Construcțiile neautorizate: cum vor candidații să lupte cu ele?

În preajma alegerilor Primarului General al Chișinăului din 20 mai, PRIMĂRIAMEA s-a adresat tuturor candidaților înscriși în cursa electorală, pentru a afla ce soluții au aceștia pentru șapte probleme prioritare ale chișinăuienilor.

Vezi mai jos ce soluții propun candidații pentru problema construcțiilor neautorizate din Chișinău. 


Vasile Costiuc

 Partidul Politic „Democrația Acasă”

Problema respectivă nu se regăsește în răspunsul candidatului*
 
*Candidatul nu a trimis un răspuns exact la această întrebare, însă a transmis programul său electoral, pentru a extrage din acesta răspunsul.


Andrei Năstase

 Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”

Toate construcțiile neautorizate vor fi documentate și supuse consultărilor publice deschise și participative. Cele care pot fi valorificate în interes public, vor devein subiect pentru continuarea consultărilor publice, altele care nu vor putea fi valorificate, vor fi demolate conform legislației în vigoare.


Alexandr Roșco

Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova”

Acest viciu trebuie oprit, toți implicați trebuie trași la răspundere penală.


Valeriu Munteanu

 Partidul Liberal

Problema respectivă nu se regăsește în răspunsul candidatului.


Ion Ceban

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Una dintre cele mai mari probleme ale capitalei ţine de construcţiile ridicarea cărora e însoţită de conflicte cu locuitorii capitalei, dar şi de construcţiile neautorizate. Împreună cu echipa din care fac parte, în ultimii ani am dat o luptă crâncenă cu încălcările din acest domeniu. Am fost prezenţi pe toate şantierele de construcţie ce au generat probleme sau incomodităţi oamenilor şi de multe ori am reuşit stoparea abuzurilor ce se făceau. O astfel de abordare vom avea şi în continuare.     
Ne propunem drept scop să revizuim toate autorizaţiile şi să demarăm verificări repetate a tuturor actelor ce au stat la baza eliberării acestor autorizaţii pentru toate construcţiile unde există conflicte între beneficiarii de construcţii şi locatarii din casele învecinate.
Vor fi contestate în organele de judecată superioare (până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului) toate deciziile în urma cărora beneficiarii de construcţii au obținut câştig de cauză, cu ignorarea opiniei locatarilor şi fără organizarea de dezbateri publice.


Victor Strătilă

Partidul Verde Ecologist

– Efectuarea unui studiu cu privire la cantitatea şi tipul construcţiilor neautorizate;
– Înaintarea prescripţiilor de demolare a construcţiilor neautorizate;
– Demolarea din contul proprietarului a construcţiilor neautorizate.


Alexandra Can

Partidul Naţional Liberal

– Un Consiliu Consultativ de expertizare și avizare la Primărie din reprezentanți ai Societăţii Civile și crearea Gărzii Urbanistice;
– Proiecte de parteneriat public-privat: „FAS&CIP” (faţadă-acoperiş-scară şi curte-iluminare-parcare);
– Un Program de orientare spre construcţia blocurilor noi în locul caselor vechi;
– Studenți (drept/economie) vor analiză contractele de licitaţie și darea în chirie a bunurilor municipale;
– Practica “fee-development” va elimina excrocheriile din construcţia blocurilor rezidenţiale;
– Îmbunătățirea Programului de construcţie a locuinţelor sociale;
– Crearea unui Fond de Susţinere a Dezvoltării construcţiilor locative pentru familiile tinere;
– Implementarea unor proiecte-pilot de modernizare a localităţilor suburbane;
– Un Centru de scriere a proiectelor; management după modelul „Policy Making!” – o echipă din cei mai buni specialişti în diferite domenii, plasaţi în structurile Primăriei.


Maxim Braila

Partidul Popular din Republica Moldova

Voi interzice construcțiile în centrul istoric. Păstrarea Chișinăului Vechi, restaurarea arhitecturii istorice va fi una din prioritățile mele. Imediat, voi purcede la elaborarea Planului urbanistic general, modern. Acesta va constitui documentul de bază prin care vor fi oprite odată și pentru totdeauna construcțiile neautorizate.


Silvia Radu

Candidată independentă

Trebuie să avem reguli clare pentru ridicarea construcțiilor. Nu mai trebuie să permitem rechinilor imobiliari să construiască peste tot, după cum le tună. Disciplina în construcții va avea un rol important în mandatul meu.
Vom stopa ridicarea construcțiilor ilegale. Voi face un departament  de control special, care să monitorizeze toate construcțiile care apar și care să conlucreze mai eficient pentru stoparea, încă de la început, a construcțiilor ilegale.
Gheretele ilegale vor fi scoase. Vom permite amplasarea gheretelor pentru apă, înghețată și cafea, doar pe baza unui regulament. Ele vor putea fi montate în preajma parcurilor, ca cetățenii să poată beneficia de ele, dar doar în urma unei licitații corecte. Astfel, vom avea asigurate servicii pentru cetățeni, disciplină în privința amplasării construcțiilor, dar și mai mulți bani la buget.


Alexandru Mîțu

Partidul Ruso-Slavean din Moldova

Nu am primit niciun răspuns.


Constantin Codreanu

 Partidul Unității Naționale

– Regim strict de aprobare şi control a construcţiilor;
– Înființarea Corpului de Inspecție și Control al Primăriei;
– Înființarea Consiliului civic de experți ai Primarului.


Campanie realizată în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, grație suportului poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
logo

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md