PrimariaMea
Blocuri de locuit inventariate și supărarea lui Ceban Image
23 iul. 2020

Blocuri de locuit inventariate și supărarea lui Ceban

Primăria caută soluții pentru blocurile cu risc sporit de avariere, iar strada Ion Creangă, după reparații, va fi mai sigură pentru șoferi și pietoni. Între timp, s-au găsit bani pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru implementarea tichetării electronice. Ședința nu a trecut nici fără comentarii acide din partea primarului general către unii consilieri. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 20 iulie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Starea blocurilor locative - inventariată

Reparația străzii Ion Creangă, cu foloase și pentru pietoni

Strada 31 August - „coridor verde” 

Tichetarea electronică - primele progrese

Consilierii care l-au înfuriat pe primarul general 

 

COVID-19 în capitală

Numărul infectărilor în rândul locuitorilor din capitală rămâne constant. Săptămâna trecută (14-20 iulie) au fost înregistrate încă 676 de îmbolnăviri, numărul infectărilor în Chișinău ajungând la 7 188 de persoane. 

Spitalele municipale din capitală aveau luni, 20 iulie 2020, 161 de locuri libere din cele 692 disponibile, a anunțat șefa Direcției Sănătate a primăriei.  

24 de cadre medicale din spitalele municipale s-au infectat cu Covid-19 în ultima săptămână. Șefa Direcției Sănătate a primăriei a anunțat că în total 381 de lucrători medicali sunt infectați la data de 20 iulie 2020.

Infografic: Infectări cu COVID-19 în Chișinău. Sursă: Primăria Mea

Starea blocurilor locative - inventariată

Mai multe blocuri de locuit din fiecare sector au fost inspectate pe parcursul anului de către preturi, iar săptămâna trecută pretorii au prezentat informațiile colectate. 

Astfel, autoritățile municipale vor face evaluarea stării blocurilor care prezintă risc sporit și vor decide ce fel de intervenții au nevoie. 

Reparația străzii Ion Creangă, cu foloase și pentru pietoni

Proiectul reparației străzii Ion Creangă, începută la mijlocul lunii iulie, are nevoie de mici ajustări, a anunțat viceprimarul Victor Chironda.

A fost luată decizia să fie incluse mai multe elemente de securitate a traficului și pentru pietoni, odată ce strada va fi reparată. Mai exact, ar fi vorba de o nouă schemă de aplicare a marcajului rutier. Îmbunătățirile vor fi făcute cu contribuția Universității Tehnice din Moldova și a Observatorului Circulației Rutiere, care au stabilit un parteneriat cu primăria. 

Primarul Ion Ceban a cerut să „nu se experimenteze”, întrucât procedurile legale pentru începerea reparației și așa au luat mult timp. Viceprimarul susține, însă, că refacerea schemei marcajului rutier nu împiedică realizarea lucrărilor tehnice de reparație. Marcajul nou se va aplica abia după ce strada va fi reparată. 

Schiță de proiect. Sursă: facebook.com/RodionGavriloi

Strada 31 August - „coridor verde” 

Strada 31 August are o nouă funcție. Va fi un „coridor verde” pentru deplasarea bicicliștilor și a pietonilor de la Parcul Dendrarium la sectorul Botanica. 

Consiliul Municipal a aprobat săptămâna trecută schimbarea categoriei acestei străzi. De la str. Ciuflea și până la str. Al. Șciusev, strada 31 August nu va mai fi arteră magistrală de interes sectorial, ci stradă de interes local.

Astfel, vor fi amenajate parcări mai organizate, paralel cu carosabilul și cu un număr limitat de locuri, iar pe ambele sensuri ale circulației vor apărea piste pentru bicicliști. De asemenea, asigurarea mobilității pietonilor va fi o prioritate, susțin responsabilii Direcției Arhitectură.

Citiți mai multe despre ce modificări vor interveni la strada 31 August, în explainer-ul scris de Primăria Mea.  

Conceptul de amenajare, intersecția str. 31 august 1989 – str. V. Pârcălab. Sursă: facebook.com/VictorChironda. Adaptare: Primăria Mea

Taxarea electronică - primele progrese

Viceprimarul responsabil de mobilitatea urbană, Victor Chironda, a anunțat că a fost găsită o soluție pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru implementarea tichetării electronice în Chișinău. 

Analiza de fezabilitate a început în 2014, dar nu ar fi fost finalizată. Astfel, în urma unor discuții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi suport pentru ca studiul să fie actualizat și finalizat.

Consilierii care l-au înfuriat pe primarul general 

Primarul Ion Ceban a folosit ocazia ședinței săptămânale pentru a-și arăta nemulțumirea din cauză că o majoritate a consilierilor municipali refuză să dea vot pozitiv pentru sponsorizarea Planului Urbanistic General (PUG) al capitalei de către o asociație din București și o fundație din Rusia, despre care nu se știe prea multe.

Asociația bucureșteană își oferă expertiza în mod gratuit pentru elaborarea PUG-ului pentru Chișinău. În același timp, asociația este implicată într-un scandal mare în România, fiind acuzată de activiști civici și politicieni că ar fi favorizat dezvoltatorii imobiliari în unele planuri urbanistice pe care le-a elaborat, de asemenea gratuit, pentru unele sectoare din București.

Ion Ceban i-a luat peste picior pe consilierii care refuză să voteze pentru această ofertă de sponsorizare, numindu-i „specialiști de tot felul”, care își atribuie cunoștințe pe care nu le-ar poseda. Primarul general a rugat funcționarii din Direcția Arhitectură să găsească soluții pentru a-i convinge.   

Șefa Direcției Arhitectură a menționat că asociația din București a fost verificată, iar toți specialiștii acesteia ar fi atestați. 

Subiectul va fi examinat repetat la ședința CMC din 23 iulie 2020.

Mai amplu despre Planul Urbanistic General puteți citi în articolul Primăria Mea despre subiect.

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie