PrimariaMea
03 apr. 2019

DEMITERI, CACTUȘI ȘI QR CODURI

Săptămâna a început cu demiteri la Primărie - în urma mai multor plângeri parvenite de la cetățeni și agenți economici, Primarul general interimar a dispus demiterea directorului Pieței Centrale și a arhitectului-șef al orașului. În același timp, Codreanu s-a arătat nemulțumit de modul în care se salubrizează orașului, promițând să sădească un cactus în fața preturii la adresa căreia vin cele mai multe plângeri de la cetățeni. Între timp, în capitală este amenajat Parcul Valea Trandafirilor, se pun autobuze spre Cricova și QRcoduri în troleibuze, iar părinții sunt încurajați să-și înscrie copiii în clasa întâi prin intermediul platformei escoala.chisinau.md.

 


DEMITERI LA PRIMĂRIE

 

În urma unei discuții cu agenții economici, care s-au plâns de colectarea taxelor informale, Primarul general interimar a decis demiterea directorului ÎM „Piața Centrală” și a întregii conduceri a acesteia. Codreanu a adăugat că, pentru a spori atractivitatea pieței, este nevoie de elaborat un nou concept de funcționare a acesteia.

În același timp, va fi demis și Arhitectul-Șef al orașului, Sergiu Borozan. Primarul s-a arătat nemulțumit de faptul că Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare nu a implementat sistemul de înregistrare electronic solicitat și tergiversează procesul de soluționare a cererilor de la cetățeni.


CACTUS PENTRU INSALUBRITATE

 

Ruslan Codreanu a declarat că este nemulțumit de modul în care se salubrizează orașul. Acesta le-a solicitat angajaților preturilor să iasă mai des din birouri, pentru a inspecta străzile sectoarelor și a atenționa serviciile municipale despre zonele care necesită a fi salubrizate. Mai mult decât atât, edilul a promis că va sădi un cactus în fața preturii care va primi cele mai multe plângeri de la cetățeni în acest sens.

Pe de altă parte, șefii serviciilor municipale raportează că intervin zilnic pentru salubrizarea orașului.

Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, a declarat că pe parcursul săptămânii trecute la salubrizare au fost implicați zilnic:

- aproximativ 370 de lucrători;

- 22 de tractoare și opt utilaje HACO.

În total, au fost evacuate 245 de rute de gunoi și salubrizate străzi centrale și secundare. Un accent sporit a fost pus pe evacuarea gunoiștilor neautorizate.

Serghei Carp, șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, a declarat că circa 290 de persoane și 30-34 unități de transport au fost implicate zilnic în activități de salubrizare în toate sectoarele capitalei:

- În sectorul Botanica: străzile Dacia, Muncești, Zelinski, Decebal, Cuza Vodă, Teilor și Parcul Valea Trandafirilor. S-au evacuat 19 rute de gunoi;

- În sectorul Buiucani: străzile Bucuriei, O. Coca, Pelivan, Belinski, Paris, Suceava, Vasile Lupu, Cornului, Mesager, Alba-Iulia, Calea Ieșilor, Grădina Publică „Alunelul” și Scuarul „V.Pelivan”. În total au fost evacuate 17 rute de gunoi;

- În sectorul Centru: străzile Grenoble, șos. Hâncești, Ciuflea, Drumul Viilor, Albișoara, Miorița, Gheorghe Asachi. Au fost evacuate 16 rute de gunoi;

- În sectorul Ciocana: străzile Mircea cel Bătrân, M. Sadoveanu, Alecu Russo, Meșterul Manole, Ginta Latină, Transnistria, Varnița, Petru Zadnipru și Uzinelor. În total au fost evacuate 10 rute de gunoi;

- În sectorul Rîșcani: străzile Albișoara, Zaikin, Grigore Vieru, Renațterii, Florilor, O. Doga, Studenților, Pușkin, N.Dimo și scuarul Tudor Vladimirescu. S-au evacuat 24 de rute de gunoi.

