PrimariaMea
Agenda ședinței convocată de viceprimar: doar proiecte tehnice, fără subiecte prioritare comunității Image
12 feb. 2024

Agenda ședinței convocată de viceprimar: doar proiecte tehnice, fără subiecte prioritare comunității

Durata ședinței: 5 ore 50 min

 

În ședință, consilierii au supus votului șapte proiecte tehnice, care au fost într-un final aprobate. Agenda ședinței nu a fost completată cu alte subiecte, deși consilierii PAS și Victor Chironda (Platforma DA) au avut propuneri. Timp de șase ore, atât cât a durat ședința, acuzațiile politice și discuțiile pe un ton ridicat au fost la ordinea zilei. 
 

Ședința CMC a început cu 30 de minute mai târziu decât ora anunțată. Pentru a doua oară consecutiv, Corneliu Pântea (MAN) a fost desemnat să conducă ședința.

După ce au votat ordinea de zi ca bază, care conținea o serie de subiecte tehnice, Zinaida Popa (PAS) a venit cu o serie de propuneri pentru completarea acesteia. Consiliera a cerut audierea șefului Direcţiei generale asistenţă medicală și socială; audierea șefului Direcției locativ-comunală și amenajare; audierea viceprimarei Angela Cutasevici; audierea șefului Direcției finanțe; audierea viceprimarului Ilie Ceban. 

O serie de propuneri au venit în contextul în care, la precedenta ședință, consilierii PAS au recomandat ca la ședința din 8 februarie să fie puse în discuție: situația asistenților personali, compensarea facturilor pentru căldură și grupele cu program prelungit din școli. Totuși, propunerile nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi incluse în ordinea de zi. 

După circa două ore de la începutul ședinței, consilierii încă erau în polemici și replici despre intențiile politice ale fiecăruia, fără a analiza ordinea de zi. 

Zinaida Popa (PAS) a blocat tribuna CMC. Raportorul primului subiect nu putea să-și ocupe locul pentru a prezenta primul subiect din ordinea de zi. Corneliu Pântea, președintele ședinței, a propus sancționarea Zinaidei Popa cu retragerea dreptului de a se mai expune până la sfârșitul ședinței. Totuși, inițiativa nu a avut susținerea majoritățiii. 

 


Ordinea de zi


 

1. Desemnarea reprezentanților CMC în instanța de judecată și alte instituții

Proiect de decizie 

 

Proiectul de decizie constă în aprobarea procedurii prin care se acordă împuterniciri reprezentanților CMC în instanța de judecată. Proiectul mai menționează despre lista concretă a persoanelor, dar și despre desemnarea secretarului CMC de a semna procurile. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

20

19

6

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-


 


2. Aprobarea componenței Comisiei permanente a CMC pentru atestarea și autorizarea reprezentanților municipiului Chișinău în entitățile economice

Proiect de decizie 

 

În proiectul de decizie se menționează despre o listă prestabilită de membri, din care face parte primarul Ion Ceban, care este și președintele acesteia; viceprimarul Ilie Ceban; precum și alți funcționari din primărie. Din comisie vor face parte și șapte consilieri municipali, candidatura cărora a fost votată în ședință: Eugenia Ceban (MAN), Anatol Turchin (MAN), Zinaida Popa (PAS), Dumitru Ivanov (PAS), Dinari Cojocaru (PSRM), Adrian Lebedinschi (PSRM), Andrei Tchmil (PCRM).

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

20

17

6

-

2

1

1

Contra

-

-

-

1

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-



 


3. Desemnarea consilierilor municipali în Comisia pentru licitații

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie se referă la comisia care organizează licitația pentru încăperile nelocuibile. Componența numerică a acesteia este de 14 membri, dintre care șase sunt consilieri și secretarul executivului, Adrian Talmaci, fără drept de vot.

Consilierii desemnați prin vot: Cristina Burdiumov (MAN), Alexandru Ciudin (MAN), Ecaterina Fărâmă (PAS), Victor Bacalîm (PAS), Ala Ursu-Antoci (PSRM), Adrian Domentiuc (PCRM).

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

20

17

6

-

2

1

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

1

-

-

1

 

 


4. Aprobarea componenței Comisiei de licitație cu privire la organizarea licitațiilor cu strigare pentru obținerea dreptului de a încheia un contract privind amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul orașului Chișinău

Proiect de decizie 

 

De atribuțiile comisiei ține: examinarea locațiilor loturilor sau amplasamentelor de comerț stradal, selectarea loturilor expuse spre licitație, stabilirea cerințelor și criteriilor tehnice pentru obiectivele expuse, examinarea și stabilirea prețului inițial expus pentru licitație, validarea rezultatelor licitației. 

