PrimariaMea
Fără piste pentru bicicliști pe Aleea Grigore Vieru și lecții de integritate pentru angajații primăriei  Image
08 oct. 2020

Fără piste pentru bicicliști pe Aleea Grigore Vieru și lecții de integritate pentru angajații primăriei 

La ședința din această săptămână am aflat că pe aleea de pe bd. Grigore Vieru, în curs de renovare, nu vor mai fi amenajate piste pentru bicicliști. Asta, pentru că s-a renunțat la ele după o modificare de proiect, din motive care nu au fost făcute publice în cadrul ședinței. Mai aflăm că în scurt timp va fi anunțat cine a câștigat licitația de 270 mln. lei pentru a vinde autorităților municipale 100 de autobuze noi. Totodată, angajații primăriei au fost instruiți de experți CNA în privința faptelor de corupție și a conflictelor de interese. 

Ședința nu a fost moderată, ca de obicei, de primarul general, Ion Ceban. Locul i-a fost ținut de viceprimarul Ilie Ceban. Nu a fost anunțat motivul din care edilul a lipsit. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 5 octombrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Fără piste pentru bicicliști pe aleea Grigore Vieru

Concursul pentru autobuze noi - pe ultima sută de metri

Locurile pentru gherete vor fi împărțite la final de octombrie

Voluntarii au făcut din nou ordine în parcuri

Lecții de integritate pentru angajații primăriei


 

COVID-19 în capitală

În ultima săptămână a fost înregistrată o explozie de cazuri de Covid-19 în Chișinău. De luni, 28 septembrie 2020 și până duminică, 4 octombrie, au fost confirmate 2791 de îmbolnăviri noi, conform datelor Ministerului Sănătății. Este o creștere fără precedent cu circa 800 de cazuri față de săptămâna trecută. În total, 24 731 de locuitori ai Chișinăului s-au îmbolnăvit, de la începutul pandemiei. 

 

În timp ce 16 940 persoane, suspecte și confirmate cu Covid-19, se tratează la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie, doar 786 pacienți sunt tratați în spitalele municipale. Numărul total al paturilor disponibile nu a fost raportat. Conform calculelor noastre, pacienții confirmați cu Covid-19 ar avea la dispoziție 141 de locuri libere în spitalele municipale din Chișinău, în cazul în care nu au fost deschise paturi noi în ultima săptămână. 

 

În același timp, șefa Direcției asistență socială și sănătate a primăriei a menționat că spitalele din oraș sunt asigurate cu echipamente și cu mijloace de protecție și dispun de stocuri suficiente de medicamente pentru tratarea pacienților.  


 

Fără piste pentru bicicliști pe aleea Grigore Vieru 

Proiectul renovării aleii de pe bd. Grigore Vieru a fost modificat și nu va mai include amenajarea pistelor pentru bicicliști, proiectate inițial. Informația a fost comunicată de viceprimarul Victor Chironda, dar acesta nu a explicat în cadrul ședinței de ce s-a renunțat la pistele pentru bicicliști. Motivul ar fi lipsa de bani, conform unei informații oferite de Pretura Râșcani către Grupul de lucru pentru transport alternativ și care a fost consultată de echipa Primăria Mea. 

 

Conform proiectului, urmează să fie înlocuite bordurile deteriorate de-a lungul aleii, să fie amenajate pante pentru persoane cu mobilitate redusă și înălțate trecerile pentru pietoni. De asemenea, va fi reparat monumentul „Eroilor Comsomolului Leninist”, instalat mobilier urban nou și un sistem de irigare pentru zonele verzi.

 

Deși lucrările urmau să înceapă în primele săptămâni ale lunii septembrie, au fost amânate până acum, pentru că banca comercială care sponsorizează renovarea trebuie să încheie câteva formalități interne, a declarat Victor Chironda. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban


 

Concursul pentru autobuze noi - pe ultima sută de metri 

În cursul acestei săptămâni va fi anunțat câștigătorul licitației pentru achiziția celor 100 de autobuze noi pentru capitală, a raportat viceprimarul Victor Chironda. 

 

Grupul de lucru din cadrul municipalității responsabil de evaluarea ofertelor a analizat propuneri din partea a patru companii producătoare, MAZ, BMC, ISUZU, OTOCAR, iar cel mai bun raport preț-calitate va fi desemnat câștigător. Licitația a fost deschisă pe 10 septembrie 2020, iar suma prevăzută pentru achiziție este de 270 de milioane de lei. 


 

Locurile pentru gherete vor fi împărțite la final de octombrie

La finalul lunii octombrie, autoritățile se pregătesc să organizeze licitațiile pentru vânzarea locurilor de amplasare a gheretelor. 

 

Viceprimara Inga Ionesii a precizat că noul Regulament pentru organizarea comerțului stradal a fost aprobat de Consiliul Municipal, astfel, primăria are undă verde să scoată la licitație locațiile unde ar putea fi deschise gherete cu băuturi calde, răcoritoare și înghețată în parcuri și străzile centrale în prima fază. Prețul pentru a deschide o unitate de comerț, care va activa timp de 5 ani, va porni de la 26 000 de lei pentru 3 m2, scrie TV8.

 

Amplasarea gheretelor din curțile blocurilor va fi abordată în faza a doua a reorganizării comerțului stradal. 

 

Mai multe despre noul Regulament și modificările introduse de consilieri, citiți în sinteza ședinței Consiliului Municipal, realizată de Primăria Mea


 

Voluntarii au făcut din nou ordine în parcuri 

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, a avut loc cea de-a doua acțiune de curățenie din cadrul campaniei de salubrizare de toamnă, lansată weekendul trecut. 

 

Primăria informează că peste 2700 de persoane au participat la acțiunea în care s-a făcut ordine în parcuri, spații verzi, în curți de blocuri și a instituțiilor publice. Voluntarii au adunat în total 33 curse de deșeuri menajere și vegetație. 

 

Pentru sâmbăta viitoare, 10 octombrie, este planificată o nouă acțiunea de salubrizare și amenajare a curților de blocuri. Ulterior va fi inițiată și o acțiune de plantare a arborilor și arbuștilor în oraș, informează Primăria Chișinău

Sursa: chisinau.md


 

Lecții de integritate pentru angajații primăriei 

Primăria Chișinău informează că circa 150 de angajați ai municipalității au participat de pe 6 până pe 8 octombrie la sesiuni de informare în privința integrității angajaților din sectorul public. Instruirea a fost organizată de experții Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).    

 

Instruirea a abordat următoarele subiecte: 

  • cum să aplice şi să promoveze politicile de integritate; 
  • cum să denunţe o faptă de corupţie sau o influenţă necorespunzătoare; 
  • ce reprezintă conflictul de interese şi în ce mod se soluţionează acesta; 
  • dacă cadourile primite în exerciţiul funcţiei sunt sau nu admisibile.

Sursa: chisinau.md

 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie