PrimariaMea
DRUMURI, PIETONALĂ ȘI ÎNECURI Image
26 iun. 2019

DRUMURI, PIETONALĂ ȘI ÎNECURI

Săptămâna aceasta urmează să înceapă lucrări de reparaţie a bd. Traian și a străzilor P. Rareș și Studenților. Luni s-a dat startul  lucrărilor de reabilitare a zonei pietonale și iluminarea edificiilor din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor: Maria Cebotari - str. Alexei Șciusev - str. Sfatul Țării - str. Mihail Kogălniceanu. În centrele medicilor de familie activează puncte mobile de triaj, unde oamenii pot beneficia de prim- ajutor medical. În comparaţie cu 2018, de la începutul anului curent se denotă o descreștere a numărului accidentelor rutiere, însă cauzele cele mai frecvente sunt aceleași: depăşirea limitei de viteză şi starea de ebrietate a şoferilor. Consumul excesiv de alcool este și principala cauză a celor 8 înecuri înregistrate de la începutul sezonului estival. 


LUCRĂRILE DE REPARAŢIE A STRĂZILOR DIN CAPITALĂ SUNT ÎN TOI 

 

Autorităţile informează că de joi, 27 iunie 2019, încep lucrările de reparație a bd. Traian și a str. P. Rareș. De asemenea, din 30 iunie, intră în renovare și str. Studenților, pe tronsonul str. Doina - str. Prof. Ion Dumeniuk.

Din 17 iunie sunt în reparație str. Ialoveni, sectorul Centru și str. E. Coca din sectorul Buiucani. Pe parcursul săptămânii trecute, muncitorii de la Î.M. „Exdrupo" au asfaltat o suprafață de 12 400 metri pătrați de drumuri.

În context, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat serviciilor de profil să execute lucrările calitativ, iar preturile de sector - să monitorizeze lucrările de pe șantiere și să comunice cu oamenii despre intervențiile planificate.

Tot de săptămâna trecută sunt desfășurate și lucrări de reabilitare a trotuarelor și a căilor de acces în curțile de bloc din sectoarele capitalei, precum str. Belgrad, 17 - 23 (sectorul Botanica), str. Ion și Doina Aldea Teodorovici, 10 - 19 (sectorul Buiucani). De luni, 24 iunie au început lucrările în curțile din sectorul Râșcani.

O informație în acest sens a fost prezentată de Marcel Zastînceanu, șef al Î.M. „Exdrupo".


REABILITAREA ZONEI PIETONALE DE IMPORTANŢĂ ISTORICĂ NAŢIONALĂ 

Primăria municipiului Chișinău informează că luni, 24 iunie, a fost dat startul lucrărilor de reabilitare a zonei pietonale și iluminarea edificiilor din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor: Maria Cebotari - str. Alexei Șciusev - str. Sfatul Țării - str. Mihail Kogălniceanu. 

Reabilitarea zonei pietonale a cartierului este prevăzută pentru o perioadă de 3 luni și se referă la lucrări de infrastructură: instalarea iluminatului nocturn decorativ, amenajarea trotuarelor, a mobilierului urban, precum și a locurilor pentru parcare auto; rampe pentru persoane cu mobilitate redusă, în prejma trecerilor pietonale, pavaj tactil. De asemenea, urmează a fi reabilitate zonele verzi și instalate cișmele.

Conform proiectului, circa 2800 m² de trotuare vor fi amenajate în pavaj de granit; vor fi montați 580 metri liniari de borduri noi, iar pe întreg perimetrul vor fi instalați 39 de piloni pentru iluminarea zonei pietonale. De asemenea, fațada Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din str. Mihail Kogălniceanu, 82, urmează a fi iluminată decorativ (cu 64 de corpuri de iluminat).

Costul lucrărilor de reamenajare a zonei pietonale în perimetrul a 4 străzi din centrul istoric al capitalei, în urma desfășurării licitației, este de circa 4 milioane de lei, surse prevăzute în bugetului municipal pentru anul 2019.

Proiectul de execuție a fost elaborat de către SRL „Urban Life Projects", la inițiativa Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor.


2 CAZURI NOI DE RUJEOLĂ

În perioada  14 - 20 iunie, au fost depistate 350 de cazuri de maladii infecţioase, intoxicaţii şi reacţii adverse. 

Instituţiile medico-sanitare publice au înregistrat 10 cazuri de tuberculoză, 5 de scarlatină, 4 de tuse convulsivă,  3 cazuri de oreion şi 29 de varicelă şi 2 cazuri de rujeolă, printre copiii care nu au fost vaccinaţi împotriva acestui virus. 

Săptămâna precedentă a fost înregistrată o izbucnire în masă a unei toxiinfecții alimentare printre participanții la o nuntă din oraşul Revaca, raionul Sângera, cu implicare a 26 de persoane. 

La punctele mobile de triaj din centrele medicilor de familie s-au adresat  2807 persoane.  


DESCREȘTE NUMĂRUL ACCIDENTELOR RUTIERE 

Săptămâna trecută au fost înregistrate 175 de infracțiuni, dintre care 118 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 30 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1809 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1783 informații. În flagrant au fost reținute 12 persoane, iar 38 de persoane au fost documentate contravențional.

Au fost întocmite 890 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 692 mii lei, dintre care 135 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore. 

În perioada de raportare, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 22 accidente rutiere, în urma cărora 22 persoane au rămas traumatizate, iar 2 persoane au decedat. 

De la începutul anului au fost înregistrate 515 accidente rutiere, în comparație cu 543, în 2018,  21 de persoane au decedat, comparativ cu 25 în aceeași perioadă anul trecut, iar 612 persoane au fost traumatizate, pe când în 2018 cifra era 656. La acest capitol, se denotă o descreștere în 2019, însă cauzele cele mai frecvente sunt aceleași: depăşirea limitei de viteză şi starea de ebrietate a şoferilor. 


CONTRACTE CU REGIA AUTOSALUBRITATE

În ultimele 4 luni, angajaţii de la Î.M. Regia Autosalubritate au încheiat contracte pentru transportarea deşeurilor menajere solide cu proprietarii a 983 de case private, iar suma veniturilor ca urmare a acestor contracte, este de aproximativ 500 de mii de lei anual. În total, întreprinderea gestionează aproximativ 22 mii contracte, dintre care 14381 cu sectorul particular. 


ACTIVITATEA SALVAMARILOR 

Staţiile de salvamari lucrează în regim non-stop, dar nu fac față din cauza oamenilor nedisciplinați, deşi scăldatul e permis până la ora 22.00, unii încalcă această regulă, mai ales fiind în stare de ebrietate, a declarat Serghei Carp, şeful Î.M. Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi.  Acesta s-a arătat nemulțumit de atitudinea oamenilor și ca măsură de prevenire a înecurilor, a sugerat “aplicarea biciului”, metodă criticată de Silviu Muşuc, șef-adjunct al Direcţiei de poliţie a municipiului Chișinău. De la începutul sezonului estival, au avut loc 8 cazuri de înec, motivul fiind starea de ebrietate. 

În prezent, în capitală activează aproximativ 60 de salvamari, deși numărul necesar este 110.

În contextul volumului mare de lucru, a responsabilității pe care şi-o asumă şi a salariului mic, Serghei Carp a venit cu propunere de a fi creată o întreprindere separată.  

„Cu părere de rău, ei muncesc foarte mult și îndeplinesc obligațiunile cum trebuie, la nivel și la timp, dar salariul lor este mizer. Un salvamar are o mie și ceva de lei. Întreprinderea noastră e la autogestiune. Fiindcă ei se află la întreprinderea noastră, noi nu putem să-i remunerăm după sistemul nostru, fiindcă la noi e după volum. Am cosit atâtea hectare, am făcut atâtea rute etc. Dar la salvamar nu poți să stabilești câte scufundări el trebuie să facă. El trebuie să fie la post și să fie gata mereu. După volume noi nu putem să-i remunerăm și nici după legea bugetarilor. Ei rămân în mijloc”, a explicat şeful asociaţiei.

Propunerea trebuie să fie votată de consilierii municipali, care se vor întruni în şedinţă pe 4 iulie. 



Publicat de:

Distribuie