„Ce se’ntâmplă, Chișinău?” cu Sergiu Cibotaru
Pentru fiecare luni pregătim o rubrică nouă: „Ce se’ntâmplă, Chișinău?”. Vom avea ştiri despre Chişinău prezentate de chişinăuieni. Săptămâna aceasta, trainerul Sergiu Cibotaru prezintă sinteza ştirilor din perioada 4 – 12 decembrie.
Până în vara anului viitor, în Chișinău vor fi modernizate peste 500 de platforme de colectare a deșeurilor. În capitală a început implementarea proiectului privind modernizarea platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere. Una dintre primele platforme din cadrul proiectului a fost instalată pe strada Vasile Alecsandri nr. 19.
„Este o ocazie bună de pelerinaj, de văzut cum reacţionează aborigenii, adică locuitorii de acolo, de văzut dacă ştiu cetăţenii să sorteze gunoiul”, spune Sergiu.
În viitorul apropiat platforme similare vor apărea în pe strada Mihai Eminescu din sectorul Centru, pe bulevardul Traian din sectorul Botanica, strada Miron Costin din sectorul Râșcani.
Sergiu ne aminteşte că „Majoritatea localităţilor nu au servicii de colectare a gunioului, iar Chişinăul are o misiune de culturalizare pentru că este capitală. Cu toate că, sunt anumite orăşele ca Făleşti, Ungheni care sunt un exemplu pentru Chişinău când vine vorba de colectarea deşeurilor.”
O a doua ştire e despre Curtea de Apel care a respins contestaţiile avocaților celor 17 persoane învinuite în dosarul „alimentelor alterate”. Acuzaţii vor rămâne în arest.
Sergiu comentează că: „Revoltaţi suntem cu toţii. Trebuie să urmărim acest caz. Dacă şmecheraşii ăştia au făcut bani, au făcut scheme ilicite pe seama copiilor noştri, vor încerca să se fugă de răspundere. În acest caz, noi, cetăţenii trebuie să urmărim acest caz ca nu cumva aceştia să se eschiveze de la răspundere, desigur în cazul în care o merită. Imaginaţi-vă că acolo unde stau ei, la CNA, la penitenciarul 13, cineva e responsabil de alimentaţia lor, şi le aduc crenvurşti nu din soia, dar din carton şi alea cu termen expirat. Deţinuţii, la fel, nu pot alege mâncarea.”
Astăzi, 6 decembrie, conducerea Primăriei Chișinău a semnat Acordul de finanțare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), privind proiectul de termoizolare a clădirilor din capitală. Valoarea proiectului în prima etapă a implementării este de 25 de milioane de euro: zece milioane credit din partea BERD, zece milioane credit din partea BEI (Banca Europeană de Investiții), iar cinci milioane, sub formă de grant din partea Fondului E5P.
„Este o ştire foarte pozitivă. În România era un program de reabilitare care a generat 40% de economie de energie termică şi multe alte avantaje. Moldovean fiind, şi ştiu chestia asta datorită faptul că Primăria MEA monitorizează şedinţele CMC, câţiva consilieri au făcut mare zarvă nu a avut primarul dreptul să semneze cu acordul BERD şi alţi finanţatori. Chiar mi-i interesant dacă ei pun beţe în roate sau chiar sunt îngrijoraţi cum este gestionat bugetul nostru mai departe. Există cumătraşi care şi-au frecat palmele până la sânge gândindu-se la 25 milioane de euro. ” spune Sergiu.
La final, invitatul nostru aminteşte că atunci când cineva monitorizează şedinţele, iar tot mai mulţi oameni citesc asta şi consilierii se simt urmăriţi.
Întregul video îl puteţi urmări mai jos:
Mulţumim lui Sergiu Cibotaru pentru implicare. Dacă vă interesează activitatea Primăriei puneţi un like pe pagina noastră de Facebook şi urmăriţi site-ul nostru.