PrimariaMea
Chiar vom avea tichetare electronică în 2021?  Image
21 nov. 2020

Chiar vom avea tichetare electronică în 2021? 

Anul 2021 ar putea fi cel în care va fi implementată tichetarea electronică. Așa reiese din anunțul primarului despre lansarea proiectului pilot de tichetare electronică, de la 1 ianuarie. Proiectul ar fi implementat printr-un parteneriat două companii și ar presupune achitarea călătoriilor cu cardul bancar. Totuși, acesta a reușit deja să stârnească critici.

De la prima mențiune a implementării tichetării electronice în transportul public a municipiului Chișinău a trecut un deceniu. Procesul a fost inițiat în repetate rânduri, stopat, uitat, pentru ca să ajungă iarăși în agenda autorităților și iar să fie amânat. Totuși, se pare că 2021 va fi anul cel bun. Asta după ce primarul Ceban pe 10 noiembrie a semnat o dispoziție prin care pune în sarcina Î.M. „Regia transport electric” și Î.M. „Parcul urban de autobuze” încheierea unor contracte cu operatori care prestează servicii de taxare electronică, implementarea și monitorizarea proiectului-pilot cu privire la taxare electronică în capitală și identificarea unei rute de autobuz/troleibuz pentru demararea acestuia. 

Proiectul-pilot va fi implementat în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Implementarea va avea loc printr-un parteneriat public-privat cu companiile MasterCard și VISA, însă responsabilitățile acestora nu au fost menționate de către autorități. De asemenea, acestea nu vor fi favorizate la licitația care va avea loc la sfârșitul proiectului-pilot, pentru implementarea finală. În primele două-trei luni va fi instalat echipamentului tehnic și angajații vor fi instruiți, ulterior sistemul va fi testat de pasageri. Conform informațiilor disponibile, pasagerii vor putea achita cu cardul bancar, apropiindu-l de echipamentul tehnic la intrarea în unitatea de transport. Pentru moment, detalii despre imprimarea automată a unui bilet nu au fost oferite. 

Proiectul a stârnit controverse atât din partea pasagerilor, cât și a taxatorilor, cea mai mare obiecție fiind legată de necesitatea de a avea un card bancar. Or, elevii și pensionarii nu vor putea beneficia de acest serviciu. Consilierul primarului - Corneliu Iațco, a declarat că în cazul în care pasagerii nu vor dori sau nu vor putea achita cu cardul, aceștia se vor putea apropia de taxator/taxatoare și achita în numerar. De asemenea, acesta dă asigurări că numărul de taxatori nu va fi redus în totalitate, iar o parte din taxatori vor fi relocați în alte funcții. Totuși, Iațco nu a oferit detalii concrete. 

O altă critică este, la fel, legată de necesitatea utilizării cardului bancar, mai mulți internauți propunând preluarea exemplelor de tichetare din alte țări - unde fiecare pasager are un „card de călătorie”, pe care pune suma ce planifică să o utilizeze pentru călătorii. La moment, răspuns la această critică nu a fost oferit. 

Vom urmări în continuare dezvoltarea proiectului tichetării electronice, în speranța că anul 2021 va pune capăt epopeei acesteia. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie