PrimariaMea
Activiștii civici se opun demolării cinematografului "Gaudeamus" Image
07 nov. 2016

Activiștii civici se opun demolării cinematografului "Gaudeamus"

Activiștii din grupul de inițiativă "Rețeaua Civică Urbană" au inițiat o petiție prin care cer anularea proiectului de demolare a cinematografului "Gaudeamus". Aceștia au adus mai multe argumente în favoarea păstrării cinematografului.

La 19 august 2016, Primăria Chișinău a autorizat demolarea cinematografului pentru  construcția unui bloc cu 14 etaje. Argumentul de bază este că acest teren este în proprietate privată și din acest motiv proprietarul este în drept să utilizeze terenul după propriile considerente.  La 24 septembrie au avut loc consultații publice, inițiate de un grup de consilieri municipali, la care au participa cetățeni, consilieri municipali, activiști, reprezentanți ai mediului cinematografic, dar și Nicolae Drăgan, reprezentantul companiei „Cristivlad” Acesta a explicat că decizia de a demola cinematograful are drept motiv principal nerentabilitatea acestuia. Totodată, dl. Drăgan apromis că nu va începe demolarea dacă se identifică o altă soluție și a acceptat să participe la dialog cu specialiști, autorități, consilieri municipali și societatea civilă. 

În această ordine de idei, activiștii din grupul de inițiativă "Rețeaua Civică Urbană"  au formulat un set de argumente împotriva demolării cinematografului:

- Infrastructura culturală lipsește în Chișinău, iar rețeaua de cinematografe a scăzut de la un număr de 14 cinematografe la doar 4 cinematografe active din care doar două prezintă filme necomerciale. Împreună cu cinematograful Odeon, Gaudeamus este unicul loc în care se putea privi filme necomerciale, se derulau zilele filmelor naționale care erau vizionate de spectatori numeroși.

- Cinematograful Gaudeamus face parte din patrimoniul arhitectural al lui Valentin Voițehovschi, un arhitect de origine poloneză care a proiectat în orașul Chișinău numeroase clădiri rezidențiale, administrative, culturale.

- Susținerea financiară a cinematografului. În cadrul discuțiilor publice din 24 septembrie, consilierul Municipal Alexandr Odințov a propus examinarea posibilității alocării unor fonduri din bugetul municipal pentru menținerea cinematografului. De asemenea s-ar putea apela și la alte fonduri și să fie organizată o campanie de promovare a cinematografului și a evenimentelor care ar putea aduce fonduri suplimentare pentru funcționarea cinematografului.

- Interesele cetățenilor. Primăria Chișinău și consilierii municipali sunt cei care trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, iar în cazul de față în interesul întregii comunități este funcționarea cinematografului în care se derulau filme alternative, naționale, la care aveau acces toate categoriile de cetățeni.

- Din punct de vedere urbanistic amplasarea a 2 blocuri cu 14 nivele ar bloca traficul in zona Telecentru și ceea ce-i mai grav, ar demola unicul spațiu public care mai poate fi amenajat drept un centru al cartierului Telecentru.

- Schimbarea Planului Urbanistic Zonal. Pentru a autoriza construcția acestui bloc este necesară schimbarea PUZ-ul care prevede construcția unui nod rutier de la cercul giratoriu de lângă cinematograf ceea ce ar facilita deplasarea în această zonă.

- Zona Telecentru este deja suprasaturată de blocuri locative.

- Sarcina pusă pe zonă. O construcție nouă implică infrastructură de apă, canalizare, gaze naturale, mijloace de transport, ceea ce pune o sarcină adițională pe structurile existente. Nu s-a făcut nici un studiu de fezabilitate ce demonstrează că zona respectivă este în stare să reziste unui nou volum de solicitări. Totodată, blocurile planificate aici, cât și altele care au apărut în zonă, nu prevăd infrastructură socială și publică, nu sunt construite grădinițe, școli, instituții medicale noi, ci iarăși va constitui o sarcină suplimentară pe instituțiile deja existente.

Amintim că la 1 februarie 2016, viceprimarul Nistor Grozavu a anunțat că în locul cinematografului Gaudeamus se propune o nouă construcție – un bloc rezidențial cu 14 etaje. Reprezentanții primăriei au asigurat că noua construcție va fi dotată cu săli de cinematograf și alte spații publice.  Chiar dacă proiectul nu a fost avizat încă de Consiliul Municipal Chișinău și construcția nu are autorizație, în vara anului 2016 compania SC „Cristivlad” căreia îi aparține terenul, a anunțat deja printr-un panou informativ despre vânzarea apartamentelor în viitorul bloc. 

Puteți găsi și semna petiția aici.


Publicat de:

Distribuie