În aceeași perioadă, Regia „EXDRUPO" a evacuat de pe străzile capitalei 118 rute de gunoi și a instalat 67 de indicatoare rutiere.


„TREBUIE SĂ SCĂPĂM DE VLADIMIRSKII ȚENTRAL”

 

„Peste trei luni, Parcul Valea Trandafirilor va arăta ca încă o perlă a orașului - cu alei, iluminat, skate park, teren de fotbal, teren de volei, teren de basket”, a anunțat Ruslan Codreanu. Acesta i-a cerut pretorului sectorului Botanica să evacueze toate foișoarele din parc, pentru ca „copiii care se plimbă vara prin parc să se vadă unul pe altul din ceața de frigărui”. Primarul a mai declarat că gheretele și tonetele amplasate neautorizat, mai ales pe străzile și pavajul nou reparat, vor fi evacuate fără anunțarea prealabilă a agenților economici.


80 DE CURȚI ALE BLOCURILOR DIN CHIȘINĂU VOR FI REPARATE

 

În anul 2019, din bugetul municipal au fost alocate 20 milioane de lei pentru reparația a 80 de curți de bloc pe circa 400 de adrese, pe o suprafață de aproximativ 60 mii metri pătrați. Aceasta va presupune lucrări de frezare, plombare și asfaltare a căilor de acces către curți. De asemenea, intervențiile prevăd asfaltarea trotuarelor, înlocuirea bordurilor și ridicarea/aducerea la nivel a capacelor de fontă de la fântânile de vizitare. La necesitate se va face reparație integrală. Lucrările vor dura aproximativ cinci luni și vor fi efectuate de către agenți economici selectați în urma unui proces de licitație. Lista adreselor curților va fi făcută publică după semnarea contractelor cu agenții economici. Acestea au fost selectate în baza cererilor colectate de la cetățeni.


CRICOVA VA AVEA AUTOBUZE NOI

 

Din cele șase autobuze care urmează să fie aduse până pe 20 aprilie, două vor fi puse pe ruta spre Cricova. La momentul actual, spre localitate circulă șapte autobuze, dintre care trei au un termen de exploatare depășit.


QR CODURI ÎN TROLEIBUZE

 

Începând cu 1 aprilie, în troleibuze vor fi instalate QR coduri. Prin scanarea acestora, chișinăuienii vor putea completa formulare online de raportare a încălcărilor înregistrate în timpul călătoriei.


COPIII VOR PUTEA FI ÎNSCRIȘI ONLINE ÎN CLASA ÎNTÂI

 

În Chișinău a fost lansată platforma escoala.chisinau.md, prin intermediul căreia părinții își vor putea înscrie online copiii în clasa întâi. Aceasta își propune să evite birocrația și colectările de taxe informale în instituțiile de învățământ. Platforma a fost elaborată timp de șase luni și a costat bugetul municipal 89 de mii de lei.


PESTE 1000 DE PERSOANE S-AU IMPLICAT ÎN CAMPANIA DE ÎNVERZIRE A ORAȘULUI

 

Pe 30 martie, în capitală s-a desfășurat acțiunea „Plantăm fapte bune în Chișinău". Timp de câteva ore, reprezentanții municipalității, ai sectorului asociativ, agenții economici, elevi și cetățeni activi au sădit circa 13 mii de arbori și arbuști în diferite zone ale orașului. Inițiativa a parvenit de la Asociația Obștească  „Parcurile Viitorului", fiind susținută de Primăria municipiului Chișinău. Acțiunea de înverzire s-a axat pe două zone: Platoul din str. Uzinelor 205 și intersecția străzilor N. Milescu - Spătarul și Prof. Ion Dumeniuc.


PRETORII RAPORTEAZĂ

 

Pretorii sectoarelor municipiului Chișinău au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii trecute în vederea salubrizării și aplicării Codului contravențional.

În sectorul Botanica:

- au fost salubrizate străzile Valea Crucii și Cheilor;

- a fost inspectat Parcul Valea Trandafirilor;

- au  fost întocmite 54 de procese verbale;

- au fost evacuate trei garaje metalice și două panouri publicitare.

În sectorul Buiucani:

- au fost implicate 85 de utilaje tehnice și 1675 de persoane la salubrizare;

- au fost evacuate 155 de rute de gunoi;

- au fost întocmite cinci procese verbale

În sectorul Rîșcani:

- au fost întocmite și analizate procesele verbale întocmite agenților economici;

- 652 de persoane și 43 de utilaje tehnice au fost antrenate în salubrizare;

- au fost evacuate 89 de rute de gunoi.

În sectorul Centru:

- au fost întocmite 13 procese verbale;

- au fost salubrizate zonele de sub Podul Viaduct, de pe str. A. Korolenco și din cartierul Nucarilor-Cheltuială.

În sectorul Ciocana:

- au fost evacuate 92 de rute de frunziș;

- au fost întocmite 23 de procese verbale;

- au fost evacuate gunoiștile neautorizate din str. Transnistria, bulevarde, alee și scuaruri.


DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, 10 PERSOANE AU DECEDAT ÎN ACCIDENTE RUTIERE

 

De la începutul anului, în capitală au avut loc 230 accidente rutiere, în urma cărora 266 persoane au rămas traumatizate, iar 10 persoane au decedat.

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 22 accidente rutiere, în urma cărora 27 persoane au rămas traumatizate, iar o persoană a decedat. Au fost accidentați 14 pietoni, dintre care 10 pe trecerile pentru pietoni. Trei din aceste accidente au avut loc pe bulevardul Mircea cel Bătrân. În acest sens, șeful Direcției de poliție a capitalei a propus instalarea denivelărilor artificiale lângă trecerile pentru pietoni, pentru a reduce numărul de accidente cu implicarea pietonilor.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 188 de infracțiuni, dintre care 152 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1527 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1270 informații. În flagrant au fost reținute 17 persoane, iar 49 de persoane au fost documentate contravențional.


NOUĂ CAZURI DE RUJEOLĂ ÎNREGISTRATE ÎN CHIȘINĂU

 

Opt cazuri din cele nouă au fost înregistrate la copii din aceeași familie, iar altul - la un bărbat adult, care a revenit recent din Dubai. Niciunul din ei nu era vaccinat împotriva rujeolei, cei opt copii provenind dintr-o familie religioasă. Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 2683 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în descreștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani (828 de cazuri). Totodată, au fost înregistrate 24 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă.


COPIII CU AUTISM ÎN ATENȚIA PRIMĂRIEI

 

În perioada 25-31 martie, în capitală au fost înregistrate șapte cazuri de abuz fizic al copiilor, două cazuri de abuz emoțional, un caz de abuz sexual și opt cazuri de neglijare. Pentru prevenirea acestor cazuri, angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului au efectual 108 vizite la domiciliul familiilor social vulnerabile, pentru a purta discuții cu acestea. În aceeași perioadă, la adresa Direcției au parvenit 52 de petiții. Pe 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Direcția a organizat un flashmob și o ședință cu mamele copiilor cu autism.


ALTE NOUTĂȚI

 

- LUMTEH-ul va face publică lista cererilor de intervenție pe adresele indicate de chișinăuieni.

- Ruslan Codreanu a solicitat poliției capitalei să intervină în zilele de weekend în preajma spațiilor de agrement, pentru a regla parcarea automobilelor în apropierea acestora.

- Pe teritoriul Grădiniței nr. 46 din str. Gheorghe Madan, copacii sunt defrișați și evacuați de persoane particulare. Pretorul sectorului Râșcani va investiga situația.

- După apelul lansat săptămâna trecută, au fost încheiate 112 contracte dintre cetățenii care locuiesc în sectoare particulare și Regia “Autosalubritate”. Cetățenii care vor încheia astfel de contracte vor beneficia de trei luni gratuite de serviciu.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie