„CE SE’NTÂMPLĂ, CHIȘINĂU?” CU DUMITRU CIORICI

Așa cum am promis, săptămânal revenim cu știri despre mun. Chișinău. Săptămâna aceasta, Dumitru Ciorici ne-a prezentat sinteza ştirilor din perioada 19 – 25 decembrie. 

 

Trei străzi din sectorul centru al capitalei au fost reparate: str. Tudor Strișcă, str. Ion Casian Suruceanu și Constantin Vârlan.

Din spusele lui Dumitru, el însuși nu cunoaște locația acestor străzi și sugerează autorităților locale să repare alte străzi de importanță mai mare, cum ar fi str. Albișoara.

„Strada Albișoara ar trebui să fie una dintre priorități din punctul meu de vedere, pentru că este o rută care ocolește centrul Chișinăului și ar ușura traficul mult mai mult decât străzile menționate anterior” spune Dumitru.  

 

După ce a fost deposedată de 20 de terenuri, Primăria mun. Chișinău, află că alte 4 loturi nu-i mai aparțin.

„Cred că a devenit deja o tradiție ca primăria capitalei să dea din umeri și să constate faptul că iarăși li s-a întâmplat. Cred că deja toată lumea înțelege că este vorba mai degrabă de o cârdășie între funcționarii de la primărie și judecători, care contra unei sume modeste sau a unei mașini de lux, iau deciziile care trebuie, și la fiecare câteva luni ne pomenim cu un bun municipal intrat în posesia unor persoane private, care ridică blocuri acolo, își fac case și își amenajează un restaurant” ne relatează Dumitru.

 

Pe parcursul anului 2016, Primăria Chișinău a cheltuit  7 mln. de lei pentru schimbarea sau modernizarea lifturilor din blocurile locative din capitală.

„Eu cred că este o idee foarte bună. Starea lifturilor din clădirile vechi din Chișinău este pur și simplu dezastruoasă. Pe lângă faptul că funcționează foarte prost și arată oribil, mai prezintă și un pericol în cazul în care acestea se defectează, iar persoanele rămân blocate între etaje. Trebuie să stai ore întregi până vine cineva să debocheze acel lift” spune Dumitru.

”Cred că este o inițiativă salutabilă, atât timp cât acești bani sunt utilizați conform destinației pentru care au fost acordați – pentru modernizarea și repararea lifturilor.”

 

Un lucru de care Dumitru este indignat și a ținut să-l menționeze, este faptul că la data de 26 decembrie limitatoarele de viteză din oraș încă nu au fost scoase; pe timp de iarnă, dimineața, drumurile îngheață, iar riscul de accidente este sporit.

„Nimeni nu-și pune întrebarea dacă trebuie sau nu aceste limitatoare scoase, pe când acestea trebuiau scoase atunci când temperatura de afară a coborât sub zero grade” spune Dumitru.

Mai mult ca atât, Dumitru presupune că acestea ar fi fost instalate semi-ilegal, pentru că peste aceste limitatoare de viteză este imposibil de trecut cu mașina cu 30 km/h așa cum arată indicatorul care înștiințează despre prezența lor.

„Dacă încerci să treci cu mașina peste ele cu 30 km/h la sigur ajungi cu ea la reparație, iar cel care ar încerca și ar avea timp să dea Primăria în judecată pe acest subiect, cred că ar avea câștig de cauză” menționează Dumitru.

 

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care 50% din taxa rutieră vor ajunge direct în bugetul administrației publice locale, iar Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, spune că este o revoluție în acest domeniu.

„Păcat că revoluțiile la noi ajung cu mare întârziere. Deși mulți se declară pro-europeni, administrația capitalei întârzie să implementeze acele reforme europene pe care le văd peste hotare” a conchis prezentatorul nostru din această săptămână Dumitru Ciorici.

 

Invitatul nostru menționează spre final că oricine poate să prezinte aceste știri doar dacă scrie echipei Primăria Mea pe email-ul echipa@primariamea.md. Acesta mai menționează și scopul echipei, care este de a apropia administrația locală și consilierii de fiecare cetățean în parte.

 

Video-ul integral îl puteți urmări mai jos:

Mulţumim lui Dumitru Ciorici pentru receptivitate. Dacă vă interesează activitatea Primăriei puneţi un like pe pagina noastră de Facebook şi urmăriţi site-ul nostru.

 

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md