PrimariaMea
Donație de Sputnik V pentru Chișinău și contestarea deciziei UNIC Image
23 feb. 2022

Donație de Sputnik V pentru Chișinău și contestarea deciziei UNIC

Rata de îmbolnăviri în capitală continuă să scadă, dar la fel și cea de vaccinare. Municipiul va primi o donație de Sputnik V din partea administrației orașului St. Petersburg. Între timp, autoritățile s-au aflat în deplasare în România, unde au discutat cu diverși oficiali despre proiecte comune și parteneriate. 

Ședința de luni a fost atipic de scurtă, fiind realizată în deplasare. Chiar și așa edilul a reușit să găsească timp pentru a critica guvernarea PAS în privința Stadionului Republican și să-i acuze că opunerea față de înstrăinarea terenului aferent UNIC ar fi o „fumigenă”. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 21 februarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Covid-19 în capitală: scade rata de infectare și donație de Sputnik V pentru chișinăuieni

Primăria mun. Chișinău - în tur prin România 

Pregătiri pentru reparații capitale în municipiu

Contestarea deciziei UNIC și „fumigena” PAS-ului

 

Covid-19 în capitală: scade rata de infectare și donație de Sputnik V pentru chișinăuieni

Rata de noi îmbolnăviri de COVID-19 este în descreștere. Totuși, pandemia rămâne o provocare pentru cetățeni și autorități. Conform platformei GIS COVID-19, până pe 20 februarie, în capitală au fost înregistrate 185 755 cazuri de îmbolnăvire, dintre care 3 181 s-au soldat cu decese. 

Prioritatea în municipiu rămâne vaccinarea. Totuși, viteza de vaccinare încetinește. Autoritățile și-au pus ca scop să atingă rata de vaccinare de 70% până pe 31 martie. Cu acest scop, în următoarea perioadă autoritățile locale ar trebui să primească câteva mii de doze de vaccin Sputnik V, donație din partea administrației St. Petersburgului. Nu este clar numărul total și dacă e vorba doar de prima doză sau de ambele. Primăria va organiza un maraton de vaccinare pentru administrarea populației, însă consideră și alte modalități de distribuție. La fel, autoritățile române s-au arătat dispuse să ajute în continuare cu donații de vaccinuri Pfizer și Moderna. 

În municipiu activează 70 de centre de imunizare. Vaccinarea este disponibilă în regim extins, și sâmbăta și duminica, atât la punctele mobile, cât și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Totodată, doritorii se pot vaccina în troleibuzul și autobuzul de imunizare, în baza orarului pentru luna februarie. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. 

 

Primăria mun. Chișinău - în tur prin România 

Mai mulți funcționari ai primăriei au fost în deplasări săptămâna trecută, discutând cu reprezentanți ai autorităților locale și centrale române. Două delegații, printre care cea a primarului, luni se aflau încă în România, la Iași pentru a discuta despre gestionarea deșeurilor. Cealaltă delegație s-a deplasat la Piatra Neamț. Printre rezultatele vizitelor peste Prut autoritățile se așteaptă la implementarea proiectelor sociale, schimburilor de experiență și activități care vor implica tinerii.

 

Pregătiri pentru reparații capitale în municipiu

În curând va începe reparația capitală a trotuarelor din centrul orașului, dar și ale unor străzi principale din alte sectoare. Totodată, autoritățile se pregătesc pentru demararea lucrărilor de reparație capitală a străzilor Alexandru cel Bun, Tighina și 31 august 1989 - care va fi transformat în „Coridor verde”. 

 

Contestarea deciziei UNIC și „fumigena” PAS-ului

Primăria va contesta decizia prin care a fost vândut la preț derizoriu terenul din fața Magazinului UNIC. Conform edilului, decizia presupune risc sporit de prejudiciere a bugetului primăriei. Totodată, acesta a declarat că responsabili sunt consilierii municipali, care au votat pentru decizia respectivă, dar și că expunerea consilierilor PAS împotriva deciziei ar fi o „fumigenă” pentru a distrage atenția de la oferirea Stadionului Republican către Ambasada SUA. Astfel, Ceban a solicitat ca teritoriul respectiv să fie oferit primăriei. 

Reamintim că, la 17 februarie, cu votul consilierilor PSRM și Platformei DA, un teren de 1,38 ha dedesubt și din fața Magazinului UNIC a fost vândut centrului comercial, pentru puțin peste 2 milioane de lei (cca. 135 000 euro). Decizia a stârnit critici, terenurile de acest tip valorând mult mai mult și, de obicei, fiind vândute prin intermediul licitațiilor. Puteți vedea cum au decurs dezbaterile în CMC în sinteza ședinței, iar epopeea terenului - în articolul Ziarului de Gardă. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:

 


Publicat de:

Distribuie