HARTA STRĂZILOR ÎN REPARAȚIE ȘI FĂRĂ GHERETE ÎN PARCURI VARA ACEASTA

Probabil nu vom mai avea gherete în parcuri și zone de odihnă în această vară, după ce mai multe instalații au răsărit fără autorizații, iar drept răspuns – autoritățile au decis să anulează permisiunea tuturor să activeze. Între timp, locațiile unde au loc lucrări de reparație a străzilor și trotuarelor pot fi vizualizate într-o nouă hartă interactivă lansată de primărie. 

Ședința serviciilor primăriei din 9 iunie a fost mai scurtă decât de obicei și nu a inclus raportul pretorilor, viceprimarilor și al șefilor de direcții.

Am selectat cele mai importante subiecte și te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID ÎN CAPITALĂ

GHERETELE VOR DISPĂREA DIN PARCURI 

HARTA REPARAȚIILOR DE DRUM 

PROBLEME VECHI ȘI NOI LA REPARAȚIA DRUMURILOR 

CENTRUL ORAȘULUI VA FI CURĂȚAT DE PANOURI


COVID ÎN CAPITALĂ  

Numărul de îmbolnăviri din Chișinău din ultima săptămână (1- 7 iunie) s-a dublat față de săptămâna precedentă (25-31 mai). Astfel, în capitală s-au înregistrat încă 459 cazuri de infectări în perioada 1-7 iunie, dintre care 11% sunt forme grave, iar până la ziua raportării (9 iunie 2020), cifra a ajuns la 507 îmbolnăviri. În total, de la începutul epidemiei, s-au infectat 3 076 de locuitori ai Chișinăului (9 iunie 2020). 

În acest context, 78% din numărul de paturi disponibile în spitalele municipale care primesc pacienți cu COVID sunt ocupate (491 din 624 de paturi), a anunțat șefa Direcției Sănătate a Primăriei. 

În total sunt infectați 225 de lucrători medicali din spitalele din Chișinău, dar rata acestora ar fi într-o ușoară scădere față de totalul personalului medical din țară infectat, de la 13,5% la 12,8%. Totuși, aceasta s-ar putea datora creșterii mai puternice a numărului medicilor infectați din alte regiuni ale țării. 

Între timp, primarul general a dat de înțeles că s-ar putea interzice din nou accesul la terenurile de joacă pentru copii și a rugat ca specialiștii din Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău să analizeze ce măsuri ar putea propune pentru a proteja copii. 

În privința piețelor și centrelor comerciale, deschise începând cu săptămâna asta cu program restrâns, vor fi analizate propunerile ca orele de lucru să fie prelungite.


GHERETELE VOR DISPĂREA DIN PARCURI 

Ion Ceban a anunțat că va revoca decizia prin care puteau fi deschise de la 1 iunie gherete cu înghețată, produse de patiserie și băuturi răcoritoare în parcuri, zone de odihnă, străzi și bulevardele principale din oraș. Acesta a cerut ca timp de 2 zile să fie evacuate toate gheretele de acest tip instalate în ultimele zile. 

Primarul și-a motivat decizia prin faptul că în ultima săptămână ar fi fost instalate mai multe gherete fără autorizații. În acest context, Ion Ceban le-a atras atenția pretorilor că trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în sectorul pe care îl gestionează și a cerut celor vizați, fără a menționa despre cine e vorba, să dea explicații viceprimarilor responsabili – Victor Chironda și Inga Ionesii.  

Sursa: agora.md


HARTA REPARAȚIILOR DE DRUM 

A fost lansată Harta interactivă cu locaţiile unde se desfăşoară lucrări de reparaţie curentă pe drumurile din Chişinău, care poate fi accesată aici

Astfel, cetățenii pot să vadă pentru o anumită stradă care se află în reparație:

– ce fel de lucrări se fac și în ce volum

– când a început reparație și care e termenul de executare 

– ce autoritate este responsabilă de executare și un număr de contact

– poze din timpul procesului de lucru

– dacă lucrările s-au încheiat sau încă se execută

Secțiunea „Trotuare” nu conține informații despre ce fel de lucrări se realizează, iar unele obiecte din secțiunea „Marcaje” nu includ poze sau detalii despre tipul marcajului aplicat. 

Sursa: captură de ecran

Harta a fost deschisă publicului luni, 08.06.2020, iar la ședința Primăriei de a doua zi, Ion Ceban a cerut ca până la finalul lunii să fie introdus și costul lucrărilor pentru fiecare stradă/trotuar reparat din banii publici. Echipa Primăria Mea salută efortul primăriei de a informa cetățenii cum sunt folosiți banii publici și va urmări implementarea acestui proiect în continuare. 

Mai mult, Ceban a cerut să fie creat un grup de lucru care să verifice calitatea lucrărilor și a materialelor care se folosesc, indignându-se că multe lucrări nu sunt executate calitativ.


PROBLEME VECHI ȘI NOI LA REPARAȚIA DRUMURILOR   

Primarul general a atenționat funcționarii responsabili de reparația drumurilor că lucrările de proastă calitate care vor trebui refăcute, vor fi plătite din banii proprii. Drept exemplu a fost oferit șeful Exdrupo – întreprinderea municipală responsabilă de lucrări de reparație a drumurilor – care ar fi plătit din banii lui reparația trotuarului de pe str. N. Testemițeanu care s-a surpat după ce a fost proaspăt asfaltat

Ion Ceban a evidențiat că mai multe marcaje rutiere aplicate nu corespund calității și ar putea fi nevoie să fie refăcute la toamnă. Primarul general a cerut să fie făcută o expertiză a vopselei folosite și să fie făcute public cât ar trebui să reziste aceasta pe asfalt. 

De asemenea, Ceban a anunțat că în timpul săptămânii curente vor fi prezentate rezultatele expertizei reparației bulevardului Ștefan cel Mare și a străzii Ion Creangă. Ceban a dat de înțeles că ar fi vorba de încălcări ce ar putea fi pedepsite cu dosare penale. 


CENTRUL ORAȘULUI VA FI CURĂȚAT DE PANOURI 

În seara de luni spre marți a fost demontată o construcție metalică publicitară ce se întindea pe două sensuri de circulație pe bulevardul Grigore Vieru. În acest context, primarul general a repetat că panourile publicitare atât de pe bd. Grigore Vieru, cât și de pe alte bulevarde și întreg centrul orașului vor fi scoase

Sursa: Facebook/Iv Ceban

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

 

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md