PrimariaMea
70% din chișinăuieni vaccinați până în aprilie și prioritățile viceprimarilor Image
06 ian. 2022

70% din chișinăuieni vaccinați până în aprilie și prioritățile viceprimarilor

Prioritățile viceprimarilor pentru anul 2022, situația COVID-19 și activitățile de curățare a Chișinăului - acestea au fost subiectele de discuție la prima ședință din an a executivului primăriei.

Astfel, la moment primăria se pregătește de un posibil nou val de COVID-19 cauzat de varianta Omicron și își pune în scop să atingă rata de vaccinare de 70% până pe 31 martie 2022, în contextul în care, la moment, doar 43% din orășeni sunt vaccinați. 

Săptămânile trecute s-a lucrat la curățarea străzilor, iar în curând vor începe și lucrările de plombare. 

Totodată, în 2022 viceprimarii se vor concentra pe domeniile de care sunt responsabili: anticorupție și gestiune a fondului locativ (Fadei Nagacevschi) educațional, sănătate și protecție a copiilor (Angela Cutasevici) și de urbanism și mobilitate urbană (Ilie Ceban).

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 3 ianuarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

70% de chișinăuieni vaccinați până în martie 2022 și orarul centrelor de imunizare

Anul lucrătorului medical și un „nou” șef la Direcția generală asistență medicală

Utilaje învechite la Exdrupo și plombarea gropilor

Viceprimarii la raport: prioritățile pe domenii pentru anul 2022

 

70% de chișinăuieni vaccinați până în martie 2022 și orarul centrelor de imunizare

Varianta Omicron nu a fost încă depistată oficial în Republica Moldova. Totuși, autoritățile se așteaptă la un posibil nou val. Astfel, deși mai multe secții COVID-19 în spitalele municipale au fost închise, acestea vor fi redeschise în cazul creșterii numărului de bolnavi care necesită spitalizare. Luni dimineața, în spitalele municipale erau internați 254 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, din care, 18 în stare extrem de gravă, 107 în stare gravă, 123 - în stare medie și 6 persoane în stare ușoară. Conform platformei COVID-19 în Republica Moldova, pe 2 ianuarie în capitală au fost înregistrate 138 844 cazuri totale de îmbolnăvire și 2 410 decese.  Totuși, nu se cunoaște acuratețea acestor date, la ședința primăriei din 27 decembrie fiind raportate 2 773 de decese în capitală.

Prioritatea autorităților rămâne vaccinarea. Astfel, conform lui Boris Gîlcă - șef al Direcției generale asistență medicală și socială, în capitală se dorește atingerea ratei de vaccinare de 70% până la sfârșitul lunii martie. La moment, aceasta a ajuns la peste 43%.

În capitală activează în continuare 70 de centre de imunizare. Totuși, programul acestora de sărbători este neclar. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Totodată, doritorii se pot vaccina în troleibuzul și autobuzul de imunizare, orarul căruia pentru luna ianuarie a fost publicat recent. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

 

Anul lucrătorului medical și un „nou” șef la Direcția generală asistență medicală

Consilierii municipali au decis - anul 2022 este declarat Anul Lucrătorului Medical al mun. Chișinău. Astfel, autoritățile urmează să elaboreze un plan de acțiuni ce trebuiesc întreprinse în acest sens. 

Între timp, Direcția generală asistență medicală și socială s-a ales cu un „nou” șef. Boris Gîlcă, care până câteva zile în urmă a ocupat funcția de șef interimar, a câștigat concursul desfășurat de direcție. Gîlcă a venit în funcție după ce, în vara anului precedent, Tatiana Bucearschi a fost demisă, fără însă să fie oferite detalii concrete privind motivul demiterii. 

Totodată, autoritățile vor semna în curând primele contracte de atribuire a pachetelor alimentare pentru peste 1 100 de persoane vulnerabile din capitală. Pachetele sunt distribuite la domiciliul beneficiarilor, în locul prânzurilor calde.

 

Utilaje învechite la Exdrupo și plombarea gropilor 

Săptămâna precedentă aproximativ 50 de utilaje au fost implicate în curățarea carosabilului, a gurilor de captare a apelor pluviale, dar și la distribuirea materialului antiderapant. Totuși, există în continuare probleme la acest capitol. Utilajele Exdrupo sunt învechite, două dintre ele fiind defecte. Anul acesta se va lucra la modernizarea echipamentelor întreprinderii. Totodată, întreprinderile de gestionare a fondului locativ au lucrat la scoaterea țurțurilor de la blocurile locative. 

Săptămâna curentă autoritățile au planificat începerea lucrărilor de plombare cu asfalt rece a găurilor apărute în urma înghețurilor. 

 

Viceprimarii la raport: prioritățile pe domenii pentru anul 2022

Viceprimarii capitalei au prezentat prioritățile pe care se vor axa în 2022. Astfel, Fadei Nagacevschi - viceprimar responsabil de domeniul anticorupție, dar și fond locativ, a declarat că în curând Planul Anticorupție va fi trimis spre avizare către autoritățile centrale. Printre altele, se va lucra și la un „Registru al cadourilor”, se va completa conceptul de Smart City, se va lucra la consolidarea sistemului de achiziții publice și se va lucra la închiderea gunoiștei din Anenii Noi. 

Angela Cutasevici, viceprimară pe domeniul educației, sănătății și asistenței sociale, a declarat că, împreună cu direcțiile din subordine, va lucra la planurile de activități pentru implementarea anului cultural 2022 - Anul Maestrului Eugen Doga, și a anului medical 2022 - Anul Lucrătorului Medical. Planul privind acțiunile în cadrul anului cultural va fi prezentat la finele lunii. În același timp, viceprimara a declarat că se va concentra pe verificarea calității procesului de alimentație a copiilor din instituțiile de învățământ, se va lucra la selectarea mai multor directori de școli și la organizarea olimpiadelor municipale. Totodată, subdiviziunile primăriei responsabile de domeniul educațional, medical și social vor pregăti și prezenta în curând rapoartele de activitate pentru anul 2021, evaluarea angajaților și planurile de acțiuni și achiziții pentru anul curent. 

Ilie Ceban, viceprimarul care anterior a gestionat domeniul anticorupție, iar după demiterea lui Victor Chironda a preluat atribuțiile acestuia, a declarat că săptămâna curentă va organiza mai multe ședințe pentru a determina prioritățile pentru anul 2022. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

 


Publicat de:

Distribuie