PrimariaMea
Newsletter: Petrecere de hram, CMC susține referendumul, iar petițiile cu o mie de semnături vor fi examinate de aleșii municipali Image
10 oct. 2024

Newsletter: Petrecere de hram, CMC susține referendumul, iar petițiile cu o mie de semnături vor fi examinate de aleșii municipali

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Artiști faimoși, divertisment, târguri și expoziții de Hramul Orașului Chișinău

Două zile de petrecere, de asta vor avea parte locuitorii capitalei de Hramului Chișinăului. Municipalitatea a anunțat programul de divertisment, dar și artiștii care vor urca pe scenă, printre ei: Mark Stam, Misha Miller, Mira, Jador, Minelli, Dj Vanotek, Zdob și Zdub, Laima Vaikule.

Întrebat de jurnaliști cât va costa organizarea sărbătorii, viceprimarul Ilie Ceban a refuzat să ofere cifre. Acesta a declarat că suma cheltuielilor va putea fi anunțată după ce evenimentul va avea loc. 

 

„Un proces continuu” de… promovare a echipei MAN în spațiile municipale

„Un proces continuu” – asta susține Ilie Ceban că este așa-zisa campanie de promovare a echipei primarului Ion Ceban, toți membri MAN, pe afișele postate în spațiile care aparțin municipalității. 

La două luni de la lansarea campaniei, municipalitatea încă nu poate furniza detalii clare despre sumele cheltuite pentru montarea panourilor în stațiile de așteptare, distribuirea pliantelor în troleibuze, instituții publice etc. Ilie Ceban a menționat că proiectul este în derulare, astfel că nu cunoaște costurile.  

Anterior, autoritățile au spus că scopul campaniei este de a informa chișinăuienii despre responsabilii care conduc instituțiile municipale cheie și pe cine pot contacta în cazul unor subiecte de interes. Deși într-o ședință precedentă jurnaliștii au întrebat dacă respectiva campanie dă rezultate ori dacă a crescut numărul celor care se adresează la primărie, Ilie Ceban nu a oferit un răspuns.

 

Atenție la ciuperci

Se atestă o creștere a adresărilor cu intoxicații la ciuperci. Marina Buga, șefa-adjunct a Direcției generale asistență medicală și socială, a recomandat ca cei care doresc să-și pregătească bucate din ciuperci, să le cumpere doar din locurile autorizate. Acolo ele sunt supuse controlului pentru siguranța alimentelor, sunt etichetate și marcate corespunzător. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.


Rezumat din CMC

Marți, 8 octombrie, Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit într-o nouă ședință, cu o agendă de 74 de proiecte. Președintele ședinței a fost desemnat Dumitru Ivanov (PAS). Dezbaterile asupra ordinii de zi au continuat miercuri, 9 octombrie. Consilierii au examinat subiectele până la punctul 34. Ședința va continua marți, 15 octombrie, începând cu ora 10:00.

 

CMC a votat o declarație de susținere a referendumului din toamnă

Cu votul a 36 de consilieri municipali, propunerea fracțiunii PAS de a sprijini referendumul pentru parcursul european al Republicii Moldova, printr-o declarație comună, a fost susținută

„Susținerea parcursului european al Republicii Moldova este o responsabilitate comună, atât a clasei politice, cât și a fiecărui cetățean. Împreună, putem construi un viitor mai bun, mai prosper și mai sigur pentru generațiile viitoare.”, a declarat Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC.

În timpul votului, consilierii PSRM nu erau prezenți în sală. Împotrivă a votat consiliera Partidului „Renaștere”, cel din Partidul Nostru și din Partidul Comuniștilor. Comunistul Adrian Dumeniuc a scos drapelul UE din stativ și l-a aruncat jos. Deocamdată nu se știe dacă acesta va fi sancționat sau nu pentru ieșirea sa. 

 

Toate curțile de bloc vor fi inventariate până în 2027

Până în anul 2027, toate curțile de bloc din municipiul Chișinău vor fi inventariate. Inițiativa a fost propusă de consilierii PAS. Necesitatea acestei acțiuni derivă din lipsa de informații clare privind starea curților, ceea ce face dificilă estimarea investițiilor necesare pentru reabilitarea acestora. Inventarierea va fi realizată de către preturi.

 

Cu o mie de semnături, petițiile pot ajunge în CMC

Chișinăuienii care inițiază o petiție ce adună cel puțin o mie de semnături o vor putea înainta în cadrul comisiei de profil a Consiliului Municipal Chișinău. Odată aprobată de comisie, aceasta va fi examinată și de către consilieri. Mecanisme similare sunt utilizate și în alte municipii, precum Lviv. Proiectul a fost elaborat de consilierii PAS.

 

Nu vor blocuri de locuit în str. Zimbrului 10

Mai mulți chișinăuieni care locuiesc pe strada Zimbrului 8 susțin că în apropiere ar urma să se construiască ilegal blocuri de locuit. Deși terenul se află în imediata vecinătate a caselor lor, acesta este o zonă verde, de parc, pentru care locuitorii au solicitat, timp de zeci de ani, să le fie dată în folosință. Oamenii s-au declarat clar împotriva oricăror construcții dubioase. Aceștia au subliniat, de asemenea, că accesul este limitat, având la dispoziție o cale foarte îngustă. Victor Chironda, de la Platforma DA, a cerut ca pretorul sectorului Rîșcani și responsabilii de la Direcția Arhitectură să vină cu explicații în cadrul ședințelor următoare.

***

Ordinea de zi aici
Proiectele de decizie aici
Transmisiunea video a ședinței din 8 octombrie aici.
Transmisiunea video a ședinței din 9 octombrie aici
Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

Proiectul de milioane bate pasul pe loc, iar Bîcul se îneacă în gunoaie

Râul Bîc, principala cale de evacuare a apelor pluviale din oraș, este soluția pentru stoparea inundațiilor din capitală. Specialiștii din domeniu afirmă că, dacă râul ar fi fost curățat și adâncit corespunzător, inundațiile ar fi putut fi evitate într-o măsură semnificativă. Jurnaliștii TV8 au descoperit blocaje majore cauzate de gunoaie și copaci căzuți, care opresc curgerea normală a apelor. Proiectul aprobat de CMC în primăvara lui 2023, de reabilitare a râului Bîc cu bani oferiți de BERD, ar putea contribui la soluționarea acestei probleme. Râul Bîc este considerat cel mai degradat râu din țară, fiind necurățat și poluat grav. Aflați mai multe din reportajul TV8. 

 

Modificări în mecanismul de repartizare a consumului de energie termică în blocuri

Regulamentul privind consumul de energie termică în blocurile locative a fost actualizat pentru a crește eficiența și a reduce costurile. Proprietarii de apartamente care au izolat termic pereții exteriori vor fi scutiți de plata energiei pentru menținerea echilibrului termic al clădirii. Locatarii apartamentelor de colț și cei de la etajele extreme vor beneficia de un calcul diferențiat al consumului. De asemenea, toți locatarii vor putea alege un mecanism personalizat de repartizare a consumului de energie. Modificările aduc mai multă flexibilitate și transparență, estimându-se o reducere medie a costurilor cu până la 19% în municipiile Chișinău și Bălți.

 

Al patrulea caz de infecție cu Virusul West Nile

Un nou caz de infecție cu Virusul West Nile a fost confirmat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală. Pacienta, o femeie din Republica Moldova, revenită recent din Italia, a fost spitalizată pe 7 octombrie. Conform reprezentanților spitalului, pacienta a manifestat febră timp de 10 zile înainte de a fi internată. 


De la oameni adunate

Teodora G:

13 milioane lei mai bine pentru canalizare a străzilor inundate - Chișinăul nu are nevoie de publicitate, de concerte prin Italia, Spania, Portugalia… de asta au nevoie cei ce sunt împotriva poporului și fură banii destinați poporului pentru ideile personale!

Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

10 octombrie – Lecție publică: De ce Chișinău? Locația: Europe Cafe.

10-13 octombrie – Coming Out Day Fest. Locația: Mediacor.

12 octombrie – Tech Women Summit 2024. Locația: Tekwill.

12 octombrieYARDSALE: Day Foială. Locația: Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.

12 octombrie – Festivalul Etniilor. Locația: Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.

13-14 octombrie –  Evenimente dedicate Hramului orașului Chișinău. 

13 octombrie – Campionatul Național Duathlon 2024. Locația: str. Albișoara.

15 octombrie – Quest „I Love Chișinău”. Locația: Rotonda din parcul „Valea Morilor”.

17 octombrie – Moldagrotech. Locația: CIE Moldexpo.


Imaginea săptămânii


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 

 

 

 


Publicat de:

Distribuie