicliști.


Desfășurarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024, în cadrul instituțiilor școlare din municipiul Chișinău


Șefa adjunctă a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Viorica Negrei, a declarat că una din prioritățile Direcției este reprezentarea și promovarea școlilor incluzive atât educațional, cât și social. În acest context, săptămâna precedentă a avut loc un șir de activități pentru cadrele didactice și cadrele de conducere din instituțiile de învățământ preșcolar (instruiri). Totodată, se monitorizează frecvența școlară.

Copiilor și tinerilor din municipiu li se propune să aleagă activitățile extrașcolare, de care ar putea beneficia pe parcursul anului de învățămînt. Autoritățile continuă să formeze grupe și să creeze cercurile atât în centrele extrașcolare cât și în școlile sportive. Actualmente, în școlile sportive sunt încadrați în activități 5297 de copii, iar în centrele extrașcolare sunt 12 675 de elevi la peste 1000 de cercuri.
Totodată, în 123 de instituții de învățământ este asigurată alimentația copiilor, dar în 142 sunt monitorizate serviciile de alimentație.


Pregătirea instituțiilor de învățământ pentru sezonul rece


La etape finală sunt procedurile cu privire la conectarea agentului termic. În acest sens, zilnic va fi monitorizată temperatura în instituții.
 


Campania de salubrizare de toamnă


Pe parcursul săptămânii trecute, au fost zilnic antrenați câte 393 de muncitori, 20 de utilaje de salubrizare mecanizate, astfel, fiind evacuate, zilnic peste 39 de rute cu deșeuri. Prin salubrizarea mecanizată au fost curățate străzile și bulevardele, iar prin salubrizarea manuală au fost colectate 255 de rute cu deșeuri din spațiile verzi.
S-a intervenit cu lucrări de mentenanță la curățarea râului Bîc, prin curățarea nămolului și stufișului. Au fost curățați 287 de arbori și defrișați 140 de unități. Pentru ziua înverzirii, este planificată plantarea arborilor în locul celor descifrați și/ sau celor uscați.

Primăria Chișinău a informat că au fost conservate plajele de lângă lacuri și a încetat activitatea havuzurilor și sistemelor de irigare.

La ultimele ședințe, conduse de viceprimarul Ilie Ceban, se observă tendința de a parcurge fugitiv subiectele de pe ordinea de zi.


Publicat de:

Distribuie