Două blocuri locative și un complex socio-cultural ar putea fi construite pe terenul public de pe str. Vorniceni

 

Joi, 24 august 2017, în incinta Preturii Botanica s-au desfășurat consultări publice privind valorificarea terenului public din spatele Palatului de Cultură al Feroviarilor. Proiectul înaintat de către compania „Prestigiu-W-Proiect” prevede construcția a două blocuri locative și un complex socio-cultural pe o suprafață de 27 ari.

Beneficiarul proiectului este asociația „Lăutarii” în frunte cu Nicolae Botgros. Terenul vizat a fost atribuit asociației în 2007 pentru construcția unui complex cultural. Conform autorului proiectului, Aliona Ciocoi, lucrările nu s-au realizat din lipsa de resurse financiare. Astfel, s-a stabilit un parteneriat de colaborare între asociație și compania „Prestigiu-W-Proiect” care prevede edificarea complexului prin comasarea sa cu două blocuri locative.

Autoarea proiectului Aliona Ciocoi a indicat că construcția blocurilor se preconizează pe o suprafață de 2000 metri pătrați. Respectiv, teritoriul complexului socio-cultural se rezumă la 7 ari din cei 27 atribuiți proiectului.

Nicolae Botgros a declarat însă pentru presă că nu cunoaște despre construcția blocurilor locative și nu a semnat nici un contract cu agentul economic.

Reprezentanții societății civile și presei prezenți la consultările publice au semnalat mai multe carențe ale proiectului:

– Terenul face parte din zona verde a municipiului. Autoarea proiectului declară însă că în urma unei hotărâri a guvernului acest teren nu se mai înscrie în zona verde a orașului.

– Activitatea Palatului Culturii al Feroviarilor (unde se desfășoară evenimente publice) ar putea deranja locatarii blocurilor ce vor fi construite. Aliona Ciocoi consideră că aceasta îngrijorare nu este justificată din motiv că ferestrele blocurilor nu vor fi îndreptate spre Palatul Culturii.

– Pe teritoriul terenului ar putea fi amplasate buncăre. Arhitecta Aliona Ciocoi nu a infirmat această presupunere, indicând că analiza geologică nu se include în competența sa.

– Terenul a fost delimitat prin gard fără avizul autorităților. Reprezentatul companiei Vladislav Brodoviceanu a declarat însă că delimitarea terenului este dreptul beneficiarului.

– Pe terenul în care se preconizează construcția a început deja defrișarea copacilor. Deși reprezentantul companiei afirmă că motivul defrișării este calamitatea din 27 aprilie, decizia defrișării a fost luată 10 zile înainte de aceasta.

 

Consultarea publică s-a încheiat după o oră de discuții fără nici o finalitate clară. Astfel, soarta terenului public din spatele Palatului de Cultură al Feroviarilor rămâne incertă. Echipa PRIMĂRIAMEA va urmări evoluţia acestui proiect şi va reveni cu actualizări.

 

Consultarea publică poate fi urmărită integral aici:

Autor: Cristina Voroneanu

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md