Cum va fi renovat Izvorul Tamarei
Izvorul Tamarei va fi renovat în anul 2021. Prima etapă de consultări publice a avut loc pe 20 februarie, iar peste două săptămâni ar trebui să fie prezentată schița de renovare. Izvorul Tamarei împlinește 40 de ani în 2021, iar povestea acestuia continuă să fascineze vizitatorii.
Primele discuții pentru renovarea Izvorului
„Izvorul Tamarei”, aflat în parcul Valea Morilor, va fi renovat în acest an. Pe 20 februarie, locuitorii au participat la consultări, iar cei care nu s-au putut alătura, încă mai pot lăsa propuneri în căsuța poștală instalată în preajma izvorului sau la sediul preturii Centru.
La discuție au participat câteva zeci de persoane, care au menționat necesitatea de a păstra aspectul natural al locației și de a efectua intervenții minime în zona respectivă. Unii locuitori au exprimat dorința de a adăuga accente ortodoxe. Conform comunicatului emis de primărie, izvorul ar trebui să fie curățat și reabilitat, pavilionul - înlocuit cu unul nou, iar arca și spațiile pentru scăldat ar trebui păstrate.
Izvorul Tamarei. Sursă poze: ecology.md
La fel, în cadrul consultării s-a ajuns la concluzia că trebuie să fie instalate spații pentru odihnă, însă acestea să fie din buturugi, astfel încât să se încadreze în aspectul natural al zonei. Mai mult, se propune plantarea mai multor arbuști, pentru a evita alunecările de teren; strămutarea terenului de sport mai departe; iluminarea zonei și trecerea acesteia în gestiunea Î.M. Asociația de Gospodării „Spații Verzi”; și amenajarea căilor de acces către izvor.
În urma discuției de sâmbătă, specialiștii vor elabora un concept de reabilitare și schițele aferente. Acestea vor fi supuse consultării publice peste două săptămâni, în același loc.
De unde a apărut izvorul?
Izvorul este situat în partea vestică a parcului Valea Morilor. Coborând din partea scărilor unde este scuarul Ion și Doina Aldea Teodorovici, tot ceea ce trebuie de făcut e să o luați la stânga, pe cărărușile bătute de vizitatorii frecvenți. Izvorul este preferat de persoane de orice vârstă, care vin să se odihnească, să facă sport sau pur și simplu să-l admire.
Există mai multe legende cu privire la apariția denumirii izvorului. Totuși, versiunea cea mai vehiculată e povestită pe ecology.md. Autorii articolului povestesc că izvorul ar fi fost construit de un electrician numit Ghenadie Bacanin și denumit „Tamara” în cinstea surorii sale. Aceasta, o studentă de nici 20 de ani, a murit în timpul nașterii, iar fratele său, timp de 12 ani, a alcătuit combinația de pietre și fundamentul în jurul izvorului din parc. Ghenadie ar fi adus pietrele de la șantierele de construcții din apropiere. Grămezile de pietre ar reprezenta continentele, iar în stratul de flori s-ar ascunde semnele zodiacale. Iar dacă am privi de la înălțime piscina, ar fi vizibile două palme îndoite. Terenul sportiv ar fi, la fel, opera lui Ghenadie, ca și sistemul de reglare a presiunii apei la izvor și la dușul improvizat.
Consultare la Izvorul Tamarei. Sursă poze: facebook.com/ion.ceban.public
Locația este menținută curată de către vizitatori, care au grijă să nu lase gunoi în jur, iar un semn arată că fumatul și consumul băuturilor alcoolice sunt interzise. Apa izvorului nu este recomandată de medici, însă unii vizitatori continuă să o bea, sub pretextul că ar trata bolile gastrice.
Izvorul ar împlini 40 de ani în anul 2021.
Autoare: Cristina Sîrbu