PrimariaMea
Calea Orheiului luminată și str. Albișoara cu canalizare pluvială curățată  Image
11 nov. 2020

Calea Orheiului luminată și str. Albișoara cu canalizare pluvială curățată 

Strada Calea Orheiului urmează să fie luminată cu becuri LED, pilonii vechi vor fi înlocuiți, iar rețelele electrice montate sub pământ. Reabilitarea iluminatului de pe această stradă va fi gata până la finalul anului. De asemenea, autoritățile municipale vin cu o nouă soluție pentru inundațiile de pe str. Albișoara. Canalizarea pluvială va fi curățată în zona problematică, iar lucrările au început în weekend.  

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 9 noiembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Se curăță canalizarea pluvială de pe str. Albișoara

Începe reabilitarea iluminatului pe str. Calea Orheiului

Comisia sanitară își dublează ieșirile în sectoare

Pescuit ilegal „La Izvor”

 

În afara ședinței:

Utilaje noi pentru salubrizare și deszăpezire


COVID-19 în capitală

 

Infectările cu virusul Covid-19 se mențin la peste 2000 de cazuri noi pe săptămână. 

 

De luni, 2 noiembrie și până duminică, 8 noiembrie, medicii au depistat 2 336 de îmbolnăviri noi în Chișinău, conform datelor raportate de Ministerul Sănătății. Astfel, bilanțul infectărilor a ajuns la peste 35 000 de cazuri în capitală. 

 

Pentru prima dată din septembrie, la ședința primăriei a fost raportat câți lucrători medicali din spitalele municipale s-au infectat de la începutul pandemiei - 1066, ceea ce reprezintă 13% din totalul personalului medical infectat în toată țara. 

 

864 de pacienți sunt internați în spitalele municipale, iar toate locurile la terapie intensivă sunt în continuare ocupate, a anunțat Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcție Sănătate. Acesta a mai spus că va fi atinsă curând capacitatea maximă de spitalizare, dar autoritățile au o rezervă de circa 200 de paturi care vor fi deschise în caz de necesitate.

 

Pentru dotarea spitalelor municipale, au fost distribuite 136 de concentratoare de oxigen și 30 monitoare săptămâna trecută. De asemenea, a fost lansată o licitație pentru a cumpăra 11 unități transport sanitar care vor fi distribuite spitalelor din Chișinău. 


Se curăță canalizarea pluvială de pe str. Albișoara

 

Pe str. Albișoara au început lucrări de curățare a canalizării pluviale și a gurilor de captare, ca o soluție la inundațiile repetate, chiar și după reparația străzii. 

Astfel, în acest weekend au fost curățați circa 70 de metri din 170 în zona str. Albișoara nr. 8, care ar fi cea mai afectată de inundații și unde colectoarele pluviale erau blocate în proporție de 90%. 

 

În total, conform primăriei, se vor curăța timp de o lună 800 m de colector pluvial și 200 de guri de captare. De lucrări se va ocupa firma Dacarolion SRL, care a câștigat la 8 octombrie 2020 un contract de 1,7 milioane de lei cu Regia Exdrupo. 

 

Contrar comunicatului de presă publicat de Primăria Chișinău, firma nu este italiană, ci una locală, înregistrată în com. Grătiești în 2008. Anterior, compania gestiona o frizerie, care și-a încetat activitatea la 30 ianuarie 2020. 

 

Prețul utilajului cu autovidanjă care aspiră și curăță sub presiune înaltă conductele de canalizare pluvială ar fi de 500 000 de euro, conform informațiilor prezentate pe Primăria Chișinău. 

Sursa: chisinau.md


Începe reabilitarea iluminatului pe str. Calea Orheiului 

 

Luni, 9 octombrie, au început lucrările de reabilitare a iluminatului stradal de pe str. Calea Orheiului. 

 

Până la finalul anului vor fi demontați pilonii avariați și instalați în loc 76 de piloni noi, iar rețelele electrice vor fi montate în subteran. De asemenea, vor fi instalate 156 de felinare LED. 

 

Lucrările vor costa bugetul municipal 3,5 milioane lei și vor fi realizate de Întreprinderea Municipală „Lumteh”. 

Sursa: chisinau.md


Comisia sanitară își dublează ieșirile în sectoare

 

Agenții constatatori din cadrul preturilor și-au dublat ieșirile în sectoare pentru a verifica dacă se respectă regulile de curățenie. Astfel, comisiile sanitare au loc și marți, după ce până acum se organizau doar vineri, a raportat viceprimarul Ilie Ceban. 

 

Ca urmare, s-au constatat de două ori mai multe încălcări. Preturile au întocmit 59 de procese verbale (PV): 

 

Botanica - 17 PV

Râșcani - 17 PV

Centru - 13 PV

Buiucani -10 PV

Ciocana - 2 PV și 21 prescripții.

 

În același timp, unii cetățeni au comentat în spațiul public că agenții constatatori ar abuza de funcția pe care o au. Într-un caz ar fi amendat un agent economic pentru frunzele care nu au fost măturate din fața sediului, acestea fiind aduse de vânt.  

 

De asemenea, șeful adjunct al Direcției de poliție Chișinău, Lilian Luca, a informat că pe parcursul săptămânii trecute au fost documentate 47 de cazuri contravenționale privind salubrizarea, majoritatea fiind aplicate persoanelor fizice.


Pescuit ilegal „La Izvor”

 

Poliția a inspectat toate lacurile din capitală pentru a-i găsi pe cei care practică pescuitul ilegal. La lacul din parcul „La Izvor”, duminică au fost depistate plase și ustensile de pescuit pe teritoriul stației cu bărci, dar și un pistol și o armă pneumatică, deținute ilegal.

Lacul din parcul „La Izvor” a fost populat cu 3,5 tone de pești de diferite specii la sfârșitul lunii octombrie. 


În afara ședinței


Noi utilaje pentru salubrizare și deszăpezire

 

Primăria Chișinău informează că Regia locativ-comunală și amenajare a achiziționat mai multe utilaje pentru autospecialele folosite pentru salubrizare și deszăpezire. 

 

Astfel, cu circa 7 milioane de lei au fost cumpărate: 

- 5 aspiratoare stradale atașabile la tractor; 

- 5 remorci pentru tractoare mari; 

- 5 perii pentru mini încărcător; 

- 5 lame pentru mini încărcător;

- 5 sărărițe pentru mini încărcător; 

- 3 utilaj spălare presiune pentru mini încărcător; 

- 30 containere pentru deșeuri din construcții și demolări; 

- 1 autospecială pentru manevrarea containerelor pentru deșeuri din construcții.

 

Utilajele vor fi distribuite întreprinderilor municipale pentru servicii locative din cele cinci sectoare ale capitalei. 

Sursa: chisinau.md

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie