Consultări publice despre reamenajarea Parcului Valea Trandafirilor: investiții reciproc avantajoase sau ciopârțirea parcului?

Joi, 5 ianuarie 2017, pretura Botanica din municipiul Chișinău, a organizat consultări publice cu privire la proiectul „Planul Urbanistic Zonal privind valorificarea terenului cu nr. cadastral 0100101265 din str. Trandafirilor, 6″.

Consultările publice și proiectul din Valea Trandafirilor au fost abordate activ de către presă, respectiv aceasta a determinat un interes sporit. Conform preturii Botanica, la consultările publice din 5 ianuarie 2017 au participat peste 300 de oameni.¹ A surprins și numărul mare a tinerilor prezenți în sală, dar majoritatea dintre ei susțineau cu aplauze și comentarii investiţia în parcul Valea Trandafirilor. Printre cei prezenți s-au numărat și reprezentanții echipei Primăria Mea.

Primele 30 de minute ale discuţiilor au fost irosite pe momente organizatorice și schimb nepoliticos de replici. Activistul Vitalii VOZNOI, a intervenit în discursul de salut și prezentare a pretorului interimar Oleg RĂȚOI, insistând asupra stabilirii unei agende și alegerea unui secretar a ședinței. Modalitatea prin care s-a adresat publicului a stârnit însă  nemulțumirea sălii. Nu au lipsit nici tradiționalele dispute cu privire la limba în care s-a vorbit. A urmat o intervenție nereușită din partea moderatorului – prima și ultima intervenție de altfel – după care pretorul interimar a reluat cuvântul.

După cele 30 minute de haos, a început prezentarea proiectului de către reprezentatul beneficiarului – compania turcă „Ongan Tekstil JSC”, Nicoleta VASILACHE.

Conform reprezentatei Nicoleta VASILACHE proiectul se constituie din trei priorități majore:

1. Construirea unui centru comercial conform tehnologiei „Arhitectura Verde”;

2. Renovarea și modernizarea restaurantului „Doina”;

3. Restabilirea intrării, aleilor și monumentelor parcului „Valea Trandafirilor”.

Acest proiect urmează a se implementa pe un teritoriu de 0,53 ha deținute în proprietate privată de către „Ongan Tekstil JSC” din martie 2015. Terenul cuprinde restaurantul „Doina” și teritoriul adiacent asfaltat. Cetățenii prezenți la consultări au fost asigurați că nu se va depăși teritoriul asfaltat și că niciun copac nu va fi tăiat în decursul lucrărilor de construcție, deși ulterior s-a admis că unii copaci vor trebui strămutați.

Arhitectul proiectului a prezentat schiţa centrului şi planurile de reamenajare a parcului. Conform acestuia, se preconizează construcția unei clădiri eco din sticlă care „se îmbină armonios cu anturajul”, dotată cu o parcare în trei niveluri. Din schițele prezentate se poate deduce că va fi o clădire de dimensiuni impunătoare, cu multiple etaje. Centrul comercial va oferi spațiu pentru oameni de afaceri și apartamente de tip hotelier pentru închiriere.

Compania turcă își asumă un angajament social de a reamenaja parcul. Planurile includ o investiție de cinci milioane de lei pentru renovarea intrării principale a parcului şi a aleii principale, înlocuirea mobilierului urbanistic, construcţia unui teren de joacă şi a unui teren sportiv, curăţirea izvoarelor, sădirea plantelor etc. Proiectul integral poate fi consultat aici.

La consultări au fost prezenți și membrii proiectului „Orașul Meu” care au desfășurat lucrările de reamenajare a scărilor din parcul „Valea Trandafirilor”. (Detalii găsiți aici). Adrian Pleşca, preşedintele organizaţiei, a informat că „Orașul meu” a semnat un memorandum cu compania „Ongan Tekstil JSC”, care prevede obligațiuni reciproce. Acesta a motivat existența memorandumului prin experiența de 2 ani în cadrul  proiectului „Orașul meu”, timp în care, a abordat mai mulți antreprenori, inclusiv pe acei care activează în cadrul parcului, pentru a-i determina să contribuie la reabilitarea sa însă fără succes. Sala a reacționat ostil la acest anunț și a solicitat transmiterea microfonului locuitorilor sectorului Botanica. Membrii proiectului „Orașul meu” au părăsit sala.

Au urmat discursuri și întrebări ale cetățenilor prezenți la consultări. Cele mai importante preocupări ale locuitorilor sunt: cum va modifica aspectul parcului nou construcția, ce asigurări au că investitorul își va onora promisiunile, care va fi calea de acces a automobilelor și mașinilor de construcție către teritoriul asfaltat de 0,53 ha (la moment unica cale de acces este o cărare pentru pietoni pe care circulă inclusiv automobile), în ce mod a fost privatizat teritoriul etc. Locuitorii s-au expus pro și contra construcției din „Valea Trandafirilor”. Un consens nu a fost atins.

La consultări au participat și consilieri municipali din fracţiunea PSRM şi a Partidului Nostru. Consilierul socialist Iuri VITNEANSKI a declarat că reieșind din discuțiile desfășurate în cadrul consultărilor, locatarii sunt împotriva construcției și nu va vota pentru așa inițiativă în cadrul Consiliului.

Activistul Vitalii VOZNOI a adresat mai multe întrebări reprezentanților investitorului, precizând că va solicita răspuns în scris la cele aproximativ 15 întrebări. Vitalie SPRÎNCEANA, reprezentant al Asociației Tinerilor Artiști Oberliht, a amintit că au fost solicitate informaţii adiţionale de la pretura sectorului Botanica, deși pretorul a indicat că solicitări pentru informații suplimentare nu au fost. Mai multe obiecții înaintate de către Asociația Oberliht, alături de Centrul de Urbanism, Laboratorul de Arhitectură MIEZ și Rețeaua Civică Urbană, le puteți găsi aici. O propunere înaintată de Vitalie SPRÂNCEANĂ a fost de a decide soarta investiţiei printr-un referendum local.

Dezbaterile au fost îndelungate și tensionate, iar la multe dintre întrebările şi nemulţumirile localnicilor nu s-a răspuns. Echipa Primăria Mea va urmări evoluţia acestui proiect şi va reveni cu actualizări. Reamintim că parcurile sunt spaţii publice accesibile pentru toţi cetăţenii, de aceea fiecare dintre noi trebuie să manifeste interes când este vorba de investiţii în asemenea locaţii.

 

VIDEO CONSULTĂRI PUBLICE 05.01.2017:

__________________________________________________________________________

  1. https://www.botanica.md/ru/node/524

Autor: Cristina Voroneanu

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md