PrimariaMea
„Moldexpo” - centru de triere pentru refugiații din Ucraina Image
02 mar. 2022

„Moldexpo” - centru de triere pentru refugiații din Ucraina

Ședința primăriei a avut loc, în mod excepțional, la Centrul „Moldexpo”. Din centru pentru COVID-19, Moldexpo a fost transformat în centru de triere pentru refugiații războiului din Ucraina. Timp de câteva zile, mii de oameni au trecut pe la Moldexpo, capacitatea de cazare fiind de cca. 500 de persoane. Centrul oferă mai multe servicii, printre care asistență medicală, testare și vaccinare împotriva COVID-19. 

Între timp, autoritățile continuă și cu celelalte proiecte legate de executarea bugetului, reparații curente și licitații. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 28 februarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Moldexpo: de la COVID-19 la Centru de triere pentru refugiați „Moldexpo”

Autobuzele municipale - utilizate pentru transportul spre centre de plasament

Cinci milioane de lei din fondul de rezervă pentru refugiați

Cazări în sectoarele municipale

 

Moldexpo: de la COVID-19 la Centru de triere pentru refugiați

Centrul de la Moldexpo a fost transformat în centru de plasament temporar a refugiaților în urma războiului din Ucraina. Capacitatea centrului este de 510 locuri, însă toate acestea sunt ocupate, numărul de persoane care se află la moment în Moldexpo fiind de cca. 600 persoane. Acestea sunt acomodați pe saltele la podea. În ultimele 24 de ore, la Moldexpo au fost primiți 1 116 refugiați, dintre care 334 copii și 103 persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Deși Centrul „Moldexpo” este al Guvernului Republicii Moldova, acesta continuă să fie gestionat de Spitalul Municipal „Sfânta Treime”, așa cum a fost pe perioada pandemică. Din data de 28 februarie, Centrul a început să activeze în calitate de „centru de triere”, respectiv refugiații vor rămâne pe o perioadă limitată, urmând să li se găsească alte cazări în municipiu sau în țară, sau să fie ajutați să ajungă la frontieră. 

Centrul este gestionat inclusiv cu susținerea voluntarilor Centrului municipal de tineret. În incinta structurii activează și un „depozit” de colectare a donațiilor din partea persoanelor fizice și a agenților economici. Totodată, acesta include două puncte medicale de prim ajutor, amenajate cu ajutorul medicilor de la Spitalul Sf. Treime, un punct de testare pentru COVID-19 și de vaccinare. Paza este asigurată de Poliția municipală, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care la fel asigură respectarea ordinii publice în celelalte centre de plasament din capitală. Mai mult, în centre se face o evaluare psihopedagogică și vor fi organizate și centre de zi pentru copii. 

Conform autorităților, se așteaptă o creștere a valului de refugiați în următoarele zile, în Chișinău capacitatea de cazare fiind de cca. 17 000 locuri care pot fi activate, dintre care jumătate însă nu sunt amenajate. Acesta totuși nu a oferit detalii dacă se referă la capacitatea în centre de plasament sau și în case individuale. 

 

Autobuzele municipale - utilizate pentru transportul spre centre de plasament

Direcția transport public și căi de comunicație (DGTPCC) este, la fel, implicată în gestionarea crizei de refugiați în capitală. Prin Parcul Urban de Autobuze (PUA), aceștia oferă transport refugiaților de la Moldexpo la alte centre de plasament din capitală.

Între timp, DGTPCC continuă să lucreze la reparații curente, amenajarea iluminatului, desfășurarea proiectelor incluse în bugetul municipal, organizarea licitațiilor și altele.  

 

Cinci milioane de lei din fondul de rezervă pentru refugiați

Autoritățile încearcă să sporească capacitatea de cazare din capitală. Din fondul de rezervă au fost alocați cinci milioane de lei, bani necesari pentru procurarea de bunuri și servicii pentru dotarea centrelor de plasament, atât cele deja deschise, cât și cele noi. Achizițiile vor putea fi efectuate prin procedură simplificată, după ce a fost emisă o decizie Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) pentru aceasta. Mai mult, autoritățile locale, ca și cele centrale, au deschis câteva conturi pentru donații. Mai mult, a fost creată o listă de necesități pentru centrele de plasament, care include: saltele, perne, cearceafuri, paturi, saci de dormit etc. 

 

Cazări în sectoarele municipale

Refugiații sunt cazați în cămine studențești, baze de odihnă și alte locații din sectoarele capitalei, după cum urmează: 

Buiucani: 89 de persoane cazate pe 28 februarie, dintre care 25 de copii; 

Botanica: 505 persoane cazate în total până pe 28 februarie; 

Râșcani: 634 persoane cazate în perioada 27-28 februarie; 

Centru: 105 persoane cazate pe 28 februarie, dintre care 44 de copii; 

Ciocana: 325 persoane cazate pe 28 februarie.

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie