PrimariaMea
Cadouri pentru copii și șantierele pe pauză  Image
09 dec. 2021

Cadouri pentru copii și șantierele pe pauză 

Numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere, iar autoritățile încearcă să sporească rata de vaccinare organizând maratoane de imunizare cu premii din partea sectorului HoReCa. 

În oraș sunt organizate târguri de Crăciun, amenajate luminițe de sărbătoare, iar copiii din grădinițe vor primi cadouri de la autorități cu prilejul sărbătorilor. 

Între timp, șantierele sunt amenajate pentru perioada de iarnă, lucrările semnificative vor reîncepe când condițiile climaterice vor fi mai favorabile. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 06 decembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Se micșorează numărul de îmbolnăviri și de locuri în spitale

40% de chișinăuieni vaccinați și premii pentru imunizare

Sărbători de iarnă și daruri pentru cei mici

Instruirea personalului din bucătăriile grădinițelor municipale

Șantiere pe pauză în timpul iernii și iluminat public modern

Raportul despre platforma eu.chișinău.md

 

Se micșorează numărul de îmbolnăviri și de locuri în spitale

Numărul de cazuri noi de COVID-19 înregistrate săptămânal, conform autorităților, este în descreștere. În municipiul Chișinău, conform unui comunicat al Primăriei, în data de 5 decembrie, erau în total 136 187 de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei, dintre care 2 591 soldate cu deces.  Totodată, cifra include 36 de cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor și 8 în rândul cadrelor didactice, înregistrate pe parcursul săptămânii precedente. În total, 1 434 de elevi se află în carantină, iar numărul cadrelor didactice bolnave actualmente a ajuns la 34. 

Capacitatea de spitalizare în instituțiile municipale a fost diminuată. Astfel, pacienții nu vor mai fi internați la Spitalul „Gheorghe Paladi”, în instituție rămânând active doar 9 paturi din secția Terapie Intensivă și Reanimare (ATI) și nici la Spitalul de Ftiziopneumologie. În circuit rămân Spitalele „Sfânta Treime”, „Sf. Arhanghel Mihail”, Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii și Maternitatea nr. 2. Totodată, la Centrul Moldexpo sunt în continuare disponibile 100 de paturi pentru triajul pacienților. Capacitatea totală de spitalizare este de 960 locuri, dintre care 71 în secțiile ATI. 

Infografic: Situația privind COVID-19 în capitală (28/11/2021-5/12/2021). Sursă: Primăria Mea Infografic: Situația privind COVID-19 în capitală (28/11/2021-5/12/2021). Sursă: Primăria Mea

 

40% de chișinăuieni vaccinați și noi maratoane de imunizare cu premii

Autoritățile continuă eforturile pentru a crește numărul celor vaccinați și, pe parcursul lunii decembrie, vor organiza în fiecare sâmbătă și duminică maratoane de vaccinare cu susținerea agenților economici. Totodată, de Crăciun și Anul Nou, punctele mobile (troleibuz și autobuz) de vaccinare vor fi amplasate în Piața Marii Adunări Naționale, iar toți doritorii se vor putea vaccina, inclusiv cu doza „booster” (doza 3).  

În capitală, cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare și în zilele de sâmbătă și duminică. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile, pentru care a fost definitivat noul program de amplasare pentru luna decembrie, și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Totodată, pentru anumite categorii de cetățeni, este posibilă vaccinarea cu doza booster, la șase luni de la primirea celei de-a doua doze de vaccin. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

 

Sărbători de iarnă în capitală și daruri pentru cei mici

În capitală a început sezonul sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, în fiecare sector vor fi organizate Târguri de Crăciun, iar în Piața Marii Adunări Naționale va fi amenajat un „Orășel al copilăriei”. Autoritățile au început să instaleze  iluminatul decorativ. Sărbătorile vor fi resimțite și de cei peste 31 000 de copiii din grădinițe, care vor primi din partea municipalității cadouri sub formă de dulciuri și biscuiți. Valoarea fiecărui cadou este de 24 lei, fiind alocați în totalitate peste 700 000 lei pentru acestea. Totodată, considerând situația pandemică, și în acest an accesul la matinee va fi limitat, acestea fiind organizate în grupe, fără prezența părinților sau a altor persoane din exterior. 

