PrimariaMea
Amenzi pentru conectarea ilegală la apă și noi autobuze pentru suburbii Image
06 oct. 2021

Amenzi pentru conectarea ilegală la apă și noi autobuze pentru suburbii

Municipiul Chișinău se pregătește de perioada de iarnă. Autoritățile lucrează în continuare la reparații și proiecte curente, înainte să vină perioada rece a anului, dar și la asigurarea cu transport a suburbiilor capitalei. 

Între timp, executivul pregătește mai multe documente pentru consultări publice, printre care Strategia de dezvoltare socio-economică, care va sta la baza Planului Urbanistic General, dar și proiectul de Buget Municipal pentru anul 2022. 

Situația COVID-19 se agravează, în ultima săptămână fiind înregistrate 2 917 cazuri noi în capitală și 57 de decese. Elevii își continuă studiile, în cea mai mare parte, cu prezență fizică, iar autoritățile caută soluții astfel încât toți elevii să învețe direct de pe băncile școlii. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 4 octombrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Documentele orașului, în curând spre consultare

Reparații și salubrizare în capitală

Noi stații și  autobuze 

Verificări cu amenzi de la Apă-Canal pentru orășeni

Săptămâna voluntariatului și Strategia de tineret

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Situația privind COVID-19 se agravează, în municipiul Chișinău fiind înregistrate încă 2 917 cazuri și 57 decese în ultima săptămână. Astfel, în capitală au fost înregistrate de două ori mai multe cazuri comparativ cu săptămâna precedentă și de 3 ori mai multe decese. De la începutul pandemiei, în capitală s-au îmbolnăvit de COVID-19 118 361 persoane, dintre care 2 048 au decedat. 

 

Infografic: Situația COVID-19 la 4 octombrie 2021 în mun. Chișinău. Sursă: Primăria Mea Infografic: Situația COVID-19 la 4 octombrie 2021 în mun. Chișinău. Sursă: Primăria Mea

 

În spitalele municipale sunt internați 929 de pacienți, atât copii, cât și adulți. Dintre aceștia, 44 sunt în stare extrem de gravă. În același timp, situația privind paturile disponibile este critică, în special paturile de la Terapie Intensivă (ATI). În toate spitalele municipale, în afară de Spitalul „Gheorghe Paladi” au fost sau vor fi activate în curând secții de tratament al bolnavilor de COVID-19. Astfel, săptămâna precedentă, autoritățile planificau să activeze încă 90 de paturi la Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail”, unde în total sunt 300 de paturi, dintre care 16 în ATI și 63 de paturi pentru copii la Spitalul „V. Ignatenco”. În această săptămână, autoritățile examinează posibilitatea de a activa paturile de la Spitalul „Sfânta Treime”, inclusiv 30-32 în secția ATI, și o secție dedicată celor care necesită îngrijiri paliative și sunt bolnavi sau suspecți de COVID-19 la Spitalul nr. 4. Conform autorităților, acest val de coronavirus, cauzat de varianta Delta, este cel mai resimțit de până acum, atât în ce privește intensitatea, cât și gravitatea cazurilor. Mai multe despre varianta Delta puteți afla în articolul: „Certificate de vaccinare pentru evenimente și varianta Delta” 

Procesul de învățământ școlar se desfășoară în mare parte cu prezență fizică, iar autoritățile fac eforturi pentru ca toate instituțiile de învățământ să adopte acest model. Astfel, din 131 instituții municipale, 111 își desfășoară lecțiile în incinta instituției. Totuși, acest lucru presupune și creșterea îmbolnăvirilor în rândul copiilor. Săptămâna precedentă, 99 de elevi și 34 de cadre didactice s-au îmbolnăvit de COVID-19. Totodată, 3 759 de elevi din 134 de clase se află în carantină. 

 

Infografic: Modele de învățare aplicate în școlile municipale. Sursă: Primăria Mea Infografic: Modele de învățare aplicate în școlile municipale. Sursă: Primăria Mea

 

Autoritățile nu au oferit date privind campania de vaccinare, menționând doar că rata de imunizare în rândul personalului didactic e de 95%, fără a preciza dacă este vorba de vaccinare completă sau nu. Totodată, primăria continuă să ofere teste gratuite pentru personalul din școlile municipale.

În municipiul Chișinău activează 70 de puncte de imunizare. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile (troleibuz și autobuz), și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii, solicitând acest lucru la medicul de familie; sau la serviciu - pentru grupurile mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani. 

 

Documentele orașului, în curând spre consultare

Proiectul de Strategie de dezvoltare socio-economică și spațială a municipiului Chișinău a fost definitivat și transmis subdiviziunilor pentru comentarii. Documentul va sta la baza determinării priorităților Planului Urbanistic General (PUG) al capitalei. Strategia, de peste 200 de pagini, este divizată în diverse compartimente, iar reprezentanții subdiviziunilor municipale sunt invitați să se expună asupra propriilor arii de expertiză. Mai mult, după ce va fi tradus în engleză și rusă, documentul va fi expediat către mai multe primării, inclusiv administrația orașelor Cluj Napoca, Vienna, St. Petersburg, pentru a primi o evaluare imparțială din partea acestora. Ulterior, strategia va fi supusă consultărilor publice. 

Și proiectul de Buget Municipal este în pregătire. Săptămâna curentă autoritățile vor începe consultările documentului cu fracțiunile municipale, ca mai apoi acesta să fie discutat cu cetățenii. Conform autorităților, bugetul ar trebui aprobat la sfârșitul lunii noiembrie. 

 

Reparații și salubrizare în capitală

Continuă lucrările de reparație în municipiu. Săptămâna precedentă a fost aplicat stratul de asfalt de uzură pe str. Muncești și s-au făcut progrese pe bd. Decebal și pe str. Calea Ieșilor. Totodată, săptămâna precedentă a fost instalat iluminatul public la diverse treceri de pietoni, iar pe anumite porțiuni ale str. Calea Ieșilor a fost aplicat marcajul rutier. 

Primăria își onorează și angajamentele cu comuna Țânțăreni, unde a reconstruit str. Vasile Alecsandri. Lucrările s-au desfășurat o perioadă îndelungată, deoarece străzii îi lipsea fundația. Strada va fi gata în curând. 

Săptămâna curentă vor continua lucrările pe str. Calea Ieșilor, dar și pe str. Alba Iulia, drumul de acces către comuna Crețoaia, accesul către instituția de învățământ pe str. Pelivan 30/2, frezarea asfaltului pe str. Teilor și pregătirea utilajului de materiale antiderapante. 

Proiectul „Curte confortabilă”, prin care primăria repară integral 34 de curți din cele cinci sectoare ale capitalei, inclusiv prin amenajarea spațiilor verzi și de joacă, a asfaltului și trotuarelor, este în desfășurare. În majoritatea curților au fost efectuate pregătirile necesare pentru asfaltare și s-a lucrat la plasarea bordurilor. De asemenea, numărul de echipe de lucru a fost diversificat și majorat.

Și pe partea de salubrizare se fac progrese. Sâmbătă, 2 octombrie, mai mulți voluntari au curățat albia râului Bâc. Aceștia, alături de autorități, au constatat prezența mai multor deșeuri în zonele unde se află diverse companii. Între timp, procesul de achiziție a utilajului pentru salubrizarea orașului este pe ultima sută de metri. Mai mult, săptămâna precedentă, în premieră pentru municipiu, unele străzi principale au fost spălate cu detergenți. 

În ce privește menținerea salubrizării, după mai multă așteptare, preturile de sector au undă verde pentru angajarea agenților constatatori. Aceștia vor monitoriza respectarea regulamentelor în capitală.

 

Noi stații și autobuze 

Parcul Urban de Autobuze (PUA) se reînnoiește. Săptămâna aceasta, încă 10 din cele 100 de autobuze ISUZU procurate de municipalitate vor fi puse pe rută. Acestea vor fi direcționate către suburbiile capitalei, acolo unde necesitatea transportului este mai mare. Totodată, executivul, în comun cu consilierii municipali, vor efectua o vizită la PUA pentru a discuta despre noua flotă de unități de transport. 

 

Infografic: Repartizarea pe rute a noilor autobuze ISUZU. Sursă: Primăria Mea Infografic: Repartizarea pe rute a noilor autobuze ISUZU. Sursă: Primăria Mea

 

Între timp, municipalitatea caută soluții pentru reînnoirea stațiilor de așteptare a transportului. Astfel, din cele aproximativ 700 de stații în municipiu, la moment 300 sunt gestionate de compania „Epamedia” S.R.L., în baza unui contract semnat în 2007. Pentru celelalte 400 de stații, municipalitatea trebuie să identifice soluții pentru darea în gestiune și către alte companii de publicitate ce activează în capitală, cu condiția ca agentul economic să investească în reparația acestora. Totodată, juriștii primăriei trebuie să identifice metode pentru a limita posibilitatea de construcții, arendă pe un termen prea îndelungat etc. Conceptul trebuie prezentat executivului până la finele săptămânii curente. 

 

Infografic: Gestonarea stațiilor de transport public în capitală. Sursă: Primăria Mea Infografic: Gestonarea stațiilor de transport public în capitală. Sursă: Primăria Mea

 

Verificări cu amenzi de la Apă-Canal pentru orășeni

Stația de epurare își desfășoară activitatea în regim normal, inclusiv în ce privește lucrările de modernizare. Săptămâna precedentă, reprezentanții instituției au efectuat 14 controale la agenți economici, dintre care cinci inopinate, cu preluarea probelor. În urma verificărilor, au fost scrise cinci prescripții și oferite trei avize de deconectare pentru cei care încalcă normele. Totodată, angajații „Apă-Canal” au încercat să efectueze mai multe verificări la persoane fizice, începând cu 582 de apartamente din sectorul Buiucani. Totuși, deși au fost informați prealabil, 78 de utilizatori nu au permis accesul pentru verificare. Dintre cei verificați, 14 s-au ales cu amenzi, 11 pentru conectarea ilegală la rețeaua de canalizare și trei la rețeaua de alimentare cu apă. Suma amenzilor este de 117 150 lei.

 

Săptămâna voluntariatului și Strategia de tineret

În perioada 3-10 octombrie are loc Săptămâna Națională a Voluntariatului. Astfel, voluntarii Centrului Municipal de Tineret vor organiza diverse activități pentru a promova activitățile de voluntariat în cadrul campaniei „Schimbarea începe cu voluntariatul”. Între timp, primăria este în pregătirea Strategiei de dezvoltare a sectorului de tineret pentru o perioadă de cinci ani. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

 

 


Publicat de:

Distribuie