PrimariaMea
DRUMURI, MARCAJ RUTIER ŞI BĂUTURI RĂCORITOARE Image
09 mai 2019

DRUMURI, MARCAJ RUTIER ŞI BĂUTURI RĂCORITOARE

Ședința operativă din această săptămână s-a desfăşurat în locaţia obişnuită, sala rotundă a primăriei. Autorităţile au raportat despre activităţile curente: reparaţia străzilor 31 August 1989, Tighina şi Ion Creangă, lucrări de frezare și asfaltare a drumurilor, salubrizarea curţilor şi a spaţiilor verzi, dezinsecţia şi deratizarea în parcuri şi blocuri.  În săptămânile ce urmează va fi aplicat şi marcajul rutier, în acest an, în 3 culori: alb, roşu şi galben. Din 1 iunie, în parcuri, scuaruri şi grădini publice vor fi comercializate băuturi răcoritoare și fierbinți, şi îngheţată.


STRĂZILE DIN ORAȘ - ÎN REPARAŢIE

 

Pe străzile 31 August 1989, Tighina şi Ion Creangă se desfăşoară lucrări de reabilitate a canalizării menajere, pozarea apeductului, reconstrucţia obiectivelor de semafoare, pavarea trotuarelor şi reabilitarea iluminatului. Anumite tronsoane vor fi blocate, iar autorităţile vor anunţa preventiv când anume vor avea loc lucrările, pentru a evita, pe cât posibil, crearea de ambuteiaje.  

Lucrările de reabilitare a aleilor din Parcul Valea Trandafirilor sunt executate în volum de 50%, fiind deja cheltuite 6 milioane de lei, a declarat Oleg Caraman, Şef adjunct al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie.

De asemenea, s-a efectuat reparaţia căilor de acces suburbane, s-a lucrat în localităţile Dobrogea, Bâc, Budeşti şi urmează lucrări de acces în comunele Coloniţa şi Ciorescu.

În perioada 22 aprilie - 3 mai, au avut loc lucrări de frezare şi asfaltare în toate sectoarele municipiului, atât pe străzile principale, secundare, cât şi în curţile blocurilor.


VOPSEA DE CALITATE PENTRU MARCAJUL RUTIER

Potrivit lui Marcel Zastînceanu, șef al Î.M. Regia „EXDRUPO", vopseaua pentru marcaj, pe bază de acril, circa 70 tone, a fost achiziționată în bază de licitație, iar costul este de 2,1 milioane lei. În acest an, marcajul va fi aplicat în 3 culori: alb, galben și roșu. Cu culoare galbenă vor fi marcate stațiile de așteptare a transportului public, iar cu roșu și alb vor fi evidențiate intersecțiile problematice (aglomerate) din capitală.

În acest context, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat serviciilor de profil să înceapă aplicarea marcajului în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare, în mod primordial, în intersecţiile cele mai aglomerate și în preajma școlilor și grădinițelor.


SALUBRIZAREA ZONELOR DE AGREMENT

 

În perioada 22 aprilie - 3 mai, din cadrul Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au fost implicaţi zilnic în acţiuni de salubrizare 90 de angajaţi, 10 utilaje de transport, iar 81 de rute de gunoi au fost evacuate.  

Suprafeţele cu ambrozie sunt inspectate periodic şi se va interveni atunci când temperaturile vor fi mai ridicate, iar planta va începe să înflorească.

Săptămâna aceasta vor începe lucrările în parcuri, în vederea dezinsecției căpuşelor.

În perioada 22 aprilie - 5 mai, 375 de angajaţi ai Direcției generale locativ-comunale și amenajare, asistaţi de 9 utilaje de tip HACO, 20 de tractoare şi 2 încărcătoare frontale, au evacuat  171 rute de deşeuri.

Nouă fântâni arteziene din oraș au fost pornite, iar în context primarul interimar a solicitat ca în fiecare seară acestea să fie curăţate. La 1 iunie, la Valea Trandafirilor va fi dat în exploatare şi pus în fucţiune un nou havuz.


APĂ, CEAI, CAFEA, ÎNGHEŢATĂ- DOAR ÎN PARCURI

Până pe 15 mai va fi emisă o dispoziţie prin care va fi permisă, începând cu 1 iunie, comercializarea băuturilor răcoritoare și fierbinți, dar şi a îngheţatei, doar în parcuri, scuaruri şi grădini publice.

Preturile de sector au solicitat deja autorizaţii pentru amenajarea unor asemenea zone: Pretura Buiucani - 39 de locuri, Pretura Centru - 32, Pretura Botanica - 71, pretorii din sectoarele Râşcani şi Ciocana nu au depus asemenea solicitări.

Primarul interimar a accentuat că pe străzile principale şi în zona istorică nu vor fi amplasate asemenea unităţi comerciale.


COPII ÎN SITUAŢII DE RISC

Pentru perioada 18 aprilie - 3 mai,  Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului raportează următoarele:

  • 25 de sesizări privind abuzul fizic, cel emoţional şi neglijare;
  • 6 plasamente de urgenţă;
  • 25 de ieşiri în teritoriu, în urma cărora nu au fost depistaţi copii noi;
  • 69 de petiţii parvenite și examinate;
  • 28 de copii lăsaţi în grija persoanelor terţe, pentru minori se caută ajutor familiile extinse;
  • 152 de vizite la domiciliu;
  • 86 de participări în instanţa de judecată (în continuare se constantă lipsa de juriști în cadrul direcției).


SITUAŢIA EPIDEMIOLOGICĂ FAVORABILĂ

În perioada 26 aprilie - 2 mai, au fost înregistrate 257 de cazuri de maladii infecţioase, intoxicaţii şi reacţii adverse, cu 107 cazuri mai puţine decât săptămâna precedentă. Au fost spitalizate 87 de persoane cu boli diareice acute.

Instituţiile medico-sanitare publice au raportat 2411 infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Au fost înregistrate un caz de tuberculoză, 27 de scarlatină, un caz de meningită şi 30 de varicelă.

Situaţia epidemiologică din mun. Chișinău se consideră una favorabilă, în limita indicilor multianuali, a declarat Carolina Olaru, Șef interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate.


DESCREŞTE NUMĂRUL ACCIDENTELOR RUTIERE

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 26 accidente rutiere, în urma cărora 33 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați 7 pietoni, dintre care 3 pe trecerile pentru pietoni.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 138 de infracțiuni, dintre care 97 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 19 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1590 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1330 informații. În flagrant au fost reținute 19 persoane, iar 67 de persoane au fost documentate contravențional.

Au fost întocmite 481 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 420 mii lei, dintre care 102 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.

De la începutul anului, în capitală au avut loc 349 accidente rutiere, în urma cărora 418 persoane au rămas traumatizate, iar 13 persoane au decedat. Se constată o descreştere în comparaţie cu anul trecut.

Cele mai multe accidente rutiere au fost înregistrate în sectorul Botanica  – 85. La Buiucani au avut loc 68 de accidente rutiere, în Centru – 74, la Ciocana – 41 și la Râșcani – 73. Cele mai multe accidente rutiere cu implicarea pietonilor, pe trecerile pietonale, au avut loc în sectorul Râşcani.

Cea mai periculoasă zi a săptămânii a fost joi, în care s-au produs 58 de accidente. Cea mei periculoasă stradă a fost bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au avut loc 26 de accidente rutiere.


Ședința integrală o puteți urmări aici:


Responsabilă: Alina Vodă


Publicat de:

Distribuie