 

Instruirea personalului din bucătăriile grădinițelor municipale

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie, circa 550 de persoane au participat la instruiri privind alimentația în grădinițe. Ca urmare, participanții au primit diplome, iar autoritățile au primit solicitări de a mai organiza astfel de evenimente, lucru care va fi implementat după sărbători. Totodată, solicitarea primăriei privind modificarea meniului copiilor, în contextul deficitului de produse precum hrișcă și carne de vită, a fost aprobată de Centrul de Sănătate Publică. 

Totuși, problema personalului din bucătăriile instituțiilor preșcolare persistă. Astfel, deși în capitală sunt prevăzute 585 de unități de personal care să lucreze în bucătăriile grădinițelor, la moment sunt angajate 456. Mai mult, vârsta majorității lucrătorilor este de peste 50 de ani, salariul este neatractiv, iar condițiile de muncă sunt dificile. Lucrătorii încep lucrul la 6.00 dimineața, iar magazinierii trebuie să ridice greutăți mari pentru un salariu brut lunar de până la 2 322 lei, cel al bucătarilor fiind chiar mai mic.

Primăria a făcut un demers către autoritățile centrale, solicitând să fie facilitată implicarea APL-urilor în majorarea salariilor în grădinițe. Conform deputatului Alexandr Trubca, fost consilier, autoritățile locale pot majora salariul lucrătorilor din bucătăriile grădinițelor.

 

Șantiere pe pauză în timpul iernii și iluminat public modern

Autoritățile pregătesc șantierele pentru perioada de iarnă, în care nu va fi posibilă continuarea lucrărilor de amenajare. Lucrătorii toarnă pietriș, amenajează borduri și marcaj rutier, iar în perioada rece a anului se va lucra în cea mai mare parte la întreținerea lucrărilor deja efectuate. În curând vor fi amenajate șantierele pe str. Alexandru cel Bun, str. Tighina și str. 31 august 1989, care vor fi închise pentru reparație capitală în următorul an. Mai mult, autoritățile ar putea începe să amenajeze șantierele corespunzător, cu pasaje sigure pentru pietoni, după ce edilul a menționat situația la str. Liviu Deleanu, unde are loc reparația capitală a trotuarelor fără să fie oferită trecere suplimentară. Între timp, obiectivele începute luna precedentă au fost finalizate.

Continuă și lucrările de amenajare a iluminatului public pe șos. Hâncești, unde instalarea corpurilor de iluminat ar trebui să fie finalizată săptămâna următoare, pe când pe str. Burebista lucrările au fost finalizate.

Benzile destinate transportului public în capitală întârzie să apară și dau bătăi de cap autorităților. Conform șefului interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, problema principală este dimensiunea atipică a benzilor de circulație  de pe un tronson a bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Totodată, autoritățile caută soluții pentru amenajarea benzilor în preajma intersecțiilor semaforizate unde, la fel, există probleme, fiind necesară modernizarea acestora. Între timp, cu suportul unei organizații non-guvernamentale, pe bd. Dacia a fost creată o pistă pilot pentru utilizatorii de transport alternativ și urmează a fi amenajate treceri pietonale denivelate. Banda a fost securizată cu delimitatoare fizice, astfel încât șoferii să nu se poată parca pe ea. 

Delimitatoarele benzii pentru bicicliști pe bd. Dacia. Sursă: https://www.facebook.com/groups/pentru.chisinau Delimitatoarele benzii pentru bicicliști pe bd. Dacia. Sursă: https://www.facebook.com/groups/pentru.chisinau

 

Raportul despre platforma eu.chișinău.md

În perioada 1-30 noiembrie, pe platforma eu.chisinau.md au fost înregistrate 347  sesizări, majoritatea provenind din sectoarele Râșcani și Botanica, iar cele mai puține din sectorul Buiucani. Acestea sunt repartizate pentru rezolvare către subdiviziunile municipale în felul următor:

Direcția generală locativ-comunală și amenajare - 34

Direcția generală transport public și căi de comunicație - 79

Regia Exdrupo - 30

Spații verzi - 19

Lumteh - 51

Apă Canal - 4

 

Restul problemelor sunt monitorizate și examinate de către preturile de sector. Din numărul total de raportări primite, 50 au fost soluționate, 166 sunt în lucru, iar 32 au fost respinse.

În total, de la lansarea platformei, au fost recepționate 9 919 sesizări, dintre care rezolvate - 5 249 (52.91%).

Autoritățile vor evalua activitatea platformei în cadrul unui audit intern realizat de Direcția audit a primăriei pe parcursul anului 2022. 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie