PrimariaMea
5440 de piloni, reparația pasajelor subterane și bandă pentru transport public Image
13 dec. 2018

5440 de piloni, reparația pasajelor subterane și bandă pentru transport public

Anul viitor, autoritățile municipale ar putea începe reconstrucția a trei poduri și patru pasaje subterane din capitală. Până atunci însă Direcția transport continuă să repare drumuri, să instaleze corpuri de iluminat public și să limiteze accesul mașinilor pe trotuare cu piloni. Pretorii de sector continuă activitățile de salubrizare, Primăria pregătește un plan de acțiuni pentru implementarea benzii destinate circulației transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar Regia Transport Electric este în proces de asamblare a 10 troleibuze noi.


ÎN CAPITALĂ VOR FI INSTALAȚI 5440 DE PILONI DE LIMITARE A ACCESULUI VEHICULELOR PE TROTUARE

Vitalie Butucel, șeful Direcției generale transport și căi de comunicație, a prezentat lucrările efectuate în anul 2018 și planurile pentru 2019. În acest an, au fost efectuate lucrări de reparație a drumurilor pe nouă străzi, în două suburbii și în Parcul Valea Trandafirilor. Pentru anul viitor, prioritate vor fi podurile și trecerile subterane din capitală.

 

De la începutul anului, în capitală au avut loc următoarele lucrări de reparație:

- Str. Ion Creangă: s-au schimbat 1150 metri de bordură; s-au pus 2500 metri pătrați de pavaj; au fost instalați 48 piloni de iluminat și 151 de corpuri de iluminat LED. Costul total al lucrărilor a constituit 10,2 milioane de lei din totalul alocat de 44,6 milioane.

- Str. 31 august 1989: au fost efectuate lucrări de renovarea a rețelor inginerești (canalizare, apeduct, rețele electrice si telefonice); au fost finalizate tronsoanele de la străzile Ismail la Armenească și de la Lăpușneanu la Lazo. Costul lucrărilor a fost de 12,7 milioane de lei.

- Str. Tighina: au fost efectuate lucrări de renovarea a rețelor inginerești: canalizare, apeduct, rețele electrice si telefonice; a fost finalizat tronsonul: dintre străzile București-Sciusev-Koglâniceanu-Bernardazzi. Costul lucrărilor a fost de 2,7 milioane de lei.

- Str. Academiei: au fost reparați 10559 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 3,9 milioane de lei;

- Str. Ialoveni: au fost reparați 5421 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 1,9 milioane de lei;

- Str. Sardigava: au fost reparați 6080 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 2,2 milioane de lei;

- Str. Pădurii: au fost reparați 7490 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 4,2 milioane de lei;

- Str. A. Lăpușneanu: au fost reparați 1849 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 758 de mii de lei;

- Str. Băcioii Noi: au fost reparați 882 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 395,6 de mii de lei;

- Drumul de acces către Grătiești:  au fost reparați 4151 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 2,7 milioane de lei;

- Drumul de acces către Bubuieci: au fost reparați 8050 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 3,7 milioane de lei;

- În comuna Tohatin: au fost reparați 1190 m2 de drum, pentru care s-au cheltuit 459 de mii de lei;

- În Parcul Valea Trandafirilor: au fost montați 266 de piloni de iluminat și 304 corpuri LED de iluminat; au fost întreprinse lucrări de pozare a rețelelor electrice pe o suprafață 6500 metri. Costul lucrărilor a fost de 5,4 milioane de lei.

În anul 2018, lucrările de întreținere a drumurilor au fost repartizate după cum urmează:

- în sectorul Centru - 45 mii de metri pătrați, pentru care s-au cheltuit 16,7 milioane lei;

- în sectorul Ciocana - 33,3 mii metri pătrați, pentru care s-au cheltuit 10,7 milioane lei;

- în sectorul Rîșcani - 18, 1 mii de metri pătrați, pentru care s-au cheltuit 6,4 milioane de lei;

- în sectorul Botanica - 36,5 de mii de metri pătrați, pentru care s-au cheltuit 11,4 milioane de lei și

- în sectorul Buiucani - 25,3 de metri pătrați, pentru care s-au cheltuit 8, 9 milioane de lei.

În același timp, a fost restabilit sistemul de iluminat public pe străzile Ciuflea, Alba Iulia, Calea Ieșilor, Viaduct și șos. Muncești; în parcurile “La izvor” și “Dumitru Râșcanu”; rondul de pe strada Uzinelor, în 124 de instituții de învățământ și 84 de curți.

Butucel a mai declarat că până la sfârșitul anului va fi efectuată o expertiză a stării a trei poduri, situate pe străzile Mihai Viteazu, Ismail și Grigore Vieru. Costul serviciilor de expertiză este de 1,3 milioane de lei. În anul 2019, podul Mihai Viteazu va fi o prioritate pentru municipalitate.

La capitolul treceri subterane, în acest an, Direcția transport a primit primul proiect tehnic de reabilitare a subteranei de pe Viaduct. Cu toate acestea, Vitalie Butucel susține că nu a primit o informație exactă cu privire la lucrările ce pot fi executate de către ofertant. Până pe 31 decembrie 2018, institutul “Chișinăuproiect” va prezenta încă trei oferte de reparație. În 2019, autoritățile municipale ar putea începe reparația capitală a patru pasaje subterane. Cererile de  finanțare respective au fost deja înaintate Consiliului municipal Chișinău. Primarul general interimar a cerut ca până la adoptarea unei decizii în acest sens să fie întreprinse cel puțin lucrări de salubrizare și iluminare a pasajelor subterane, mai ales a celor de la Gara de Sud și Academia de Științe.

Întregul raport poate fi accesat aici.


PRETORII RAPORTEAZĂ

 

Conform tradiției deja formate, pretorii sectoarelor municipiului Chișinău au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente.

În sectorul Botanica:

- 350 de persoane și 42 de unități de transport au fost implicate pentru salubrizarea sectorului;

- au fost evacuate 78 de rute de gunoi;

- a fost evacuat un pavilion comercial de pe bd. Dacia 44;

- Va fi salubrizat Cimitirul Eroilor.

În sectorul Ciocana:

- 369 de persoane și 16 de unități de transport au fost implicate pentru salubrizarea sectorului;

- Au fost evacuate 32 rute de frunziș;

- Au fost înmânate 53 de prescripții agenților economici și întocmite opt procese verbale;

- 24 de străzi au fost inspectate de către angajații Preturii și reprezentanții Inspectoratului General de Poliție și au fost întocmite 49 de procese verbale.

În sectorul Buiucani:

- Au fost evacuate 97 de rute de gunoi;

- A fost salubrizate străzile Ion Creangă, Vasile Lupu, Calea Ieșilor și V. Belinski și au fost plantați trandafiri;

- Au fost recepționate 2343 de cereri de acordare a ajutorului social.


PE STRĂZILE ORAȘULUI CONTINUĂ SĂ FIE DEPISTAȚI COPII FĂRĂ SUPRAVEGHERE PĂRINTEASCĂ

 

Săptămâna trecută, în Chișinău au fost efectuate nouă ieșiri în teren, în urma cărora a fost depistat un copil fără supraveghere în stradă. Acesta a fost internat în spital pentru investigații medicale. În aceeași perioadă au fost înregistrate patru cazuri de abuz fizic și patru cazuri de neglijare a copiilor. Au fost efectuate șase plasamente de urgență a copiilor în municipiul Chișinău.

Tot săptămâna trecută, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului a obținut în dar un vehicul special pentru ieșirile în teren, donat de către Centrul de Abilitare si Resurse "New Hope".


PATRU CAZURI DE GRIPĂ ÎNREGISTRATE ÎN CHIȘINĂU

 

În perioada 30 noiembrie - 6 decembrie, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 312  cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse, dintre care 115 de cazuri de boli diareice acute. Comparativ cu săptămâna precedentă, acest număr este în descreștere. Au fost înregistrate 2974 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în creștere cu 37,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.


DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, CINCI PERSOANE AU DECEDAT PE TRECERILE PENTRU PIETONI

 

În 2018 au avut loc 1153 de accidente rutiere, 41 de persoane au decedat și 1382 de persoane au rămas traumatizate. Cele mai multe accidente rutiere (267) au avut loc pe teritoriul sectorului Rîșcani al capitalei, iar cele mai multe decese s-a înregistrat în sectorul Botanica (18).

Principalele cauze ale accidentelor rutiere de la începutul anului au fost:

- Depășirea vitezei - în 200 de cazuri;

- Starea de ebrietate a șoferilor - în 19 cazuri;

- Nerespectarea distanței dintre autovehicule - în 100 de cazuri.

De la începutul anului 2018, 499 de accidente au avut loc cu implicarea pietonilor. 24 dintre ei au decedat, iar alți 497 au rămas traumatizați. Cei mai mulți pietoni au decedat în sectorul Botanica (10), iar cele mai multe accidente cu implicarea acestora au avut loc în sectorul Râșcani (120). Pe trecerile de pietoni au fost înregistrate 236 de accidente rutiere, în urma cărora cinci persoane au decedat și altele 244 au rămas traumatizate.

În aceeași perioadă, au avut loc 9677 de accidente mici.

În 141 accidente rutiere au fost implicați minori - 196 au fost traumatizați, iar cinci au decedat.

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 33 accidente rutiere, în urma cărora 43 persoane au rămas traumatizate, iar două persoane au decedat. Au fost accidentați 16 pietoni, dintre care opt – pe trecerile pentru pietoni.  Cauzele accidentelor rutiere sunt aceleași - starea de ebrietate a șoferilor, depășirea vitezei și nerespectarea distanței dintre autovehicule.

În perioada 3-9 decembrie, au fost înregistrate 286 de infracțiuni, dintre care 239 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 25 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 972 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 773 mii lei, dintre care 155 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1217 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 979 informații. În flagrant au fost reținute 19 persoane, iar 37 de persoane au fost documentate contravențional.


ALTE NOUTĂȚI

 

- 10 troleibuze sunt în proces de asamblare la Regia Transport Electric;

- Pentru implementarea benzii destinate circulației transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt urmează a fi întocmit un plan de acțiuni;

-Asociația locatarilor blocului din str. Ghioceilor 2 va prelua în gestiune rețelele de distribuție;

- Direcția generală educație, tineret și sport va monitoriza în săptămânile următoare colectarea ilicită de bani în instituțiile de învățământ.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie