Ce facem pe timp de iarnă? Rezumăm prevederile regulamentului de salubrizare
Deszăpezirea și îngrijirea spațiilor comune sunt prevăzute în Regulamentul cu privire la salubrizare, aprobat în 2020. Printre prevederi este presurarea cu materiale antiderapante, încărcarea și depozitarea zăpezii în cel mult 72 de ore și prioritizarea drumurilor pe care circulă transportul public. Vedeți în continuare cum autoritățile trebuie să se descurce pe timp de iarnă, cum să îngrijească spațiile comune și cum s-a schimbat regulamentul de la proiect inițial prezentat publicului.
Iarna a sosit la Chișinău. Nu știm cât va fi cu noi, dar e cert că va lăsa în urma sa dezastrul obișnuit: glod, ghețuș și băltoace. Pentru a evita acest lucru, autoritățile ar trebui să se conducă de Regulamentul cu privire la salubrizare, care a fost aprobat în iulie 2020. Am rezumat anterior regulamentul aprobat (partea I, partea II) și cum acesta, de la un document comprehensiv, care aborda majoritatea tipurilor de deșeuri, a ajuns la un document mai superficial, fără detalii despre deșeurile organice, animale, medicale, electronice sau de construcții. Revenim cu partea III a regulamentului aprobat, în care sunt indicate aspectele ce țin de deszăpezire, spații verzi și îngrijirea spațiilor publice.
Ce se-ntâmplă iarna?
Autoritățile trebuie să pregătească un program comun cu privire la deszăpezirea, prevenirea și combaterea poleiului în fiecare an, până în data de 1 octombrie. Planul trebuie să includă:
- centralizatorul materialelor chimice și antiderapante, al carburanților și lubrifianților, al utilajelor și mijloacelor de deszăpezire și transport necesare;
- lista străzilor și tronsoanelor de străzi, a trotuarelor și curților de bloc în care se va acționa cu prioritate;
- lista mijloacelor de comunicare;
- lista persoanelor responsabile cu adresa și numerele de telefon de serviciu și acasă;
- necesarul de carburanți, lubrifianți, inventar gospodăresc, echipament de protecție;
- lista mobilierului stradal (precizându-se capacele căminelor de canalizare și a gurilor de scurgere);
- dispunerea spațiilor pentru adunarea și odihna personalului.
Îndepărtarea zăpezii are loc atât manual, cât și mecanic. În cazul depunerii stratului de zăpadă şi formării gheţii, drumurile și trotuarele trebuie să fie practicabile în termen de maxim 4 ore de la încetarea ninsorii. Prioritate la deszăpezire vor avea străzile destinate transportului public. O parte a zăpezii ajunge automat în gurile de scurgere, iar restul zăpezii trebuie transportată spre depozitare în locuri special amenajate, în cel mult 72 ore de la încheierea activității de deszăpezire.
Regulamentul prevede și măsuri de prevenire. Autoritățile trebuie să presoare substanțe antiderapante în maximum 3 ore de la avertizarea de apariție a poleiului. Pentru temperaturi mai ridicate de -10 grade, se va presura clorură de calciu în amestec cu inhibitori de coroziune, iar pentru cele mai scăzute - clorura de calciu sau alte substanțe cu un grad de coroziune mic.
Regulamentul aprobat în iulie se diferențiază puțin de proiectul publicat în februarie, pentru consultări. Astfel, versiunea inițială interzicea depozitarea zăpezii pe trotuare, în intersecții, spații verzi, terenuri virane sau carosabil, fără însă a menționa unde aceasta ar fi putut fi stocată. De asemenea, termenul de evacuare a zăpezii a fost modificat de la 12 ore, la 72 ore.
Măturatul, spălatul, stropitul și întreținerea spațiilor și căilor publice
Măturarea are loc atât manual, cât și mecanic - cu ajutorul autovehiculelor specializate. Operațiunile de stropire cu apă, măturare și spălare se fac în timpul nopții - intervalul 22.00 - 07.00, pe toate arterele care dispun de iluminat corespunzător. Serviciul poate fi prestat și în alt interval de timp, însă doar în cazul că zonele sunt strict definite și există condiții corespunzătoare. Reziduurile care vor apărea în urma măturării manuale, sunt colectate în recipiente acoperite, pentru a evita împrăștierea acestora și transportate. Deșeurile din coșurile de gunoi amplasate în spațiile publice sunt transportate direct la stația de sortare. Deșeurile de tip iarbă cosită, frunze, crengi etc. sunt duse la stația de compostare. În ce privește căile de acces, trotuarele și zonele de amenajare a blocurilor, conform regulamentului, responsabile sunt asociațiile de locatari, indiferent de forma acestora.
Spre diferență de regulamentul aprobat, cel inițial prevedea inclusiv transportarea deșeurilor din coșurile de gunoi amplasate în spațiile publice către stația de reciclare. De asemenea, intervalul de efectuare a operațiunilor de curățare a fost mărit, de la 22.00 - 06.00, la 22.00 - 07.00. În același timp, în proiectul de regulament nu era menționată transportarea deșeurilor vegetale către stația de compostare.
Spațiile verzi - excluse din regulament
Proiectul de regulament stipula și că operatorul serviciului de salubrizare asigură salubrizarea și curățarea aleilor și zonelor verzi din parcuri, scuaruri, grădini publice și parcuri-păduri. Lungimea firelor de iarbă a gazonului trebuia să nu depășească 15 cm înălțime.
Secțiunea cu privire la spațiile verzi nu se regăsește în regulamentul aprobat.
Autoare: Cristina Sîrbu