În ultimii trei ani, municipalitatea a organizat 33 de licitații publice cu strigare, în cadrul cărora au fost adjudecate 211 contracte de amplasare a unităților comerciale, care au adus în bugetul municipal 142 mil. de lei. 

Comisia este formată din 14 membri, șapte dintre aceștia sunt reprezentanți ai executivului și șapte membri ai CMC.

Consilierii propuși pentru a face parte din comisie și aprobați ulterior prin vot: 

Corneliu Pântea (MAN), Ludmila Polodiuc (MAN), Ecaterina Fărâmă (PAS), Victor Bacalîm (PAS), Ala Ursu-Antoci (PSRM), Adrian Domeniuc (PCRM), Denis Șova (PArtidul Nostru). 

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

20

18

6

-

2

1

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

1

-

-

1


 


5. Operarea de modificări și completări în decizia CMC nr. 2/9 din 26.07.2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a licitațiilor funciare cu strigare în municipiul Chișinău

Proiect de decizie 

 

Consilierii au aprobat componența nominală a comisiei pentru desfășurarea licitațiilor funciare cu strigare, cu membri din partea executivului și din partea CMC.

Amendamente:

  • Introducerea pct. 3 cu textul: „În cazul suspendării și/sau încetării raporturilor de serviciu a membrilor comisiei, din funcția deținută în cadrul organelor executive, atribuțiile acestora în cadrul comisiei vor fi exercitate de persoane numite în funcțiile respective, fără emiterea altei decizii a CMC.”
  • Numărul membrilor executivului să fie redus de la șapte la cinci. 
  • Excluderea din comisie a viceprimarului responsabil de domeniul economic și șefului Direcției colectarea impozitelor și taxelor locale. 
  • Distribuirea consilierilor în comisie: PAS - 2, MAN - 2, PSRM - 1.
  • Consilierii propuși pentru a face parte din comisiei: Marian Bucătaru (MAN), Oleg Șerepitco (MAN), Ana Dabija (PAS), Dragan Galina (PAS), Vlad Melnic (PSRM).

 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

20

P

6

-

2

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

1

-

-

-


 


6. Modificarea anexei nr. 2 a Deciziei CMC nr. 13/28 din 06.08.2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator a Î.M. 

Proiect de decizie 

 

Amendamente:

  • Componența comisiei: MAN - 1 consilier,  PAS - 1, PSRM  - 1, Partidul Nostru -1;
  • Mihai Onofrei (MAN), Lilia Scutaru (PAS), Adrian Lebedinschi (PSRM), Denis Șova (Partidul Nostru).


 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

20

-

5

-

2

1

1

Contra

-

18

-

1

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-


 


7. Aprobarea componenței nominale a Comisiei pentru administrarea fondului de rezervă a mun. Chișinău

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie stabilește componența nominală a Comisiei pentru administrarea fondului de rezervă a mun. Chișinău. În textul acestuia se mai menționează că în cazul în care membrii comisiei se eliberează din funcția deținută, atribuțiile acestora vor fi exercitate de persoanele nou numite, fără emiterea unei alte de decizii.

Comisia este alcătuită din 16 membri, dintre care șapte consilieri municipali.

 

Amendamente:

  • Membrii comisiei: Sergiu Afanasenco (MAN), Lucia Pisarenco (MAN), Daniel Rotaru (PAS), Sergiu Stoian (PAS), Silvia Grigorieva (PSRM), Victor Chironda (Platforma DA), Natalia Parasca (Partidul Renașterea).


 

Statut: Aprobat

Voturi

MAN

PAS

PSRM

Platforma

DA

PCRM

PN

P.P. Renașterea

Pro

20

-

5

-

2

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

18

-

1

-

-

-

 

Deși prin vot, declarațiile au fost lăsate pentru finalul ședinței, Corneliu Pântea a vrut să încheie procedurat ședința înainte ca cei înscrișii să-și susțină discursurile: „Există riscul ca majoritatea să părăsească sala și să nu putem închide ședința.”, a explicat Pântea. Zinaida Popa (PAS) l-a împiedicat să vorbească la microfon. 

Într-un final, consilierii, cu excepția celor din PAS, Victor Chironda (Platforma DA) și Denis Șova (Partidul Renaștere), au plecat din sală. 


 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie