Ce facem cu plasticul în mun. Chișinău?
Plasticul este un element foarte prezent în viețile noastre: de la ambalajele fructelor și legumelor, sticlele de apă și ambalajele pentru lactate. Majoritatea dintre deșeurile din plastic nu pot fi reciclate și ajung să se descompună ani de zile la gunoiște. Însă, există câteva modalități prin care putem să scăpăm de o parte din plastic fără a dăuna planetei, printre care: sortarea deșeurilor și aruncarea acestora în locurile special amenajate.
De la crearea primului tip de plastic în anul 1907, acesta a devenit tot mai utilizat și răspândit în lume. Acest lucru se datorează costurilor mici de producere și comodității utilizării plasticului - este rezistent, nu se distruge când intră în contact cu alimentele. Totuși, acest material atât de confortabil pentru oameni, este un coșmar pentru planetă și celelalte vietăți, anume din cauza că el nu se descompune și se tot acumulează, poluând solul, apa și aerul. Pungile din plastic, în care punem fructele și legumele la magazin, se descompun în 10-20 ani; sticlele din plastic în care cumpărăm apă și lactate, au nevoie de aproximativ 450 de ani pentru a se descompune; iar o dată ajuns la gunoiște, plasticul poate să aibă nevoie de până la 1000 de ani pentru a dispărea.
Deșeuri de plastic în Chișinău. Sursă: facebook.com/I.Ceban.Public
Conform Raportului prezentat la Convenția ONU cu privire la schimbarea climei, în anul 2016, 7% dintre deșeurile generate în mun. Chișinău constituiau mase plastice reciclabile, media pe țară fiind de 11.3%. Acest procentaj poate să pară mic, însă trebuie să luăm în considerare că, pe scara deșeurilor menajere produse, masele plastice sunt pe locul trei, după cele organice (resturi alimentare și deșeuri fitotehnice) și deșeurile de la construcții și demolări. Totodată, din cauza lipsei unei viziuni de gestionare durabilă a deșeurilor în mun. Chișinău, masele plastice nu sunt reciclate de către autorități, astfel încât tonele de plastic ajung să se acumuleze la gunoiști, unde se descompun timp de sute de ani.
Totuși, lupta împotriva plasticului a ajuns și în Republica Moldova. În anul 2019 a fost adoptată o lege ce interzice vânzarea pungilor de unică folosință în supermarket și există mai multe organizații non-guvernamentale care se ocupă cu colectarea și reciclarea plasticului. Iar în luna iulie, tradițional dedicată luptei împotriva plasticului, au loc mai multe activități de informare și colectare a acestui tip de gunoi.
Tipuri de plastic și ce facem cu ele
La momentul actual, diferențiem multe tipuri de plastic utilizate pentru obiectele pe care le folosim în fiecare zi. Acestea diferă prin componență, densitate, duritate, durata perioadei de descompunere și toxicitate.
1. PET - utilizat de obicei pentru sticlele de apă plată și carbogazoasă, apă dulce. Conține o componentă toxică, cancerigenă, și cu cât mai mult este păstrat lichidul în contenitor, cu atât mai mare riscul să fie degajată această componentă;
2. HDPE - utilizat de obicei pentru sticlele de lapte și suc, detergenți lichizi, ambalaj la produse pentru păr, urne de gunoi, ghiveciuri pentru plante. La nivel de toxicitate, este mai sigur decât plasticul de tip PET, cu toate că în anumite condiții poate cauza probleme de tip hormonal;
3. PVC - poate fi rigid sau flexibil, este utilizat de obicei pentru țevile de canalizare, ambalaje pentru fructe și legume, jucării din plastic pentru copii, fețe de masă, blisteruri (spre exemplu pentru medicamente), carduri, piele sintetică. Este cel periculos dintre toate tipurile de plastic, conținând elemente cancerigene. De asemenea poate cauza alergie la copii și probleme de tip hormonal;
4. LDPE - utilizat pentru pungi, ambalaje pentru pâine, pahare din „hârtie”, cartoane cu lapte sau alte lactate, folie alimentară, produse congelate, izolarea cablurilor. Este cel mai sigur tip de plastic utilizat pentru produsele alimentare.
5. PP - utilizat pentru capace la sticle, paie de băut, ambalajele de iaurt, caserolele pentru mâncare caldă la pachet, recipientele medicamentelor, scutece, absorbante. Este considerat destul de sigur pentru ambalarea alimentelor, cu toate că poate cauza astm și probleme hormonale.
6. PS - utilizat pentru farfurii, pahare și tacâmuri de unică folosință, pachete de carne congelată, confecțiunile CD-urilor, căști pentru bicicliști. La contactul cu alimente uleioase și calde, poate degaja o componentă toxică, ce poate afecta creierul și sistemul nervos, plămânii, ficatul și sistemul imun.
7. O - butoaie de apă plată, sticle de apă pentru sportivi, sticle de apă pentru bebeluși, CD-uri și orice alte obiecte ce nu au fost menționate anterior. Este extrem de periculos, fiind conectat la numeroase probleme: infertilitate, schimbări comportamentale, probleme cardiovasculare, diabet, obezitate, cancer și dereglări metabolice.
Infografic: Tipurile de plastic cu exemple. Sursă: Primăria Mea
Dintre tipurile de plastic menționat, doar tipul 1 și 2 pot fi reciclate ușor. Tipurile 4 și 5 pot fi reciclate, depunând ceva efort. Iar pentru reciclarea tipurilor 3, 6 și 7 este necesară depunerea unui efort considerabil.
Unde reciclăm în Chișinău?
În mun. Chișinău, organizațiile non-guvernamentale au luat asupra lor lupta împotrivare plasticului. Așadar, în particular în luna iulie, au loc mai multe acțiuni de sensibilizare cu privire la problema plasticului în țară, dar și de colectare a deșeurilor din plastic pentru reciclare.
- Reciclarea de către ABS Recycling
ABS Recycling este o companie care luptă de mulți ani cu poluarea orașului nostru. Ei au instalat containere în formă de cub în tot orașul, în care este posibil de aruncat produsele din plastic, ce mai apoi merg la o stație de reciclare. Totodată, în aceste containere este posibilă și aruncarea produselor din metal (dozele băuturilor carbogazoase), precum și cartonul. În aceste „cuburi de colectare a plasticului”, pot fi aduse obiectele din plastic de orice tip, acestea fiind sortate pe loc, hotărându-se apoi destinația în baza tipului lor: reciclarea la uzina ABS, trimiterea la depozitul de gunoi de la Țânțăreni sau expedierea pentru ardere în Ucraina și UE.
Plase pentru colectare ABS Recycling. Sursă: faradeseuri.md, Clara Abdullah
- Reciclarea la Kaufland Moldova
Recent, rețeaua de supermarket-uri Kaufland Moldova a instalat câteva broaște țestoase în incinta magazinelor, în care utilizatorii pot arunca deșeurile din plastic și primi în loc cupoane de reducere la o serie de produse de igienă din magazin. La broscuțele Kaufland pot fi duse doar ambalajele produselor de igienă și curățenie (HDPE și LDPE). Totodată, pentru plasticul de tip PET, sunt puse la dispoziție aparatele Tomra, instalate în parcările magazinelor, unde pot fi aruncate și doze din aluminiu, și sticle. Magazinele se află în sectoarele Botanica și Ciocana.
- Acțiunea Plastic Collection #IulieFărăPlastic
Pe 25 iulie, doritorii de a scăpa de plasticul de acasă îl pot duce la piața EcoLocal, care are loc în fața centrului Kentford, de la 09.00 la 14.00. Organizatorii colectează plastic de tipul 2, 4 și 5, vor oferi săpun ecologic pentru fiecare kilogram de plastic 2 și 5 adus, și vor vinde produse create din plastic reciclat. Plasticul adus trebuie să fie spălat și fără etichete (în limita posibilului). Mai multe detalii puteți afla pe pagina de facebook a evenimentului.
- Colectarea în tomberoanele de culoare galbenă ale Regiei Autosalubritate
Tomberoanele pentru sortarea separată a deșeurilor au apărut câțiva ani în urmă în capitală. În cele galbene, chișinăuienii pot arunca deșeurile de orice tip de plastic și metal. Într-un scurt interviu, Seful secției exploatare al Regiei Autosalubritate - autoritatea responsabilă de instalarea, întreținerea și golirea tomberoanelor galbene, ne-a explicat că deșeurile din aceste tomberoane sunt colectate separat, existând autospeciale pentru acest scop. Plasticul colectat este dus la stația de transbordare, unde se sortează deșeurile din plastic de cele de alt tip, aruncate în tomberoane de chișinăuieni neconștiincioși. Ulterior, plasticul este transportat pentru reciclare sau export la stația companiei ABS Recycling.
Tomberoanele pentru colectarea plasticului ale Regiei Autosalubritate. Sursă: faradeseuri.md, Clara Abdullah
Cum reciclăm corect?
Pașii pentru reciclarea corectă a plasticului sunt simpli:
1. Goliți recipientele;
2. Clătiți-le cu apă;
3. Presați-le, să ocupe mai puțin loc;
Echipa Primăria Mea vă îndeamnă să limitați utilizarea plasticului, să sortați și reciclați deșeurile menajere. Împreună, pentru o planetă mai curată și sănătoasă ♡
Autoare: Cristina Sîrbu