PrimariaMea
AMENZI DE MILIOANE DE LA ÎNCEPUTUL EPIDEMIEI COVID-19 ȘI MĂSURI PENTRU PREVENIREA INUNDAȚIILOR  Image
18 iun. 2020

AMENZI DE MILIOANE DE LA ÎNCEPUTUL EPIDEMIEI COVID-19 ȘI MĂSURI PENTRU PREVENIREA INUNDAȚIILOR 

 

Poliția capitalei a raportat că au fost împărțite amenzi de 28 de milioane de lei de la începutul epidemiei de COVID-19 pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva virusului. Între timp, numărul de infectări în Chișinău a crescut față de săptămâna trecută, iar în spitalele municipale doar 55 de paturi au rămas libere. Autoritățile centrale au început să le suplimenteze.  

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 15 iunie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID ÎN CAPITALĂ 

AMENZI-COVID DE MILIOANE 

DIN NOU, MĂSURI DUPĂ INUNDAȚII

6 LUNI DE FUNCȚIONARE A PLATFORMEI  EU.CHIȘINĂU.MD

STRATEGIA PENTRU DEȘEURI 

CHELTUIELI PENTRU REPARAȚII ÎN ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE


COVID ÎN CAPITALĂ 

Epidemia de COVID-19 nu arată semne de retragere. 587 de cazuri noi au fost înregistrate în capitală săptămâna trecută (9-14 iunie)*, arată calculele echipei Primăria Mea. În total, în Chișinău sunt 3 663 de bolnavi. 

Astfel, în spitalele municipale au rămas doar 55 de paturi disponibile pentru bolnavii de COVID (569 din 624), conform datelor prezentate de Direcția Sănătate. 

Încă 19 lucrători medicali din spitalele municipale s-au infectat în ultima săptămână, ceea ce ridică numărul total al medicilor îmbolnăviți din Chișinău la 244 din cei 1868 din toată țara.   

* Statistica nu este exactă, pentru că ședința primăriei de săptămâna trecută a avut loc cu o zi mai târziu decât de obicei, iar, astfel, perioada de raportare s-a schimbat. Direcția Sănătate nu a precizat perioada de raportare pentru fiecare set de date. Am încercat să obținem precizări, dar funcționarii Direcției Sănătate au refuzat să ne ofere detalii despre datele pe care le raportează public despre numărul de îmbolnăviri săptămânal. Despre încercările echipei Primăria Mea de a avea acces la cifrelele „îmbolnăvirilor”, am scris aici.

Între timp, de luni, 15 iunie 2020, au fost deschise restaurantele, cafenelele și cantinele. Autoritățile anunță că au creat câte un grup în fiecare sector care va face vizite instituțiilor de alimentația publică și piețelor, pentru a verifica dacă respectă normele de protecție. Din fiecare grup vor face parte reprezentanți ai preturii, poliției și centrului de sănătate publică. Primarul general a dat de înțeles că cei care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii infecției, riscă să primească amenzi până la falimentare. 


AMENZI-COVID DE MILIOANE ÎN CAPITALĂ

De la începutul epidemiei, polițiștii capitalei au împărțit peste 1000 de amenzi în valoare de 28 de milioane de lei. Totuși, mai puțin de 3% din acestea au fost plătite, circa 800 000 de lei, a raportat șeful-adjunct al Direcției de Poliție a capitalei. 

Din suma totală, cu puțin peste 1 milion de lei au fost amendați proprietarii a 22 de afaceri, în timp ce polițiștii au făcut verificări la circa 5400 de unități comerciale. 

Din 4200 de verificări la piețe, 15 administratori s-au ales cu procese verbale pentru că nu au respectat măsurile de sănătate publică. 

Șeful adjunct al Poliției capitalei a atenționat că pedepsele sunt și mai aspre în cazul în care încălcarea normelor duce la răspândirea infecției COVID-19 sau chiar la decese. Atunci se pot da amenzi între 36 000 - 50 000 lei sau 3 ani de închisoare. 


