Ședința serviciilor primăriei din 16 octombrie 2017
În cadrul ședinței săptămânale a primăriei, reprezentanții preturilor au vorbit despre cât de bine au fost organizate evenimentele cu ocazia hramului orașului. Ei au menționat că activitățile au fost desfășurate fără abateri de la program și au adus mulțumiri tuturor celor implicați, printre care agenți economici, întreprinderi municipale, voluntari etc. Un subiect mai trist a fost numărul de accidente rutiere înregistrate pe străzile capitalei care, comparativ cu săptămâna precedentă, dar și cu aceeași perioadă a anului trecut, este în creștere. Primarul interimar, Nistor Grozavu, a spus că nu-și dă seama ce măsuri pot fi întreprinse pentru a contracara acest fenomen. Tot la capitolul subiectelor triste, reprezentantul Întreprinderii municipale "LiftService" a declarat că, după o lună de liniște, au fost reluate furturile din ascensoare. Printre făptași s-ar număra și un fost angajat al companiei care deservește tehnic ascensoarele din blocurile locative din Capitală.
foto: privesc.eu
DIRECȚIA POLIȚIE
Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 31 de măsuri în masă, care s-au petrecut fără încălcări a ordinii publice. Au fost întocmite 853 de procese contravenționale, aplicate amenzi în mărime de 825 mii lei, dintre care 157 mii lei au fost achitați în primele 72 de ore.
Au fost înregistrate 40 de accidente rutiere majore, în urma cărora 44 persoane au fost traumatizate, dintre care 8 se află în stare gravă. Au fost lovite 14 persoane, dintre care 7 pe trecerile pietonale și 7 în afara acestora. În toate locurile unde au fost lovite persoane nu erau instalate limitatoare de viteză.
Printre cauzele principale ale accidentelor sunt nerespectarea distanței (3 cazuri) și depășirea vitezei (9 cazuri). Cinci conducători auto implicați în accidente se aflau în stare de ebrietate.
Tot în această perioadă au avut loc 362 accidente rutiere mici, cu aplicarea a 2000 de puncte de penalizare.
De la începutul acestui an au fost înregistrate 1022 de accidente majore, în urma cărora au decedat 49 persoane, iar 1177 au fost traumatizate. Comparativ cu anul precedent, se înregisrează o creștere la toate capitolele.
Nistor Grozavu a spus că nu-și dă seama ce măsuri pot fi întreprinse pentru a contracara aceast fenomen și a îndemnat Direcția să examineze locurile în care au avut loc accidente.
DIRECȚIA RELAȚII PUBLICE
La hramul orașului Chișinău au participat 14 delegații din 5 țări -România, Ucraina, Polonia, Armenia și Lituania. Sărbătoarea s-a desfășurat conform programului stabilit, fără abateri.
Cea mai mare parte a cheltuielilor pentru organizarea zilei orașului au fost acoperite de sponsori, în special partea tehnică (scenă, lumini, sunet, foc de artificii) și 80% din cheltuielile pentru prestația lui Ștefan Bănică Junior. Primăria a finanțat programul de inaugurare (260 mii lei), primirea și cazarea oaspeților, precum și concertul din PMAN, cu excepția onorariului lui Ștefan Bănică Jr.
Șeful direcției a adus mulțumiri tuturor celor care au fost implicați în organizarea evenimentului care, potrivit lui, a fost organizat bine.
PRETURA CIOCANA
S-a organizat, împreună cu Jurnal TV, un concert pe platoul muzical al preturii, unde au ieșit peste 500 copii de la toate liceele din sector.
Pretorul sectorului a mulțumit tuturor celor implicați în organizare.
PRETURA CENTRU
Conceptul hramului orașului în acest an a fost diferit. Au fost organizate 4 platouri - cultural, sportiv, expozițional și al copilăriei. În cadrul evenimentului au avut loc campionatul de powerlifting, expoziții organizate în colaborare cu Asociația bikerilor, Ministerul Apărării, Departamentul situații excepționale, precum și a agențior economici.
Pretorul sectorului a mulțumit tuturor celor implicați în organizare.
PRETURA BOTANICA
La eveniment au participat peste 100 agenți economici. Incidente de hramul orașului nu au fost.
Pretorul sectorului a mulțumit tuturor celor implicați în organizare.
PRETURA RÂȘCANI
La organizarea evenimentului în sector au fost implicați mai mulți actori, printre care compania Chevrolet, Termoelectrica, poliția, voluntari, ÎM Spații Verzi etc. Fiecare agent economic s-a manifestat în cel mai frumos mod posibil. La sărbătoare au fost prezente două delegații din România. Toți au fost mulțumiți.
Pretorul sectorului a mulțumit tuturor celor implicați în organizare.
PRETURA BUIUCANI
În acest an pretura a decis să prezinte realizările industriei și economiei sectorului. Au participat 220 de agenți economici. O prestație deosebită au avut cei din industraia mobilei, instituțiile de învățământ, asociația patronală a industriei ușoare etc. Toți s-au prezentat bine. Sărbătoarea a decurs într-un mod sănătos, normal.
Pretorul sectorului a mulțumit tuturor celor implicați în organizare.
DIRECȚIA GENERALĂ LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE
Toate blocurile locative gestionate de ÎMGFL sunt pregătite pentru conectarea la agentul termic. Locatarii se pot adresa pentru conectare. Până când locatarii nu se prea adresează. Sunt conectate în jur de 35 blocuri locative.
Se finalizează lucrările de reparație a acoperișurilor. La blocurile gestionate de municipalitate au fost realizate peste 90% din lucrările planificate. La blocurile gestionate de asociațiile de locatari - în jur de 80%.
S-a început evacuarea frunzișului. Rugămintea este ca locatarii să depoziteze gunoiul menajer la lăzile de gunoi și nu la grămezile de frunze care urmează să fie evacuate.
SA „TERMOELECTRICA”
Până în prezent la agentul termic au fost conectate 276 obiective sunt conectate, dintre care: 105 grădinițe, 29 școli, 19 instituții medicale, 50 blocuri locative, 28 case particulare, 43 agenți economici, 2 instituții de învățământ superior. Din momentul adresării, agentul termic se conectează în decurs de 3 ore.
DIRECȚIA GENERALĂ EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT
Din totalul de 26 gradinițe care nu au fost conectate la agentul termic, majoritatea se află în suburbii.
DIRECȚIA SĂNĂTĂȚII
Toate instituțiile medicale pentru copii și maternitățile au fost conectate la agentul termic. Urmează policlinicile, unde la moment temperaturile sunt optimale pentru vizitele pacienților.
A început campania de vaccinare a populației. Centrul municipal de Sănătate Publică a primit 33600 de vaccinuri, care au fost repartizate instituțiilor medicale. În ultima perioadă numărul infecțiilor respiratorii acute este în creștere. Direcția este pregătită să intervină în caz de necesitate. Săptămâna această, în cadrul Spitalului clinic municipal „Sfânta Treime” vor fi deschise 2 secții renovate la standarde europene: proctologie și chirurghie aseptică.
APĂ-CANAL CHIȘINĂU
Toate cele 3 centrale termice sunt gata pentru a furniza agent termic. Toate instituțiile publice deservite sunt conectate și la apă caldă și la agent termic. Se așteaptă și solicitările din partea blocurilor locative.
LIFTSERVICE
În luna septembrie au fost reținute 2 persoane care furau bobine de la ascensoare. Săptămâna trecută au fost furate 6 transformatoare din 3 blocuri de pe str. Sarmisegetuza 96. Tot ce se fură se duce la punctele de recepție a metalelor. Una dintre persoanele reținute a fost angajat cândva la LIFTSERVICE.
ÎM „EXDRUPO”
Continuă lucrările de reparație a părții carosabile, conform planului. Au fost finalizate lucrările de aplicare a marcajului rutier pe bd. Ștefan cel Mare și s-a continuat pe str. Vasile Alecsandri. Se efectuează lucrări în comuna Țânțăreni.
Salubrizarea mecanizată a frunzelor de pe carosabil întâmpină dificultăți din cauza mașinilor parcate pe aceleași porțiuni, unde se acumulează frunze. Șeful EXDRUPO a făcut apel către deținătorii de autoturisme să elibereze astfel de porțiuni, măcar pe timpul nopții.
ÎM „ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI”
Până la sfârșitul anului, parcurile principale ale orașului vor fi curățate în totalitate de crengile căzute în luna aprilie.
DIRECȚIA TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE
Lucrările de reparație din pachetul I (bd.Stefan cel Mare, Negruzzi, Alecsandri) au fost în mare parte finalizate. Au rămas de efectuat unele corectări, precum și achiziționarea pilonilor de delimitare, pentru a împiedica șoferii să parcheze pe trotuare. Există o datorie către consultant.
Deoarece CMC nu a aprobat creditul suplimentar oferit de finanțator, există o problemă privind achiziționarea utilităților de apeduct și canalizare, precum și o parte din rețeaua termică, necesare pentru implementarea pachetului II. Trebuie să se decidă cum se va proceda în continuare - fie se vor repara doar 2 din cele 3 străzi planificate, fie se vor identifica bani suplimentar din buget pentru a fi reparate toate cele 3 străzi.
Nistor Grozavu a solicitat să fie pregătită o informație detaliată privind toate opțiunile posibile pentru a fi propuse Consiliului municipal.
DIRECȚIA SOCIAL UMANITARĂ ȘI RELAȚII INTERETNICE
Miercuri, 18 octombrie 2017, ora 12.00, va avea loc lansarea Campaniei de informare "Invizibili printre noi", eveniment organizat de Comitetul Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane (CN CTFU) în parteneriat cu Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație din Moldova.
Astfel, timp de o săptămână, în perimetrul "Porților Sfinte" (Arcul de Triumf), vor fi expuse 10 figurine, ce reprezintă adulți și copii, pe care sunt inscripționate istorii reale, trăite de victimele traficului de ființe umane (TFU).
ALTELE
Primăria Capitalei a acordat, tradițional, premiile municipale de merit. Administrația publică locală Chișinău a împărțit premii elevilor cu performanțe academice, cu reușite în domeniul sportului și al artelor. De asemenea, de premii au beneficiat și veterani ai muncii din diverse domenii. Valoarea fondului de premiere în acest an a fost de 185 mii lei. De premii în valoare de 1500 lei au beneficiat 181 persoane.
Responsabil: Natalia Slepuhin