PrimariaMea
Avem nevoie de Grădină Zoologică? Image
29 mar. 2021

Avem nevoie de Grădină Zoologică?

Știrile despre achiziționarea a patru lei africani pentru Grădina Zoologică din Chișinău, dar și cele despre aducerea a alte 31 de animale noi în luna ianuarie au stârnit un val de critici. Pe de o parte, oamenii se indignau, deoarece ideea de Grădină Zoologică este depășită, mai ales cea după modelul din Chișinău; pe de altă parte, alții criticau decizia de a cheltui bani pe timp de pandemie, când există alte priorități. Am cercetat ce se întâmplă cu Grădinile Zoologice în alte părți, care sunt problemele etice ale existenței acestora și de ce unii consideră că instituțiile totuși trebuie menținute. 

 

Scurt istoric al Grădinilor Zoologice 

La Grădina Zoologică animalele sunt ținute în captivitate și sunt expuse pentru spectatori. Oamenii au ținut animale sălbatice timp de mii de ani, doar că primele Zoo erau colecții private ale celor bogați pentru a-și arăta puterea. Pe atunci se numeau menajerii. 

Există dovezi, din Egipt și Mesopotamia, că deja 2 500 de ani înaintea erei noastre, conducătorii aduceau animale exotice ca girafe, elefanți, urși, delfini sau păsări. Acestea au continuat să existe în China, Grecia și Roma. 

În 1793 este deschisă prima Grădină Zoologică modernă la Paris. Animalele din menajeriile aristocraților francezi sunt preluate de liderii revoluției și relocate la Ménagerie du Jardin des Plantes - care este există până astăzi. National Geographic scrie că, ele erau mai degrabă cu un muzeu al animalelor, fiind ținute în spații mici, care nu semănau cu habitatul lor natural. În secolul al 18-lea, acest tip de Zoo devine tot mai popular. Perioada Iluminismului este una a științei, respectiv, curiozitatea științifică s-a extins și asupra zoologiei. 

Astăzi, există mai multe tipuri de Grădini Zoologice. Cele de tip urban și suburban seamănă cu instituțiile de altă dată, au spații mici și este dificil de le extins. Parcurile safari sunt mai mari decât Zoo urbane. Aici turiștii pot conduce mașina pentru a vedea animale sălbatice non-native care trăiesc în zone mari închise. Rezervațiile naturale sunt zone mari ale căror ecosisteme și specii native sunt protejate. Animalelor trăiesc și se reproduc în ritm natural. Există și grădini zoologice specializate, de exemplu, pe animale subacvatice sau păsări. 

Grădinile zoologice au un rol de educare a populației, dar și de cercetare științifică și conservare a speciilor. Cum se realizează aceste funcții și dilemele etice legate de acestea, vom scrie în continuare. 

 

Animalele suferă în captivitate, iar Grădinile Zoo eșuează să ofere condiții 

Discuțiile despre etica păstrării Grădinilor Zoologice sunt tot mai prezente. PETA (Oamenii pentru Tratarea Etică a Animalelor), o organizație de caritate din Marea Britanie care protejează drepturile animalelor, publică articolul „Nouă motive de a nu vizita Grădinile Zoologice”. O să listăm câteva dintre ele. 

1) Animalele suferă în captivitate. Conform organizației, în Marea Britanie, spațiul destinat animalelor este de 100 de ori mai mic decât într-un habitat natural. Decizia animalelor de a dormi sau a mânca este luată de oameni. Familiile sunt destrămate, pentru că puii sunt dați altor Grădini Zoologice. Deseori animalele au un comportament neîntâlnit în libertate: mers în cercuri restrânse, legănarea sau automutilarea. Gardienii dau uneori antidepresive, tranchilizante sau medicamente antipsihotice. 

2) Multe Grădini Zoologice nu reușesc să ofere un standard minim de îngrijire. Chiar și cele mai bune instituții eșuează să întrunească toate condițiile ce țin de mediu, climă, necesități nutriționale sau sociale.

3) Încă se mai iau animalele din mediul lor. Animalele pot suferi în timp ce sunt capturate sau suferă pentru că sunt separate de familie. Nu toate animalele din Grădinile Zoologice se nasc acolo.

4) Animale sănătoase sunt ucise. Grădinile zoologice au programe de reproducere pentru că publicul preferă puișorii. Multe instituții ucid animalele pentru a scăpa de „surplus” sau le vând pe piața animalelor exotice. 

