PrimariaMea
Consultări publice: patru blocuri sau un parc mai mare? Image
08 feb. 2018

Consultări publice: patru blocuri sau un parc mai mare?

Pe 7 februarie, în cadrul Preturii Centru s-a discutat schimbarea destinației unor terenuri din apropierea scărilor principale din parcul Valea Morilor care ar permite construcția a patru blocuri de până la 9 etaje. Locuitorii prezenți la discuții și-au manifestat indignarea și au accentuat mai multe potențiale probleme, inclusiv legate de traficul aglomerat din regiune, de numărul de etaje al clădirilor și de eventualele distrugeri ale caselor lor.

Subiectul consultărilor publice a fost schimbarea destinației terenului din strada Timiș 14 (în vecinătatea scărilor principale din parcul Valea Morilor), din R2, adică subzona cu funcții rezidențiale, liniștite, cu densitate redusă în R6, adică subzona locuințelor colective cu densitate medie situate în ansambluri preponderent rezidențiale,  ceea ce ar permite construcția unor blocuri de până la nouă etaje.

Prezentarea a fost făcută de Mihai Corețchi, arhitect la Chișinău Proiect. Una din problemele care vine să rezolve acest proiect este surparea terenului care afectează starea scărilor, deja deplorabilă. Investitorul promite că va consolida terenul pentru a împiedica alunecările de teren în schimbul construcției a patru blocuri, dintre care unul de oficii, iar altul - cu destinație social-educațională.

Nu au fost clare multe alte detalii. De exemplu, câte etaje vor avea acele blocuri. Arhitectul ne-a repetat că acum se discută doar schimbarea destinației terenului, nu și proiectul propriu-zis al construcțiilor. La insistența oamenilor de a afla totuși câte etaje vor fi - nu a fost obținut niciun răspuns.

Alți locuitori din regiune s-au arătat îngrijorați de:

  • Liniștea zonei și traficul dificil în vremea construcțiilor. Arhitectul a confirmat perioada dificilă din perioada construcțiilor.
  • Traficul dificil de după construcție - zona străzilor Timiș și Universității fiind deja aglomerată, din cauza vehiculelor care vin din zona Telecentru. Arhitectul a asigurat că șoseaua Hîncești va fi lărgită și va avea sens dublu, astfel ușurând circulația din Telecentru spre Centru. Locuitorii au sugerat reluarea discuțiilor despre construcția blocurilor, abia după ce va fi fluidizat traficul.
  • Starea caselor și terenurilor care vor fi afectate de lucrări, inclusiv vor apărea fisuri în pereți. Inițiatorii proiectului i-au asigurat că oricum terenul se surpă.
  • Acordul tuturor locuitorilor din regiune. A fost adus exemplul altor cazuri când, din cauza unui singur om, nu a fost permisă construcția unui imobil. Inițiatorii campaniei au asigurat locuitorii că în acel caz probabil au fost încălcate norme incendiare sau de acces la lumina soarelui, apoi au menționat că în acest caz casele din împrejurimi vor avea acces la lumină.

Solicitarea unui locuitor de a cumpăra acel teren privatizat și de a extinde parcul a fost trecută cu vederea de organizatorii dezbaterilor. De asemenea, s-a accentuat că terenurile nu fac parte din parcul Valea Morilor. La mai multe întrebări legate de aprobarea în diverse consilii (inclusiv cel al Național al Monumentelor Istorice), arhitectul Corețchi a menționat că ele au doar un rol consultativ, respectiv ca și aceste consultări. Ceea ce a nedumerit unii participanți la consultările publice, creându-se impresia că părerea lor oricum nu contează.

La întrebarea reprezentantei Primăria Mea câți oameni trebuie să fie nemulțumiți și indignați de construcția în parc pentru ca autoritățile să ia în calcul stoparea acestui proces și punerea pe agenda discuțiilor publice întărirea terenului și a reparației scărilor de către autoritățile publice locale, arhitectul a spus că nu poate spune dacă, conform legislației, este vorba de 10 000 de persoane sau nu. Apoi, s-a adresat locuitorilor regiunii să ceară mai multe informații despre infrastructura clădirilor abia după ce destinația zonei va fi modificată. Cetățenii au continuat să își exprime îngrijorarea față de situația parcului, a caselor lor și a traficului din zonă. Multe întrebări nu au avut răspuns pentru că nu există un proiect detaliat al planurilor investitorului.  

La final, mai mulți s-au apropiat de panourile cu proiecte. La îndemnul unui activist de a solicita mai multe informații de la Primărie și Pretură, reprezentantul investitorului a spus glumeț: și de la Procuratură. La solicitarea Primăria Mea a unor date de contact ale investitorului, reprezentantul a declarat că nu este posibil. La vederea unui activist urban care filma discuția, reprezentantul investitorului l-a bruscat și a spus că este o persoană fizică și are dreptul la viață privată.  

***

Considerăm că atunci când este vorba de construcții în zone aglomerate, cu valoarea istorică și recreațională, ca Parcul Valea Morilor, interesul majorității este esențial. Totodată, sunt binevenite prezentările Direcției funciare, Direcţiei generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare și a Spațiilor Verzi pentru a explica clar chișinăuienilor implicațiile unui astfel de proiect, dar și rezultatele în cazul în care acesta nu se realizează. De asemenea, încurajăm autoritățile publice locale să prezinte și alternative la acest proiect. Fie este vorba de cumpărarea terenului, fie este vorba de un proiect de consolidarea  terenului și de reparația scărilor, care sunt într-o stare deplorabilă. Cetățenii trebuie să aleagă din mai multe propuneri.

Vom continua să discutăm cu locuitorii din regiune, funcționarii publici, arhitecți, urbaniști și reprezentanții investitorului (dacă vor fi deschiși spre comunicare), pentru a prezenta actualizările în cadrul acestui proiect.

Având în vedere importanța acestui spațiu pentru orășeni, este important ca fiecare părere să fie auzită și considerată. Dacă doriți să primiți pe email actualizări, vă rugăm să completați formularul.

Autoare: Vlada Ciobanu


Distribuie