DIN NOU, MĂSURI DUPĂ INUNDAȚII

Ploile abundente din weekendul ce a precedat ședința primăriei au adus din nou inundații în capitală. Primarul general a recunoscut că rețelele de canalizare nu au făcut față, dar a dat vina pe lipsa de investiții în perioadele precedente. 

Drept soluții, Ion Ceban a cerut să fie curățate toate gurile de canalizare. Totodată, a rugat grupul de lucru creat după ultimele inundații de la începutul lunii mai să analizeze străzile cu probleme și să estimeze cât ar costa diverse măsuri de intervenție pe termen lung și scurt

Amintim că grupul de lucru reunit în mai, a propus atunci câteva soluții imediate pentru a redirecționa apele scurse de pe str. A. Pușkin și Andrei Botezatu să nu ajungă pe str. Albișoara. Astfel, s-a discutat amenajarea unui canal deschis pentru captarea apelor în panta râului Bâc, la intersecția străzilor A. Pușkin și Albișoara și să fie inspectat video coloanele de canalizare, pentru a depista înfundăturile. Nu este clar dacă aceste măsuri au fost implementate între timp. 

Adițional, primarul a dat de înțeles că, dacă va fi nevoie, banii rezervați pentru alte proiecte, spre exemplu construcția unor havuzuri, ar putea fi realocați pentru curățarea sistemului de canalizare

Iar pentru ca locuitorii capitalei să nu ajungă cu mașinile înecate pe străzile pline de apă, Primăria va anunța coduri galbene și portocalii de ploi pentru capitală, pentru a-i preîntâmpina să nu iasă din case decât dacă au o urgență.  

Sursa: tv8.md


6 LUNI DE FUNCȚIONARE A PLATFORMEI  EU.CHIȘINAU.MD

Timp de jumătate de an, platforma online pe care chișinăuienii pot anunța autoritățile despre diverse probleme din oraș, www.eu.chisinau.md, a adunat peste 1800 de sesizări, a raportat secretarul CMC, Adrian Talmaci. 

Astfel, peste 1000 de probleme ar fi fost rezolvate de autorități în ultimele 6 luni, dintre care cele mai multe din categoria „drumuri, gropi și semne rutiere”. Cei mai activi la raportat problemele din sectorul lor sunt locuitorii de la Botanica (530 de sesizări), iar cele mai puține sesizări au fost depuse pentru sectorul Buiucani - 290. 

 

Totuși, experiența împărtășită de unii utilizatori ai platformei arată că autoritățile trebuie îmbunătățească conlucrarea între ele. 

Platforma a fost lansată în faza de testare la mijlocul lunii decembrie 2019 și a fost dezvoltată cu finanțare din partea unor parteneri externi.


STRATEGIA PENTRU DEȘEURI 

Viceprimarul Ilie Ceban a anunțat că primăria pregătește să semneze un acord de colaborare pentru elaborarea strategiei de management a deșeurilor pentru capitală cu o asociație obștească specializată în acest domeniu. Viceprimarul nu a menționat despre ce organizație este vorba. 

Experții organizației ar putea fi plătiți dintr-un grant ce ar urma să fie oferit de Ambasada Germaniei și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), către care primăria pregătește un demers.

Un grup de lucru care să se ocupe de elaborarea conceptului pentru gestionarea deșeurilor în mun. Chișinău a fost creat la începutul lunii februarie 2020


 CHELTUIELI PENTRU REPARAȚII ÎN ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE

Peste 46 de milioane de lei se vor cheltui vara aceasta din bugetul local pentru reparațiile din 142 de școli și grădinițe din capitală. Banii vor fi distribuiți după cum urmează: 

94 grădinițe - 22 566 000 lei 

2 școli primare - 353 000 lei

9 gimnazii - 3 356 000 lei 

30 licee - 18 017 000 lei 

7 centre extrașcolare - 1 997 000 lei 

 

La 11 instituții s-a încheiat reparația, iar la 48 lucrările sunt în derulare. 

 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie