DECLARAȚIE CU PRIVIRE LA ASIGURAREA CARACTERULUI PUBLIC AL ȘEDINȚELOR PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CHIȘINĂU

Noi, organizațiile și inițiativele semnatare, înțelegând importanța asigurării transparenței în procesul decizional, ne exprimăm îngrijorarea față de decizia noului primar interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, de a restricționa accesul presei la ședințele săptămânale ale serviciilor operative ale primăriei, în cadrul cărora diverșii responsabili oferă informații despre situația din oraș.

În contextul perioadei preelectorale, atragem atenția că această măsura ar putea crea condiții pentru săvârșirea abuzurilor din partea administrației publice locale.

Totodată, suntem îngrijorați că decizia Primarului interimar ar putea crea un precedent la care administrațiile ulterioare vor apela pentru a limita accesul locuitorilor municipiului Chișinău la informația de interes public.

Considerăm că un oraș bun poate fi construit doar prin cooperarea dintre locuitori și autorități. Caracterul public al ședințelor permite locuitorilor să urmărească activitatea autorităților locale, să propună soluții pentru problemele urbane și asigură gestionarea mai eficientă a orașului. 

O administrație transparentă și eficientă, care își dorește dezvoltarea orașului, trebuie să asigure locuitorilor posibilitatea de a se informa din prima sursă despre planurile primăriei și modul în care se asigură implementarea acestora.

În temeiul celor expuse, solicităm Primarului interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, și administrației primăriei:

– Să mențină caracterul public al ședințelor primăriei și să asigure accesul presei și locuitorilor la ședințele primărie (prin invitația unor mass-media specializate în transmisiuni live precum privesc.eu) sau prin organizarea unor transmisiuni live proprii;

– Să informeze locuitorii despre organizarea ședințelor primăriei, cu indicarea orei și datei desfășurării ședinței;

– Să publice ordinea de zi al ședințelor și rapoartele prezentate de către funcționari.

Reprezentanții organizațiilor semnatare își exprimă deschiderea de a participa la discuții publice cu reprezentanții primăriei și cu primarul interimar, Adrian Talmaci, pe marginea acestui subiect. 

Organizații semnatare:

A.O. Primăria MEA

A.O. Părinți Solidari 

A.O. Comunități Active pentru Democrație Participativă 

A.O. Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA

A.O. Centrul de Urbanism 

Andrei Tudos, Platforma „Orașul pentru Oameni”

Rodion Gavriloi, Membru al Consiliului Național Coordonator în Domeniul Controlului Tutunului

Vitalie Voznoi, inițiativa civică Orașul meu Drag

Olga Antonova, A.O. „Cetățean Activ”

Mișcarea Civică Extinction Rebellion 

A.O. Welfare 

Inițiativa civică Tinerii pentru ECO Plastic

A.O. Centrul pentru Politici și Reforme

Comunitatea Watchdog.MD

A.O. Orașul Meu

Institutul pentru Politici și Reforme Europene

CNTM

Oberliht


Locuitorii, inițiativele civice și organizațiile care doresc să se alăture Declarației, sunt invitați să ne contacteze la adresa electronică echipa@primariamea.md.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md