Locuitorii din suburbii cer transport public, iar ghereta vicepretorei de la Ciocana – evacuată 

La întrebarea primăriei Chișinău ce-și doresc locuitorii din suburbii pentru localitatea lor – în top răspunsuri este transportul public conectat la orașul Chișinău. Părerile vor mai fi colectate timp de încă o săptămână pe site-ul online lansat de primărie – suburbii.chisinau.md. În ultima săptămână, autoritățile municipale s-au preocupat și de aspectul orașului. 15 gherete în care se vindea ilegal alcool au fost evacuate. Primăria a scos și ghereta vicepretorei de la Ciocana exact în ziua în care un grup de protestatari s-au adunat la primărie să-i ceară demisia. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 22 februarie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Transportul public – cea mai mare problemă a suburbiilor

Ghereta vicepretorei de la Ciocana –  evacuată

Gheretele cu servicii rămân pe loc

Se va circula pe str. Maria Cebotari, pe lângă Parlament

Directorul de la cimitirul Sf. Lazăr nu mai e dorit în funcție 

Regiile trebuie să-și pregătească planurile de intervenție


COVID-19 în capitală

 

Numărul de infectări cu Covid-19 din capitală rămâne mare. 3427 de cazuri noi au fost depistate de medici în ultima săptămână (15-21 februarie 2021), cu 598 mai multe decât în săptămâna precedentă. 

 

Spitalele municipale rămân în continuare sub presiune. Deși au fost organizate săptămâna trecută 50 de paturi suplimentare la Spitalul Sfânta Treime și Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie, aducând capacitatea totală de spitalizare la 1413 paturi, doar 93 de locuri erau libere în ziua de luni, 22 februarie, a declarat Tatiana Bucearschi, șefa Direcției Sănătate. Autoritățile mai informează că miercuri au fost reactivate încă 30 de paturi la Spitalul Sfânta Treime pentru pacienți testați pozitiv, iar la Centrul Covid de la Moldexpo a fost deschis al treilea pavilion de 80 de paturi pentru pacienți suspecți de coronavirus. 

 

Primarul general a comentat despre condițiile de spitalizare la Centrul Moldexpo, după ce săptămâna trecută pe rețelele sociale au apărut informații despre faptul că sălile de triaj nu ar fi încălzite. „Temperatura era de 24 grade în weekend, iar mâncarea este livrată la timp prin catering”, a declarat Ion Ceban. 


Transportul public – cea mai mare problemă a suburbiilor 

 

La doar câteva zile de la lansare, pe site-ul suburbii.chisinau.md s-au adunat sute de voturi pentru proiectele pe care și le-ar dori locuitorii în localitățile din suburbia Chișinăului. În topul problemelor pe care le vor rezolvate sunt:

– transport dintre localitate și Chișinău;

– apă și canalizare; 

– drum de acces spre localitate; 

– reparații în școli/grădinițe.

 

Votul continuă pe platformă până pe 7 martie 2021. Ulterior, Primăria Chișinău va evalua prioritățile stabilite de oameni și va decide finanțarea proiectelor în suburbiile Chișinăului. 


Ghereta vicepretorei de la Ciocana –  evacuată

 

Ghereta vicepretorei sectorului Ciocana, a cărei autorizație a expirat acum aproape un an în urmă, a fost evacuată luni, 22 februarie 2021, la mai mult de o lună de la investigația jurnalistică care a prezentat cazul. 

 

De asemenea, a fost evacuată și ghereta din spatele ei care mărginea gardul bisericii.

 

În aceeași zi, un grup de protestatari s-au adunat în holul primăriei pentru a cere evacuarea gheretei și demisia vicepretorei și a pretorei de la Ciocana în timp ce ședința săptămânală se desfășura. Primarul general i-a acuzat pe protestatari că ar fi fost „plătiți” să facă gălăgie. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban


Gheretele cu servicii rămân pe loc 

 

Cea de-a patra licitație pentru loturi pentru gherete va avea loc vineri, 26 februarie. Până luni, 22 februarie au fost depuse 42 cereri din partea a 10 agenți economici pentru 16 loturi, a anunțat Inga Ionesii, viceprimară responsabilă de comerț. 

 

Licitațiile însă nu vor cuprinde locurile pentru gheretele din curțile de bloc și pe străzile adiacente în care sunt oferite diverse servicii (ex: reparație de încălțăminte). Municipalitatea a numărat 86 de astfel de gherete în capitală și a decis că acestea nu vor fi evacuate, iar autorizațiile de amplasare vor fi prelungite. Motivul este pentru a nu-i lăsa pe mici antreprenori fără singura sursă de venit, dar și pentru că nu se află pe străzile principale.

 

Situația celor 64 vulcanizări, însă, va fi analizată separat, din cauză că unele s-au extins și au acaparat teren public. Evacuate vor fi și 24 de pavilioane de la stațiile de așteptare cărora le-a expirat contractul de arendă. 

 

Primarul general a mai precizat într-o postare pe Facebook că 15 gherete în care vindeau ilegal alcool au fost evacuate în ultima perioadă. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban


Se va circula pe str. Maria Cebotari, pe lângă Parlament 

 

Str. Maria Cebotari va fi redeschisă pentru circulație în perimetrul bd. Ștefan cel Mare – str. 31 august în această săptămână. Sensul de deplasare va fi unic, de la bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt spre str. 31 august 1989. Bariera care blochează accesul spre hotelul Jolly Allon va fi demontată. 

 

Serviciul de Pază și Protecție de Stat  a fost cerut redeschiderea străzii Maria Cebotari  pentru a facilita deplasarea demnitarilor de stat și a delegațiilor străine, dar și pentru a fluidiza traficul rutier. 


Directorul de la cimitirul Sf. Lazăr – nu mai e dorit în funcție 

 

Primarul general a cerut ca fostul director al cimitirului Sf. Lazăr din capitală să nu revină în funcție, după ce o Judecătoria Chișinău a anulat ordinul prin care a fost demis.

 

Pavel Eni a fost suspendat din funcția de director al cimitirului Sf. Lazăr după ce la 1 septembrie a fost reținut de CNA pentru bănuieli că ar fi obținut profituri ilegale din vânzarea locurilor de înhumare pentru decedați.


Regiile trebuie să-și pregătească planurile de intervenție 

 

Primarul general a cerut de la întreprinderile Apă-Canal, Exdrupo, Spații Verzi și Direcția Locativ-Comunală următoarele documente care, conform edilului, încă nu i-au fost prezentate:

– raport de intervenție;

– planul în detaliu cu acțiunile pentru anul 2021;

– când vor elimina problemele identificate în teren.

Termenul pentru prezentarea acestor documente este de 10 zile.

 

Adițional, Autosalubritate trebuie să prezinte un plan despre încheierea contractelor pentru evacuarea deșeurilor (termen 26 februarie 2021), iar Apă-Canal despre reîncheierea contractelor cu consumatori casnici (termen 9 martie 2021). 

 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md