5) Animalele sunt antrenate să execute trucuri. Animalele nu sunt actori, totuși în multe Grădini Zoologice, acestea sunt antrenate să facă trucuri ca la Circ. Exemple sunt multe, de la un urs panda impus să picteze până la un elefant forțat să urmeze comenzile prin utilizarea electroșocului. Unele Grădini Zoologice cresc animale inclusiv pentru Circuri. 

Antilopele gerenuk privesc ce se întâmplă în afara spațiului în care sunt închise. Locația: Grădina Zoo din San Diego, una din cele mai prestigioase din lume, care are mai multe proiecte de conservare și un parc safari. Sursa: https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/zoo/

„Grădinile Zoologice sunt închisori pentru animale, camuflându-și cruzimea prin afirmații că de fapt ajută la conservare", explică directorul programelor internaționale de la PETA. „Animalele din grădinile zoologice suferă enorm, atât din punct de vedere fizic, cât și mintal. Ele prezintă adesea un comportament nevrotic, cum ar fi ritmul repetativ, legănarea și mușcăturile de bară."

BBC vine cu argumente adăugătoare de ce nu este benefic pentru animale să fie ținute în captivitate: animalele sunt private de habitatul natural, nu au acces la structura socială naturală și companie, animalul este forțat să locuiască în apropiere de alte animale și oameni - ceea ce este împotriva naturii lui, el devine plictisit și deprimat, poate trăi mai mult, dar calitatea vieții este mai joasă. Totodată, faptul că un animal este în formă fizică bună nu înseamnă că nu are probleme de comportament. 

 

Însă Grădinile Zoologice oferă cercetare, conservare și educație 

Acestea sunt argumentele celor care spun că Grădinile Zoologice trebuie să continue existența. 

1) Educația copiilor. Prin Grădini Zoologice, mai ales copiii învață despre fauna sălbatică a Planetei. Directorul unei Grădini Zoo londoneze spune că acestea oferă acces unui public larg la viața sălbatică, astfel inspirând conservaționiștii de mâine.

Reprezentanta unei Grădini Zoo din Dublin la fel spune că: „O Grădină Zoologică etică și bine administrată joacă un rol vital în societatea noastră. Suntem tot mai rapid deconectați de lumea viețuitoarelor și, deseori, unica oportunitate a orășenilor să vadă animale este la Grădina Zoologică.” 

Totuși, și acest argument este supus dezbaterii. Un studiu realizat în 2014 de Society for Conservation Biology a constatat că, din peste 2 800 de copii chestionați în urma vizitelor la Grădina Zoologică din Londra, 62% nu au prezentat rezultate pozitive ale învățării în urma vizitelor.

Alte persoane care sunt împotriva captivității animalelor spun că astăzi, oamenii învață mai multe dintr-un documentar decât o vor face vizitând animalele la Grădina Zoologică: „În captivitate, un elefant sau o girafă sunt în afară mediului lor natural și probabil într-un grup social nenatural. Televiziunea și Internetul sunt resurse mai bune pentru a înțelege animalele.” Conducătorul unui Parc de animale sălbatice din Anglia la fel spune că programele lui David Attenborough, documentarist și naturalist, sunt mult mai educaționale decât o vizită la Zoo. În același timp, Attenborough crede că documentarele lui nu pot fi comparate cu modul de a vedea lucrurile în viața reală. Doar vederea unei creaturi în carne și oase poate oferi înțelegerea naturii, spune el. Educația, crede naturalistul, justifică existența Grădinilor Zoologice bine administrate.

Doar că nu toate animalele pot fi ținute în ele, de exemplu, urșii polari, prădătorii mari și mamiferele mari de vânătoare, precum leii, nu sunt potrivite pentru a fi ținute în grădinile zoologice, crede David Attenborough.

2) Argumentul de conservare. Schimbările climatice afectează fauna Planetei, iar Grădinile Zoologice ar putea oferi protecție speciilor pe cale de dispariție. În 1972, Orixul arab a fost vânat până la extincție, dar a fost reintrodus datorită animalelor dintr-un safari parc din San Diego. Astăzi, sunt peste 1000 de exemplare în sălbăticie. Mai sunt și alte viețuitoare pe cale de dispariție care au fost reintroduse datorită Grădinilor Zoologice. Totuși, oponenții Grădinilor Zoologice spun că astfel de reintroduceri sunt rare și nu justifică ținerea în captivitate a altor animale. Mai mult, o organizație din Marea Britanie, care luptă de decenii pentru abolirea Zoo, a făcut un studiu a cărui concluzie era că doar un mic procentaj din animalele captive sunt pe cale de dispariție și doar 15% amenințate de dispariție. PETA recomandă ca oamenii care își fac griji pentru speciile pe cale de dispariție să doneze pentru organizațiile care păstrează habitatele naturale.

3) Cercetare. Cei care spun că Grădinile Zoologice de fapt îmbunătățesc viața animalelor mai au câteva argumente ce țin de faptul că aici se poate realiza de exemplu studiul infecțiilor și bolilor animalelor. Un exemplu este detectarea și tratamentul herpesului la elefanți, cu scopul de a dezvolta un vaccin eficient. Grădinile Zoologice au, de regulă, personal dedicat studiului tratamentului bolilor faunei sălbatice care amenință conservarea.

Dar Grădina Zoologică de la Chișinău?

Argumentele pro și contra prezentate mai sus vin din țările dezvoltate, în care Grădinile Zoologice se consideră bine-administrate. Dar și acolo, luptătorii pentru protecția drepturilor animalelor solicită închiderea acestor instituții. Un studiu care analizează bunăstarea animalelor din Grădinile Zoologice din țările în dezvoltare (7 țări în mare parte din Asia, dar și din America de Sud și Africa) relevă că există diferență la standardele din aceste zone: „Unele prevederi de bază referitor la îngrijirea animalelor lipsesc în Grădinile Zoologice din multe țări în curs de dezvoltare ale lumii. Poate fi din cauza diferențelor culturale sau a înțelegerii a ce înseamnă bunăstarea animalelor”, spune președintele organizației care a realizat analiza. 

Grădina Zoologică de la Chișinău amintește de menajeriile de altă dată, cu animale ținute în cuști, în spații mult prea mici. O vizită acolo oferă o imagine dezolantă, deși, conform autorităților, condițiile se îmbunătățesc de la an la an. Până în 2020, lupii și urșii locuiau în voliere mici și neîncăpătoare. Oricum, multe dintre animale se află în spatele gratiilor. Nadia Lefter, activistă pentru drepturile animalelor, spune că animalele nu ar trebui amplasate în cuști, indiferent de specie, într-un reportaj despre situația Grădinii Zoologice din oraș. 

Anual, Grădina Zoologică primește 33 de milioane de lei din bugetul municipal și întreține peste 1 000 de vietăți. Achiziționarea a noi animale, mai ales în situația pandemică, a stârnit mai multe critici în spațiul online decât bucurie. Majoritatea au criticat decizia de a aduce în captivitate noi animale, care să fie ținute în cuști. 

Pe site-ul instituției informația nu este acualizată de mult timp. Oricum nu am găsit detalii despre ce programe educaționale există pentru copiii care vizitează animalele, dacă se fac anumite cercetări sau informație adiționale care ar justifica menținerea animalelor sălbatice în cuști.

Concluzie 

Ca și multe decizii ale Primăriei Chișinău, cele legate de Grădina Zoologică trebuie prezentate publicului, însoțite de informație și date concrete despre activitatea acestei instituții. Care sunt condițiile de la Grădina Zoo din Chișinău, care sunt standardele recomandate, ce fel de cercetări se fac și care este impactul asupra educației copiilor? În cazul planificării unor achiziții noi de animale, ar trebui consultați activiștii și activistele pentru protecția drepturilor animalelor și experții din domeniu, pentru a ne asigura că nu se încalcă drepturi elementare ale faunei sălbatice. Totodată, municipalitatea poate începe discuții despre programe educaționale alternative care nu se bazează pe ținerea animalelor în captivitate. 

Bibliografie:

1) 9 Reasons Not to Visit Zoos. https://www.peta.org.uk/blog/9-reasons-not-to-visit-zoos/

2) Avem nevoie de Grădină Zoologică? https://www.facebook.com/watch/?v=1130884297382850

3) Ethics Guide. Animals for entertainment. http://www.bbc.co.uk/ethics/animals/using/entertainment_1.shtml

4) Hot topic: Is it time for zoos to be banned? https://www.nationalgeographic.co.uk/travel/2017/05/hot-topic-it-time-zoos-be-banned

5) Is it time to shut down the zoos? https://www.theguardian.com/world/2020/feb/02/zoos-time-shut-down-conservation-education-wild-animals

6) Research Highlights Animal Welfare Issues In Developing Country ZOOS https://wildwelfare.org/research-highlights-animal-welfare-issues-in-developing-country-zoos/

7) Should zoos be closed? https://www.irishtimes.com/opinion/should-zoos-be-closed-1.915431

8) Zoo. https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/zoo/

9) Zoos Are Not Prisons. They Improve the Lives of Animals. https://time.com/4364671/zoos-improve-lives-of-animals/

Autoare: Vlada Ciobanu

 


Publicat de:

Distribuie