PrimariaMea
Blocajul situației financiare în suburbii, pregǎtiri pentru sǎrbǎtorile pascale, refuzul autorizǎrii azilului municipal pentru maidanezi Image
18 apr. 2024

Blocajul situației financiare în suburbii, pregǎtiri pentru sǎrbǎtorile pascale, refuzul autorizǎrii azilului municipal pentru maidanezi

Deși, autoritǎțile municipale subliniau de fiecare datǎ cǎ absența bugetului 2024 și funcționarea Primǎriei Chișinǎu în baza bugetului provizoriu nu le afecteazǎ activitatea, la ultima ședințǎ au comunicat cǎ în unele suburbii este blocatǎ situația financiarǎ. Viceprimara Olga Ursu ezita să precizeze care ar fi cauza situației create,  menționând că problema este una de ordin tehnic. Pe când, Ministerul Finanțelor susține cǎ nu poate face transferurile necesare, deoarece nu deține pârghii legale în acest sens.


Situația de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”


Peste o săptămână de la incendiul care s-a produs la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale Buiucani, s-a decis extinderea învățământului la distanță până pe 16 aprilie curent, pentru ca autoritățile să reușească examinarea raportului din partea Centrului de Sănătate Publică care a prelevat probe de aer. În instituție au fost desfășurate o serie de lucrări printre care: dezinfectarea grupurile sanitare, coridoarelor, sălilor de clasă, sălilor de sport și festivități, depozitelor de la etajul I, blocul alimentar și subsolul instituției. De asemenea, a fost efectuată curățenia generală cu utilizarea soluțiilor chimice, vopsiți pereții și coridoarele din blocul B, pentru a combate mirosul. Deși, a fost restabilită energia electrică asta s-a făcut parțial  în blocul claselor primare, inclusiv etajul I și II din blocul B.

Despre cauzele izbucnirii incendiului, municipalitatea nu are un răspuns cert. Până la sfârșitul zilei de ieri, urma să fie întocmit un caiet de sarcini cu suma estimativă a cheltuielilor necesare în vederea restabilirii tuturor pagubelor din cadrul instituției.

În aceeași ordine de idei, șeful adjunct al Direcției Educației, Andrei Pavaloi, a informat că în instituțiile de învățământ din capitală au fost inițiate controale privind respectarea normativelor de securitate și sănătate în muncă, protecția antiincendiară și verificări la prezența obiectelor ușor inflamabile în subsoluri. Responsabilul a declarat că va prezenta un raport amplu. 


Primăria Chișinău nu va transfera bani în suburbii


Se pare că absența bugetului municipal blochează situația financiară pentru primarii din suburbii. Mai exact, municipalitatea nu poate să transfere bani suburbiilor pentru investițiile stabilite în 2024. Potrivit viceprimarei Olga Ursu „Pentru a soluționa această problemă, săptămâna trecută, a avut loc o ședință la Ministerul Finanțelor cu reprezentanții Cancelariei de Stat, cu primarii din suburbii în ale căror localități nu putem efectua transferuri”. Inițial, viceprimara ezita să precizeze care ar fi cauza situației create,  menționând că problema este una de ordin tehnic. Ulterior, la inițiativa reprezentanților mass media s-a aflat că Ministerul Finanțelor nu poate face transferurile necesare, din cauză că nu e aprobat bugetul municipal. Astfel, instituția nu deține pârghii legale în acest sens. Totuși, ministerul precizează că, săptămâna aceasta, va reveni la acest subiect.

Amintim, Primǎria Chișinău activeazǎ deja de patru luni fǎrǎ un buget aprobat, pe când legea prevede că acesta trebuia examinat și adoptat pânǎ pe 10 decembrie 2023.

La ședința trecută, Ion Ceban a declarat că Primăria Chișinǎu funcționează în absența bugetului deoarece lipsește consensul în Consiliul Municipal Chișinǎu. Pe când, proiectul de buget nici nu a fost propus spre examinare consilierilor. Între timp, primarii din suburbii riscă să nu poată iniția unele proiecte investiționale din cauza blocajului de la primărie.

Aflați mai multe detalii din articolul Cum și de ce Primǎria Chișinǎu fǎrǎ un buget 2024?.


Salubrizarea spaţiilor verzi din capitală și a cimitirelor


Autoritățile sunt în febra pregătirilor pentru sărbătorile pascale. Pe parcursul săptămânii trecute Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” a evacuat 264 metri cubi de deșeuri solide de pe teritoriul cimitirelor. Municipalitatea îndeamnă cetățenii să se grăbească să desfășoare activitățile de salubrizare a mormintelor pe teritoriile cimitirelor din capitală pentru că, în preajma sărbătorii Paştele Blajinilor, va fi interzis accesul transportului privat pe teritoriile acestora.

Potrivit Ludmilei Boțan, șefă a Î.M. „Combinatul Servicii Funerare ", în ultima săptămână dinaintea sărbătorii Paştele Blajinilor, va fi restricționat accesul transportului privat, în legătură cu executarea de către serviciile de profil a lucrărilor de evacuare a deșeurilor acumulate pe durata campaniei de salubrizare.

Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi a salubrizat manual 32 de hectare de spații verzi, iar 53 de hectare au fost salubrizat mecanic cu utilajele aflate în dotarea întreprinderii municipale. În rezultat, au fost evacuate peste 65 de curse de deșeuri vegetale. Întreprinderea a raportat efectuarea lucrărilor silvotehnice la 1293 de arbori, iar 48 de cioate apărute ca urmare a defrișării arborilor uscați, au fost scoase.
În același timp, autoritățile întreprind măsuri de combatere chimică a căpuşelor şi a altor dăunători ai spațiilor verzi. Zilele următoare vor începe acţiunile de plantare a florilor sezoniere. 


Situația epidemiologică privind rujeola în capitală – date actualizate


În total, au fost raportate 22 cazuri suspecte de rujeolă, dintre care,  17 cazuri au fost confirmate, 4 cazuri au fost infirmate, iar un caz încă rămâne suspect. 

Există alte 3 cazuri sporadice de infectare cu rujeolǎ, în municipiul Chișinău și localitatea Hulboaca. Aceste cazuri nu au legătură epidemiologică între ele. Sunt cazuri sporadice și nu există risc pentru infectare sau risc epidemiologic de desfășurare a unui focar. 

Este de menționat că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare.


Protecție temporară pentru persoanele refugiate din Ucraina


Viceprimara Angela Cutasevici a raportat cǎ numărul persoanelor refugiate din Ucraina, care în prezent beneficiază de protecție temporară pe teritoriul municipiului Chișinău, a depășit cifra de 23.000. Sǎptǎmâna precedentǎ acest statut l-au mai primit alți 500 de cetățeni ai țării vecine.

În context, viceprimarul Angela Cutasevici a făcut un apel repetat către cetățenii ucraineni, îndemnându-i să-și legitimeze șederea.

„În primul rând, protecția temporară le oferă persoanelor beneficiare dreptul de a munci. Primăria Municipiului Chișinău susține încadrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, astfel fiindu-le asigurată integrarea socială și economică. De asemenea, statutul protecției temporare le oferă cetățenilor ucraineni, stabiliți în Municipiul Chișinău,  dreptul de a-și școlariza copiii minori în instituțiile municipale de învățământ sau de a beneficia de asistență medicală”, a conchis viceprimara capitalei.


Iarǎși refuz…


Din primăvara acestui an, Întreprinderea Municipală ”Supravegherea și Protecția Animalelor” încearcă să obțină autorizația pentru cabinetul veterinar de pe teritoriul necropolei, care va asigura sterilizarea animalelor într-un timp restrâns. Conducerea Î.M. ,,Supravegherea și protecția animalelor” a comunicat cǎ a primit al treilea refuz din acest an la adresările repetate la ANSA de a utiliza azilul destinat maidanezilor.  Mai multe detalii privind motivele invocate de autoritatea centralǎ nu au fost oferite. 

În același timp, intervențiile în stradǎ și campania dedicată maidanezilor „Adoptă un prieten” sunt în derulare. „Am intervenit pe 30 de adrese, fiind capturați 57 de maidanezi”, a declarat Ruslan Darie, șeful întreprinderii responsabile.


Întreținerea infrastructurii rutiere


Î.M.Regia „ Exdrupo” a informat cǎ a efectuat lucrări de lichidare a situațiilor de avarie pe drumurile principale din orașul Chișinău, prin frezarea porțiunilor de asfalt uzat și plombarea cu asfalt fierbinte. Ulterior, a fost aplicat asfalt pe o suprafațǎ totală de circa 5600 metri pătrați în toate sectoarele orașului. În același timp, autoritǎțile au continuat acțiunile întreținere a canalizării pluviale, prin curățare, pompare a nămolului și spălare, dar și de reparație a circa 50 de elemente ale sistemului pluvial.  De asemenea, a fost înnoit marcajul rutier pe strǎzi aliniamentul și trecerile de pietoni. La fel, au fost reparate peste 66 de indicatoare rutiere în toate sectoarele orașului.

În urma desfășurării procedurii de achiziție publică, Direcția Generală Mobilitate Urbană a contractat o companie specializatǎ pentru aplicarea unui tratament bituminos pentru strǎzile uzate. Astfel, str. Petricani, pe tronsonul cuprins între străzile Mihai Viteazul și Calea Orheiului (Visterniceni), au fost inițiate lucrările de aplicare.


Publicat de:

Distribuie