Accident după furtul grilelor de captare a apelor și inaugurarea aleii Grigore Vieru
În capitală este Cod Galben de alertă epidemiologică, însă numărul de decese rămâne ridicat. Totodată, crește numărul de cazuri de gripă. Autoritățile au venit cu o reacție în urma raportului Curții de Conturi, declarând că în capitală nu au fost administrate doze de vaccin expirat.
Orașul a fost amenajat de sărbătoare și continuă lucrările de pregătire pentru sezonul rece, inclusiv amenajarea parcărilor cu pietriș și plombarea temporară a găurilor cu asfalt frezat. Între timp, a fost inaugurată oficial aleea Grigore Vieru.
Edilul a făcut mai multe declarații și acuzații în adresa guvernării și a deputaților din Parlament.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 20 decembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Cod Galben în capitală și creșterea numărului de cazuri de gripă
Vaccinarea în capitală și reacție la raportul Curții de Conturi
Inaugurarea aleii Grigore Vieru și sărbătorile în capitală
Parcări cu pietriș și lucrări pe str. 31 august 1898 pe pauză
Chișinăul a trecut sub Cod Galben de alertă epidemiologică. Decizia a fost luată la ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică din mun. Chișinău, în baza incidenței de 87 de cazuri la 100 000 locuitori, înregistrată în capitală în ultimele 14 zile. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri a scăzut, continuă să fie înregistrată o rată mare a deceselor.
Conform unui comunicat al primăriei, pe data de 19 decembrie, numărul de cazuri confirmate de îmbolnăvire în capitală a ajuns la 136 803, dintre care 2 735 s-au soldat cu deces. Totodată, pe 17 decembrie, 105 de elevi și 23 de cadre didactice erau bolnave de COVID-19, 712 aflându-se în autoizolare. În spitalele municipale sunt internate 294 persoane, dintre care 39 în stare extrem de gravă. Spitalul Sf. Arhanghel Mihail, Spitalul Sfânta Treime și Maternitatea nr. 2 continuă să interneze bolnavii de COVID-19, iar copiii sunt internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii.
Mai mult, în ultima perioadă a crescut numărul de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv la copii, ceea ce a dus inclusiv la internarea a 13 copii. Cazurile de gripă sunt chiar mai multe decât cazurile de infecție virală.
Conform unui comunicat al primăriei, în capitală 285 916 persoane sunt vaccinate cu prima doză, 186 066 cu a doua doză, iar 7 324 de persoane au primit doza booster (doza III). Numărul celor vaccinați cu schemă completă nu este specificat, în contextul în care nu este făcută diferențierea între cei care s-au imunizat cu Johnson&Johnson și nu a fost specificată nici rata totală de vaccinare în capitală.
Autoritățile au venit cu o reacție la raportul Curții de Conturi, care a anunțat despre administrarea a sute de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. În raport sunt menționate și trei Asociații Medicale Teritoriale din sectorul Râșcani. Autoritățile municipale au declarat că în Chișinău nu au fost administrate doze de vaccin expirat și au făcut acuzații la adresa guvernării, precum că Registrul ce conține datele privind vaccinarea nu ar fi securizat și ar fi foarte ușor de modificat elemente ale acestuia.
În capitală, cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare și în zilele de sâmbătă și duminică. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile, pentru care a fost definitivat noul program de amplasare pentru luna decembrie, și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit exact șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.
Decorațiunile în oraș au fost amenajate aproape în totalitate. Autoritățile au organizat mai multe activități de sărbătoare, inclusiv târguri în fiecare weekend cu participarea producătorilor autohtoni, un târg al brazilor, excursii cu troleibuzul turistic amenajat de sărbătoare, vizite ale lui Moș Crăciun prin oraș și diverse evenimente de caritate, concerte și altele. Iluminatul de sărbătoare a fost conectat și pe aleea Grigore Vieru, renovată recent cu susținerea unui agent economic și a Agenției Turcești de Colaborare și Coordonare (TIKA).
Săptămâna trecută au fost efectuate lucrări de plombare temporară cu asfalt frezat, unicele lucrări posibile în lipsa asfaltului rece și a celui cald. Totodată, s-a lucrat la reparația și curățarea grilelor de captare a apelor pluviale și instalarea și deservirea indicatoarelor rutiere. Totuși, continuă furtul grilelor de captare. Într-un caz, lipsa grilei a dus la un accident rutier cu daune semnificative pentru automobil, în valoare de 150 000 lei, pe care a fost nevoită să le achite Direcția generală transport public și căi de comunicație. Săptămâna curentă vor fi amenajate parcări în sectoarele capitalei, în particular cu pietriș în sectoarele Centru și Buiucani acolo unde sunt zone cu pământ, pentru a limita răspândirea glodului. De asemenea, vor fi coborâte bordurile în sectorul Botanica și pe str. Calea Orheiului. Pe str. Calea Orheiului totuși intervenția va fi mai complexă, incluzând amenajarea spațiilor verzi. Pe str. 31 august 1989, în tronsonul Pușkin și Bănulescu-Bodoni, a fost închis șantierul de lucru pentru crearea „Coridorului verde”, astfel încât să permită desfășurarea Târgului de Crăciun. Acest lucru va însemna tergiversarea lucrărilor. Autoritățile au solicitat din partea finanțatorilor să nu fie aplicate sancțiuni pentru începerea târzie a lucrărilor. Totodată, pe perioada sărbătorilor vor fi amenajate parcări pe str. Albișoara și se consideră opțiunea ca acestea să fie permanente, cel puțin după orele de muncă.
Edilul a făcut mai multe acuzații la adresa membrilor Guvernului și Parlamentului, a solicitat ca poliția să fie întoarsă municipalității, cu promisiunea că având forțele de ordine în subordine va face regulă în capitală în termen de șase luni și a cerut utilizarea parcării Parlamentului ca parcare publică seara. Fostul viceprimar pe urbanism și mobilitate urbană, Victor Chironda, a venit cu o reacție, declarând că nu este prima oară când edilul solicită acest lucru, opțiunea a fost evaluată și s-a constatat imposibilitatea utilizării parcării de către public.
Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu