INTENȚII PENTRU TRECERI DE PIETONI SECURIZATE ȘI PATRULĂ DE CURĂȚENIE

Autoritățile își propun să reamenajeze câteva treceri de pietoni pentru a le face mai sigure și să doboare panourile publicitare care acoperă semafoare sau indicatoare. S-au cerut explicații pentru asfaltul proaspăt pus și surpat de pe strada N. Testemițeanu și se examinează posibilitatea instituirii unor patrule comunitare pentru curățenie. 

Am selectat cele mai importante subiecte discutate la ședința Primăriei din 1 iunie. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 ÎN CAPITALĂ

BD. GRIGORE VIERU – FĂRĂ PANOURI PUBLICITARE?

TRECERI DE PIETONI MAI SIGURE – ÎN PRIORITĂȚI

DE CE S-A SURPAT TROTUARUL PROASPĂT REPARAT?

SPAȚII NOI LA GRĂDINA ZOOLOGICĂ

LUCRĂRI ÎN CAPITALĂ

PATRULĂ PENTRU CURĂȚENIE ÎN CAPITALĂ

DONAȚIA CONTROVERSATĂ PENTRU PUG – PE ROL

TERMEN PRELUNGIT PENTRU REGISTRUL PROPRIETĂȚILOR MUNICIPALE


 

COVID-19 ÎN CAPITALĂ 

Plus 201 cazuri noi de îmbolnăviri în capitală, raportează Direcția Sănătate a Primăriei pentru săptămâna precedentă între 25-31 mai. 

Astfel, numărul total al infectărilor în Chișinău a ajuns la 1 iunie 2020 la 2 569 de cazuri, conform platformei Ministerului Sănătății, din cifra de 8 251 de infectări în toată țara. 

De asemenea, Primăria a raportat o rată neschimbată de 13,5% de infectări în rândul personalului medical din spitalele municipale față de cei din țară. Cifrele exacte însă nu au fost prezentate, ceea ce nu ne permite să aflăm dacă a crescut sau nu numărul medicilor care au luat virusul. 

Între timp, începând cu 1 iunie s-au redeschis piețele din Chișinău, conform deciziei Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică. Măsurile de protecție și distanțare fizică însă nu au fost anulate, așa că primarul general a cerut să fie făcute controale inopinate în fiecare zi pentru a urmări respectarea normelor de către administratori, dar și cumpărători. 


 

BD. GRIGORE VIERU – FĂRĂ PANOURI PUBLICITARE?

Ion Ceban a propus ca de pe strada bd. Grigore Vieru să fie scoase afișele de publicitate, argumentând că nu arată bine. Totuși, acesta nu a oferit un termen pentru acțiune. 

În acest context, viceprimarul responsabil de urbanism, Victor Chironda, a menționat că grupul de lucru care se ocupă de securitatea traficului va pregăti o listă cu panourile publicitare din oraș care acoperă semafoare sau indicatoare și, astfel, pun în pericol șoferii și pietonii. Totodată, întreprinderea Spații Verzi va fi implicată pentru a face inventarul indicatoarelor acoperite de frunziș, pentru a fi curățate. 

Sursa: diez.md, edit: PRIMĂRIA MEA


 

TRECERI DE PIETONI MAI SIGURE – PRINTRE PRIORITĂȚI

Viceprimarul Ilie Ceban a declarat la ședința de luni că 10 treceri de pietoni vor fi alese drept model și refăcute pentru a fi mai sigure pentru pietoni, ca mai apoi și celelalte să fie reamenajate. Până atunci, se vor face schițele tehnice pentru proiect. Amintim că în urmă cu doi ani, Direcția Transport a publicat un plan de acțiuni în care erau descrise mai multe modalități de securizare a trecerilor de pietoni însă fără un plan de execuție. 

Sursa: chisinau.md/Plan de acțiuni cu privire la securizarea participanților la trafic în or. Chișinău/12.02.2018

Totodată, pentru reducerea accidentelor frecvente, poliția a solicitat instalarea unui semafor modern la intersecția bd. Dacia cu str. Băcioii Noi, pentru că la cel curent nu s-ar vedea clar culorile. 


 

DE CE S-A SURPAT TROTUARUL PROASPĂT REPARAT?

La scurt timp de la încheierea lucrărilor de renovare a trotuarului de pe str. N. Testemițanu din sectorul Centru, asfaltul s-a surpat și a lăsat în loc o gaură. Primarul general a cerut explicații în legătură cu acest caz. 

Se pare că problema datează din 2013, când „Chișinău-Gaz” a transmis unor subcontractori să instaleze o conductă de gaz, iar atunci au apărut primele goluri în fundația trotuarului din cauza ploilor. Primăria informează că responsabilii care se fac vinovați vor fi sancționați.

Asfaltul surpat de la strada N. Testemițanu    Sursa: Facebook/Ion Preașcă, colaj: PRIMĂRIA MEA


 

SPAȚII NOI LA GRĂDINA ZOOLOGICĂ

De la 1 iunie Grădina Zoologică și-a redeschis porțile, cu un upgrade. Autoritățile informează că a fost inaugurată o nouă zonă pentru animale, unde cei 2 urși bruni și 13 lupi vor dispune de mai mult spațiu și condiții mai aproape de habitatul lor natural.

Sursa: Facebook/Iv Ceban


 

LUCRĂRI ÎN CAPITALĂ 

Ploile din ultima săptămână au dat bătăi de cap autorităților. Trotuarul de pe str. Alba Iulia din sectorul Buiucani trebuia să fie renovat până la finalul lunii mai, dar asfaltul încă nu a fost turnat. Pretorul a argumentat că de vină ar fi ploile. La fel, amenajarea scuarului Bucuriei și a scuarului Pelivan, care trebuiau finalizate până la 1 iunie, încă așteaptă lucrări. 

Tot din cauza ploilor nu s-au început lucrările la reparația pasajului subteran de pe str. Alecu Russo (magazinul „Soiuz”) din sectorul Rîșcani. Toate gherete au fost evacuate, iar proiectul de renovare este agreat, a anunțat pretorul Vlad Melnic. Între timp, cei care aveau gherere în pasaj și au fost evacuați acuză Primăria că nu a respectat contractele de chirie avizate de Direcția Transport a Primăriei.

Sursa: Facebook/Iv Ceban

O altă trecere subterană de pe porțiunea de la Ciocana a străzii Alecu Russo va fi  renovată. Pretora Sinilga Școlnic a raportat că a propus rezilierea contractelor cu cei doi agenți economici care activează la moment acolo. 

Totodată, părculețul de pe bd. Grigore Vieru este în vizorul autorităților. Pretorul de Rîșcani și-a propus să organizeze o vizită în teritoriu împreună cu primarul general pentru a discuta renovarea pavajului deteriorat, a monumentului Comsomoliștilor, dar și să revadă linia de bicicliști.

În acest context, Ion Ceban a cerut ca bucățile de caldarâm (pavaj) care lipsesc de pe strada pietonală Eugen Doga să fie înlocuite.


 

PATRULĂ PENTRU CURĂȚENIE ÎN CAPITALĂ

În urma discuțiilor publice, Regulamentul nou cu privire la salubrizare, prin care se prevăd sancțiuni pentru nerespectarea curățeniei în capitală, urmează să fie simplificat, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. Documentul va include doar reguli pentru păstrarea curățeniei și va fi exclusă partea despre intervenția serviciilor de salubrizare, deszăpezire și gestionarea deșeurilor.

De asemenea, se va examina opțiunea ca voluntari să poată prelua rolul de agenți constatatori. Aceștia vor patrula pentru a preveni aruncarea gunoiului și vor putea, în același timp, să aplice sancțiuni dacă vor întâlni cetățeni care fac mizerie.

Sursa: Facebook/Iv Ceban


 

DONAȚIA CONTROVERSATĂ PENTRU PUG – PE ROL

Controversata ofertă a unei Asociații bucureștene de a sponsoriza elaborarea Planului Urbanistic General pentru Chișinău este examinată în comisiile Consiliului Municipal (CMC), pentru a fi transmisă din nou CMC-ului, a anunțat șefa Direcției Arhitectură, Svetlana Dogotaru. 

Consilierii au votat deja anularea contractului, așa că nu este clar de ce documentul se reîntoarce către CMC. Asociația Obștească „Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă” (ACCDD) din București a avut câteva sponsorizări similare în București, în urma cărora a fost implicată într-un scandal iscat din motiv că ar reprezenta interesele dezvoltatorilor imobiliari. Citiți interviul realizat de PRIMĂRIA MEA cu politiciana și activista civică de la București care luptă cu PUZ-urile ce permit construcții în parcuri și blocuri înghesuite. 


 

TERMEN PRELUNGIT PENTRU REGISTRUL PROPRIETĂȚILOR MUNICIPALE 

Registrul electronic în care se vor regăsi toate clădirile și proprietățile pe care le deține Primăria nu va fi publicat pe 15 iunie, așa cum a solicitat anterior primarul general Ion Ceban. Asta, pentru că Direcția Economie care este implicată în inventarierea imobilelor a intrat în autoizolare după ce un angajat a fost testat pozitiv. Astfel, noul termen este de 10 iulie


Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md