Alegerile din 20 mai, pe înțelesul tuturor

Pe 20 mai 2018, locuitorii municipiului Chișinău vor merge să aleagă un nou Primar General. Acesta va fi în funcție doar un an, până la organizarea alegerilor locale generale în Republica Moldova. Cu toate acestea, cauzele organizării unui nou scrutin electoral sunt încă neclare pentru o bună parte din chișinăuieni. Pentru a limpezi apele, PRIMĂRIAMEA vine cu un articol explicativ despre evenimentele care au dus la noile alegeri locale, candidații înscriși în cursă, costul noilor alegeri și necesitatea lor.


De ce iar alegeri?

În anul 2017, Primarul General al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost reținut de către CNA pentru corupere pasivă și suspendat din funcție. Acesta a fost înlocuit de către viceprimarul Nistor Grozavu, care a devenit primar interimar. Ulterior, Grozavu a renunțat la interimat și a numit-o în locul său pe Silvia Radu, anterior candidată la funcția de Președinte al Republicii Moldova.
Abia în februarie 2018, Chirtoacă și-a dat oficial demisia din funcția de Primar General, ceea ce a determinat necesitatea organizării unor alegeri anticipate a noului Primar de Chișinău.
Pentru a înțelege evenimentele care au dus la alegerile din 20 mai 2018, vedeți infograficul de mai jos:
Inforgrafic 1


Cine sunt candidații?

certificate

În cursa electorală participă 12 candidați:

 1. Vasile Costiuc – Partidul Politic „Democrația Acasă”
 2. Andrei Năstase – Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”
 3. Alexandr Roşco –  Partidul Politic “Casa Noastră-Moldova”
 4. Reghina Apostolova – Partidul Politic „ŞOR”
 5. Valeriu Munteanu – Partidul Liberal
 6. Ion Ceban – Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”
 7. Victor Strătilă – Partidul Politic „Partidul Verde Ecologist”
 8. Alexandra Can – Partidul Naţional Liberal
 9. Maxim Brăila – Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova
 10. Silvia Radu – candidată independentă
 11. Alexandru Mîțu – Partidul Politic „PARTIDUL RUSO-SLAVEAN DIN MOLDOVA”şi
 12. Constantin Codreanu – Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”.

PRIMĂRIAMEA urmează să revină cu un articol desfășurat despre candidații la funcția de Primar General al municipiului Chișinău.


Pe cât timp îl/o alegem?

Conform Articolului 85 al Legii privind administrația publică locală, “Consiliile locale şi primarii aleşi în cadrul alegerilor anticipate desfăşurate ca urmare a dizolvării unor consilii sau devenirii vacante a unor posturi de primari, încheie mandatul predecesorilor”. Prin urmare, odată ce funcția de Primar General al municipiului Chișinău a devenit vacantă cu un an înaintea expirării mandatului acestuia, primarul nou va fi ales doar pe un termen de 1 an.


Când au loc alegerile?

thank you

Conform deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegerile Primarului General al municipiului Chișinău vor avea loc duminică, pe 20 mai 2018. În caz că va fi organizat turul II al alegerilor, acestea ar trebui să aibă loc pe 3 iunie 2018.


Cât ne costă alegerile din 20 mai 2018?

22 516 630lei

Conform datelor CEC, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău și de primar al municipiului Bălţi se vor cheltui peste 22,5 milioane de lei, dintre care peste 18 milioane – pentru alegerile din Chișinău.


Cum și unde votăm?

În total, în Chișinău vor fi deschise 312 secții de votare. Pentru a vedea lista lor și a vă regăsi adresa în una din ele, puteți accesa acest link.

În același timp, la alegerile din 20 mai vor putea participa doar persoanele care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vîrsta de 18 ani și care au viză de domiciliu ori de reşedinţă în municipiul Chișinău, cu excepţia persoanelor recunoscute incapabile prin hotarâre definitiva a instanţei de judecată.


De ce să votăm?

În Chișinău, TU EȘTI ȘEF/Ă! Alegerile Primarului General al municipiului Chișinău sunt o oportunitate pentru chișinăuieni de a pune pe agenda viitorului primar problemele pe care le consideră prioritare pentru Chișinău. Astfel, putem alege persoana care vorbește despre problemele noastre reale – calitatea proastă a drumurilor/trotuarelor, gunoiul, aspectul inestetic al orașului, construcțiile neautorizate, transportul public, starea subteranelor, lipsa parcărilor și altele. PRIMĂRIAMEA urmează să discute cu toții candidații la funcția de Primar General al municipiului Chișinău, pentru a vedea care sunt soluțiile lor pentru prioritățile chișinăuienilor și a le comunica locuitorilor municipiului.
Urmăriți site-ul www.primariamea.md și pagina noastră de Facebook, pentru a afla mai multe informații despre alegerile locale din 20 mai 2018, candidații înscriși în cursă, dar și răspunsurile lor la prioritățile chișinăuienilor!
 
 
Campanie realizată în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, grație suportului poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Opiniile exprimate în aceast articol aparțin autorului/autorilor și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX, USAID sau a Guvernului SUA.
logo

Etichete:

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md