PrimariaMea
Digitalizarea asistenței medicale în Chișinău și acuzații de licitații trucate pentru alimentarea copiilor Image
12 feb. 2021

Digitalizarea asistenței medicale în Chișinău și acuzații de licitații trucate pentru alimentarea copiilor

Sistemul online prin care pacienții cu forme ușoare Covid-19 sunt monitorizați de acasă de medicii de familie ar putea fi extins și aplicat pentru alte boli. Un astfel de registru online este în pregătire pentru a fi înregistrat la Agenția de Guvernare Electronică. Primarul general a cerut soluții ulterioare pentru modernizarea sistemului medical din capital. 

 

Între timp, meniul unic introdus în grădinițe de la 1 februarie a adus primele acuzații de licitații trucate din partea unor consilieri municipali. Primarul general le-a răspuns cu solicitarea de a participa la verificările inopinate ce se vor face prin grădinițe. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 8 februarie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Registrul Municipal Covid-19

Meniul unic din grădinițe - la verificat

 

În afara ședinței:

A patra licitație pentru PUG

Planul de amenajare a teritoriului mun. Chișinău - în lucru

Asociația Agențiilor de Publicitate atacă primăria la Procuratură 


COVID-19 în capitală

 

După câteva săptămâni în scădere, numărul de cazuri de Covid-19 este din nou în creștere în capitală. În ultima săptămână au fost depistate 2170 de cazuri noi de îmbolnăvire, cu 638 mai multe decât săptămâna precedentă. În total, în capitală s-au infectat peste 69 000 de persoane de la începutul pandemiei acum un an. 

 

932 de persoane confirmate sunt internate în spitalele municipale. Direcția Sănătate a mun. Chișinău declară că 130 de locuri la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie sunt pregătite pentru a primi din nou pacienți infectați cu virusul Covid-19.


Registrul Municipal Covid-19 

 

Direcția Sănătate a anunțat că Registul Municipal Covid-19 - sistemul informațional automatizat de înregistrare și actualizare a datelor despre incidența epidemiei la nivelul populației din Chișinău, va fi înregistrat la Agenția de Guvernare Electronică și la Centrul Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. Demersurile pentru înregistrare au fost transmise de curând. 

 

Sistemul a fost instituit pe 12 decembrie 2020 și reprezintă interconectarea sistemului online JIRA de monitorizare de la distanță a pacienților cu forme ușoare de Covid-19 de către medicii de familie cu sistemul informațional de asistență medicală primară. Astfel, vor fi importate date din Registrul de Stat al populației, vor fi excluse erorile de completare a datelor și dublarea informației. În viitor, sistemul va fi folosit pentru monitorizarea pacienților cu alte patologii

 

Primarul general a solicitat Direcției Sănătate până vineri, 12 februarie 2021, o analiză amplă despre sistemul online JIRA de monitorizare a pacienților de la distanță, care este utilizat în prezent de peste 350 de medicii de familie din capitală. Analiza ar urma să conțină informații despre funcționalitatea și deficiențele sistemului și cum ar putea fi replicat modelul. 

 

De asemenea, primarul general a cerut și prezentarea conceptului de modernizare a sistemului de sănătate din mun. Chișinău până la finalul săptămânii (vineri, 12 februarie). Responsabil de prezentare este Adrian Talmaci, secretarul Consiliului Municipal. 


Meniul unic din grădinițe - la verificat

 

Primarul general a cerut ca în grupurile de lucru, care vor verifica o dată pe lună cum este implementat meniul unic în grădinițe, să facă parte părinți, dar și consilieri municipali. 

 

De asemenea, edilul a sugerat ca președintă a grupului de lucru să fie Angela Munteanu-Pojoga, consilieră municipală PAS, după ce aceasta a vorbit într-o conferință de presă săptămâna trecută despre presupuse încălcări la licitația prin care s-a ales agentul economic care va furniza serviciile de alimentare în sectorul Centru


În afara ședinței: 


A patra licitație pentru PUG

 

Primarul general a anunțat pe pagina sa de Facebook că este lansată a patra încercare de a selecta o companie pentru a elabora caietul de sarcini, în baza căruia va fi actualizat Planul Urbanistic General din 2007. Doritori de a participa la licitație nu se găsesc. 

 

Problema este lipsa de interes a companiilor din domeniu, iar Ion Ceban mai dă vina și pe consilierii municipali care au respins donația de 10 de milioane de lei venită din partea unei Asociații bucureștene, care s-a oferit să elaboreze Planul Urbanistic General al Chișinăului. Societatea civilă s-a expus împotriva donației și a atenționat că Asociația este conectată la dezvoltatori imobiliari din România, iar planuri urbanistice similare donate unor sectoare din București sunt contestate în instanță de către locuitori

 


Planul de amenajare a teritoriului mun. Chișinău - în lucru 

 

Săptămâna trecută s-a lucrat la faza a II-a a Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chişinău, numită de primarul general și Strategia de dezvoltare a capitalei. 

 

Timp de o săptămână, experți din țară au analizat date despre arhitectură, climă, ecologie, economie, cultură, HoReCa cu ghidarea unor specialiştii din domeniul urbanismului şi arhitecturii din Federația Rusă, de la firmele Master's Plan și Cushman & Wakefield. 

 

În lunile iunie-iulie 2021 documentul va fi propus pentru consultări publice oficiale, a anunțat Ion Ceban. 


Asociația Agențiilor de Publicitate atacă la Procuratură primăria 

 

Asociația Agențiilor de Publicitate din Moldova au pornit un război pe față contra primarului general. Ion Ceban a anunțat pe Facebook că Asociația a cerut Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție tragerea la răspundere penală a edilului, viceprimarilor și a funcționarilor din cadrul primăriei, din cauza că le-ar restricționa  activitatea economică contrar legii.

 

Edilul a numit acțiunea drept șantaj față de determinarea de a nu prelungi autorizațiile de amplasare pentru panourile publicitare până nu va fi aprobat un nou Regulament cu privire la publicitate, care se așteaptă a fi mai restrictiv. Spre exemplu, locurile destinate pentru publicitatea stradală ar urma să fie scoase la licitație.

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie