PrimariaMea
27 mar. 2019

AMENZI PENTRU INSALUBRITATE ȘI SUBTERANE REPARATE

Primăria continuă activitățile de salubrizare a capitalei. Serviciile municipale au lucrat în fiecare sector al Chișinăului, pe mai mai multe străzi principale și secundare. De acum încolo, fiecare doritor ar putea urmări unde au loc lucrările, datorită mecanismelor GPS instalate în autospecialele care salubrizează orașul. Între timp, municipalitatea luptă cu cetățenii din sectoarele particulare care aglomerează cu deșeuri platformele de acumulare a gunoiului. Aceștia vor fi impuși să încheie contracte cu Regia „Autosalubritate”. Tot în 2019, administrația publică locală își propune să cheltuie cinci milioane de lei pentru reparația și reabilitarea pasajelor subterane. Iar preturile și angajații serviciilor municipale vor avea atribuții de agenți constatatori, ceea ce înseamnă că vor putea întocmi procese verbale și aplica amenzi.


CHIȘINĂUIENII AU PUTEA URMĂRI LOCAȚIA EXACTĂ A AUTOSPECIALELOR CARE SALUBRIZEAZĂ ORAȘUL

 

La solicitarea primarului general interimar, șefii serviciilor municipale au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente pentru salubrizarea orașului.

Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, a declarat că pe parcursul săptămânii trecute la salubrizare au fost implicați zilnic:

- aproximativ 370 de lucrători;

- 26 de tractoare și

- opt utilaje HACO.

În total, au fost evacuate 225 de rute de gunoi și salubrizate străzi centrale și secundare.

Serghei Carp, șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi", a declarat că circa 513 angajați ai întreprinderii și voluntari au fost implicați zilnic în activități de salubrizare în toate sectoarele capitalei:

- În sectorul Botanica: străzile Dacia, Muncești, Zelinski, Decebal, Cuza Vodă și Parcul Valea Trandafirilor;

- În sectorul Buiucani: străzile Bucuriei, O. Coca, Pelivan, Belinski, Paris, Suceava, Vasile Lupu, Cornului, Mesager, Alba-Iulia, Calea Ieșilor, Grădina Publică “Alunelul” și Parcul “La Izvor”;

- În sectorul Centru: străzile Grenoble, șos. Hâncești, Ciuflea, Drumul Viilor și Parcul Valea Morilor;

- În sectorul Ciocana: străzile Mircea cel Bătrân, M. Sadoveanu, Alecu Russo, Meșterul Manole, Ginta Latină, Transnistria, Varnița, Podul Înalt și Parcul Rîșcani;

- În sectorul Rîșcani: străzile Albișoara, Zaikin, Florilor, O. Doga, Studenților, Pușkin, N.Dimo și scuarul Tudor Vladimirescu.

Au fost antrenate zilnic 8-10 unități de transport, care au evacuat circa 100 de rute de deșeuri vegetale (crengi și frunze uscate).

Din cadrul Regiei „EXDRUPO", au fost implicați zilnic circa 40-45 de muncitori și 20-25 de unități de transport. În total, pe parcursul săptămânii trecute au fost evacuate 154 de rute de gunoi.

Primarul general interimar le-a sugerat șefilor serviciilor municipale să facă publică locația fiecărei unități de transport utilizate în procesul de salubrizare a orașului, cu ajutorul mecanismelor GPS instalate în acestea.


PRETURILE ȘI ANGAJAȚII SERVICIILOR MUNICIPALE VOR AVEA ATRIBUȚII DE AGENȚI CONSTATATORI

 

Aceștia vor putea întocmi procese verbale și aplica amenzi cu privire la:

- distrugerea intenționată a bunurilor din proprietatea comună;

- încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor și a regulilor de asigurare a curățeniei;

- cruzimea față de animale;

- construcțiile neautorizate;

- încălcarea regulilor de comerț și

- încălcarea legislației cu privire la publicitate.


O NOUĂ RUTĂ DE TROLEIBUZ VA CIRCULA SPRE BUBUIECI

 

Începând cu 25 martie, trei troleibuze vor circula pe ruta nr. 37, care va face legătura cu localitatea Bubuieci.

Ruta va avea următorul itinerar:  

Tur:  În raza urbei: bd. Iu. Gagarin, bd. D. Cantemir, str. Ismail, str. Uzinelor, în raza sat. Bubuieci: str. Toader Bubuiog (centru);

Retur: în raza sat. Bubuieci: str. Toader Bubuiog, în raza urbei: str. Uzinelor, str. Ismail, bd. D. Cantemir, bd. Iu. Gagarin.


PRIMĂRIA VA REZILIA CONTRACTELE CU TOȚI AGENȚII ECONOMICI DIN SUBTERANE

 

Un anunț în acest sens a fost făcut de Primarul general interimar, Ruslan Codreanu. „Lafaua trebuie să se termine!”, a declarat acesta.

În 2019, din bugetul municipal au fost alocate 5 milioane de lei pentru reparația subteranelor. Prioritare vor fi pasajele din șoseaua Hâncești și bd. Negruzzi (de la Academia de Științe). În același timp, „ChișinăuProiect” va elabora proiecte pentru reparația subteranelor de pe bulevardul Dacia, care vor fi direcționate către pretura de sector.

Codreanu a cerut ca proiectele de reparație a subteranelor să nu includă exagerări, dar să asigure condiții normale de funcționare a pasajelor subterane: scări restabilite, iluminat, rampe de acces și curățenie. „Eu nu vreau cosmos și proiecte de 7-8 milioane”, a declarat edilul, „ChișinăuProiect elaborează proiecte cu marmură și granit, de parcă suntem Monaco”.


CETĂȚENII DIN SECTORUL PARTICULAR VOR FI IMPUȘI SĂ ÎNCHEIE CONTRACTE CU REGIA „AUTOSALUBRITATE”

 

O decizie în acest sens a fost luată în urma salubrizării șoselei Hâncești, la care au participat circa 1000 de persoane pe parcursul săptămânii trecute. Ruslan Codreanu s-a arătat nemulțumit de faptul că persoanele care locuiesc în sectorul particular încarcă platformele de acumulare a gunoiului cu tot felul de deșeuri (crengi uscate, fotolii, viță de vie ș.a.), astfel încât acestea necesită a fi evacuate de trei ori pe zi. Conform acestuia, din cauza lipsei contractelor cu locuitorii din zonele rezidențiale, Regia „Autosalubritate" înregistrează anual pierderi în valoare de 1,2 milioane lei. Primarul a propus în acest sens impunerea cetățenilor din sectorul particular să încheie contracte cu prestatorul de servicii municipal. În prezent, Î.M. Regia „Autosalubritate" are încheiate 13382 de astfel de contracte. Conform estimărilor, este necesară perfectarea a încă 7200.


ȘAPTE ACCIDENTE RUTIERE ÎN LANȚ AU AVUT LOC SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ

 

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 18 accidente rutiere, în urma cărora 21 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați patru pietoni, toți pe trecerile pentru pietoni.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 186 de infracțiuni, dintre care 142 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1595 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1300 informații. În flagrant au fost reținute 11 persoane, iar 41 de persoane au fost documentate contravențional.


SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ ÎN CHIȘINĂU ESTE FAVORABILĂ

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 2765 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în descreștere cu 36,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani (874 de cazuri). Totodată, au fost înregistrate 29 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă.


MAMELE CU COPII CARE CERȘESC PE STRĂZILE CAPITALEI AR PUTEA FI DECĂZUTE DIN DREPTURILE PĂRINTEȘTI

 

Conform Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, pe străzile Chișinăului sunt depistate tot mai multe femei care cerșesc pe străzi cu copiii lor. Pentru a rezolva problema, se propune un set de măsuri: de la informarea acestora până în decăderea din drepturi părintești. În perioada 18-24 martie, în capitală au fost înregistrate nouă cazuri de abuz fizic al copiilor și 16 cazuri de neglijare. La adresa Direcției au parvenit 42 de petiții.


ALTE NOUTĂȚI

 

- 45 de garaje metalice au fost evacuate de pe bd. Mircea cel Bătrân 29/1. Spațiul eliberat va fi utilizat pentru amenajarea unui scuar, pentru care municipalitatea a alocat 1,9 milioane de lei.  Licitația pentru demararea lucrărilor a fost deja lansată.

- Pe 31 martie, în capitală va mai fi organizat un târg de comercializare a strugurilor autohtoni. Astfel de iarmaroace ar putea fi organizate în fiecare sector, axate pe diferite produse crescute în Moldova: nuci, prune ș.a.

- Ruslan Codreanu a cerut aplicarea amenzilor mai dure pentru insalubritate. Un demers în acest sens va fi trimis Parlamentului.

- Timp de o săptămână, circa o mie de oameni au participat la salubrizarea șoselei Muncești.

- A fost instalat iluminat public pe o porțiune de 8 km pe șoseaua Muncești. În ultimele trei luni, în Chișinău au fost iluminate opt artere principale, fiind valorificate 6,7 din cele 14 milioane de lei prevăzuți în buget pentru acest scop. Alte două străzi care urmează a fi iluminate sunt Calea Moșilor și Calea Ieșilor.

- Pe 30 martie, începând cu 10:00, în Chișinău este planificată acțiunea „Plantăm fapte bune în Chișinău”, prin care se propune plantarea a 3000 de arbori în sectorul Ciocana, la intersecția străzilor Dumeniuc și Milescu-Spătaru. Sunt invitați să participe toți doritorii din capitală. Echipamentul necesar și arbuștii vor fi asigurați de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare.  Mai mult, activități de plantare a copacilor vor fi organizate și de câteva ONG-uri, cărora Primăria le-a promis acordarea suportului necesar.

- Spațiile Verzi vor elimina ambrozia din oraș, odată ce vor începe a ieși primele plante.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie