PrimariaMea
26 sept. 2019

HRAM, CURĂȚENIE ȘI RÂUL BÂC

Pregătirile pentru hramul orașului sunt în toi, autoritățile salubrizează străzile și curțile de bloc și încurajează locuitorii capitalei să facă și ei curat în zonele unde locuiesc și muncesc. Pe 14 octombrie, este invitată toată lumea la evenimentele care vor avea loc în centrul capitalei: depuneri de flori, dezvelirea bustului lui Dumitru Matcovschi, concerte de muzică clasică și ușoară, competiții sportive, etc. 

La ședința din această săptămână a participat secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, care a solicitat autorităților locale să se implice mai mult în soluționare problemei poluării râului Bâc. 

La capitolul reușite, au fost prezentate cele 10 terenuri de sport, în valoare totală de 7,5 milioane de lei, reparate în 2019. 


SALUBRIZAREA ORAȘULUI ÎNAINTE DE HRAM 

 

Înainte de hram, autoritățile din fiecare sector al capitalei salubrizează străzile principale și adiacente, curțile blocurilor și subteranele. Stațiile de așteptare a transportului public și gardurile de protecție sunt vopsite. 

De asemenea, agenții constatatori de la preturile de sector, emit procese verbale pentru persoanele juridice care refuză să facă curățenie în apropierea zonelor unde activează.

Săptămâna trecută, angajații de la Spații Verzi au evacuat din oraș 42 de rute de gunoi, 33 de rute de frunziș, 12 rute de iarbă cosită, au amenajat 13 mii de m2 de gazon, au doborât 101 arbori, au curățat 153 de copaci, au regenerat 30 și au lucrat la combatere ambroziei de pe 2580 de m2. 

Primăria municipiului Chişinău vine cu un apel către locuitorii orașului, de a participa, împreună cu autoritățile locale, la îmbunătățirea aspectului urbei, salubrizând spațiile unde locuiesc și lucrează. 


GUVERNUL SOLICITĂ PRIMĂRIEI SĂ REZOLVE PROBLEMA POLUĂRII RÂULUI BÂC 

 

Secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, a fost prezentă la ședință și a cerut autorităților municipale să găsească noi locații pentru piața agricolă și cea de materiale de construcții de pe malul Bâcului, care contribuie la poluarea râului. 

„E mai rău decât a fost acum doi ani și chiar cinci ani. Posibil că s-a dezvoltat foarte mult inclusiv piața agricolă din acel sector. Pe parcursul anilor s-a aglomerat sectorul respectiv, s-au intensificat parcările de mașini cu materiale de construcție, urmează să verificăm legalitatea lor și vom solicita și intervenția Inspectoratului Fiscal. Albia râului Bîc s-a transformat în toaletă publică. Oamenii care stau acolo și vând au invadat albia râului, au deformat-o, s-au efectuat diverse lucrări neautorizate, depozitate tot felul de deșeuri de construcție”, a precizat aceasta.

Iuliana Cantaragiu a solicitat autorităților locale să ia măsuri concrete și în termen cât mai scurt pentru a rezolva problema, în caz contrar riscă amenzi: „Am găsit pungi întregi, lăzi cu produse agricole abandonate, trageți la răspundere administrația pieței agricole, solicitați să instaleze camere de supraveghere, instalați-le voi și urmăriți dacă este atât de greu de identificat. Mutați și piața de desfacere a materialelor de construcție de acolo, s-a identificat și locația corespunzătoare tot pe Calea Basarabiei sunt niște sere abandonate”.

O altă cauză a poluării râului, identificată de autoritățile de la minister, sunt cele peste 50 de țevi de scurgere cu destinație necunoscută. „De unde vin este dificil de găsit, soluția este simplă, puneți-le plombe, sudați ieșirea la acea țeavă. Aceasta este problema autorității publice locale”, a menționat Cantaragiu și dat indicat termenul de o lună pentru a fi întreprinse acțiunile de rigoare.

Iuliana Cantaragiu a mai declarat că guvernul își dorește să găsească soluții pentru valorificarea deșeurilor „să diminuăm volumul de deșeuri îngropate”. În context, a menționat tomberoanele de diferite culori care încurajează oamenii să sorteze plasticul, hârtia, cartonul și sticla, dar care sunt în cele din urmă sunt adunate toate în aceeași mașină.  

Eugeniu Axentiev, directorul Î.M. Regia Autosalubritate a explicat problema constă în faptul că în acest proces este implicat ABS Recycling, care a instalat peste 400 de spații pentru colectarea a deșeurilor, fără a coordona cu municipalitatea. 

În cele din urmă, a fost agreat că se va crea un grup de lucru comun, dintre reprezentanții primăriei și ai guvernului, pentru a fi identificate cele mai utile soluții. 


SITUAŢIA FINANCIARĂ A MUN. CHIȘINĂU LA ZI

 

La situația din 19 septembrie 2019, în bugetul municipal au fost încasate venituri în sumă totală de 2 989 508,1 mii lei sau 74,8% din cei 3 989 683 ,5 mii lei planificaţi. 

Săptămâna precedentă, încasările din impozite şi taxe au constituit 17 451,4 mii lei, transferurile de la bugetul de stat - 24 478,1 mii lei, iar încasările din vânzarea și privatizarea bunurilor proprietate publică  au fost de 2 105,78 mii lei, atestându-se o creștere a veniturilor. 


10 TERENURI DE SPORT REABILITATE 

 

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul anului curent au fost reabilitate 10 terenuri de sport multifuncționale din curțile blocurilor de locuințe din capitală, inclusiv câte 3 terenuri în sectoarele Botanica și Râșcani, 2 - la Ciocana și câte 1 teren la Buiucani și Centru. Costul lucrărilor de renovare a obiectivelor respective este de 7,5 milioane de lei.

Adresele terenurilor amenajate: str. Academiei, 9/1, bd. Mircea cel Bătrân, 58, bd. Mircea cel Bătrân, 22/1, str. Miron Costin, 10, bd. Cuza Vodă, 45/2, str. Matei Basarab, 9/1, str. Salcâmilor, 22/1, str. Alba Iulia, 206, bd. Grigore Vieru, 26 (în lucru), str. Cetatea Albă, 5 (în lucru).

Lucrările de renovare a terenurilor multifuncționale de sport din curți se referă la amenajarea cu gazon artificial, împrejmuire cu structură de metal pe care sunt montate scânduri de lemn și plasă metalică. Acestea sunt prevăzute cu porți de minifotbal, coșuri de baschet și plasă de volei, precum și cu felinare LED pentru iluminare pe timp de noapte. În exteriorul terenurilor sunt instalate bănci sau tribune. Pentru evitarea vandalizării construcțiilor, terenurilor, în preajma acestora vor fi instalate sisteme de supraveghere video. 


PROGRAMUL PENTRU HRAMUL ORAȘULUI 

vezi aici


ACTIVITATEA ȘI SITUAȚIA FINANCIARĂ A Î.M. „REGIA EXDRUPO”

 

Î.M. Regia exploatare a drumurilor și podurilor ,,Exdrupo”, a fost înființată la  1 aprilie anul 1964. 

La balanța întreprinderii sunt 206 mijloace de transport, iar pentru anul curent se planifică achiziționarea a 3 mașini multifuncționale pentru întreținerea drumurilor pe perioada de iarnă. 

Salariul mediul lunar în anul 2018 a fost de 7643,3 lei, pentru anul 2019 fiind în creștere cu 792,3, 00 lei constituind 8435,6 lei. La moment există 23 de locuri vacante: mecanizatori, muncitori și alte categorii. 

vezi aici


 SITUAȚIE EPIDEMIOLOGICĂ

 

În perioada 13 - 19 septembrie au fost înregistrate aproximativ 669 de cazuri de maladii infecţioase, intoxicaţii şi reacţii adverse, 3 cazuri de hepatită virală acută și 10 cazuri de hepatită virală cronică. 

În perioada de raportare 41 de persoane au fost agresate de către animale.

În mun. Chișinău, situația epidemiologică a fost tensionată prin gastro enterocolite acute.  



Publicat de:

Distribuie