PrimariaMea
48% din chișinăuieni vaccinați și lipsa produselor pentru refugiați Image
26 mar. 2022

48% din chișinăuieni vaccinați și lipsa produselor pentru refugiați

Pandemia de COVID-19, deși a încetinit, nu a dispărut. Totuși, tot mai puțini chișinăuieni aleg să se vaccineze. Astfel, troleibuzul și autobuzul de vaccinare, și Centrul Municipal de Vaccinare, ar putea să-și suspende activitatea începând cu 31 martie. 

Refugiații din Ucraina primesc diverse tipuri de ajutor din partea municipalității. Totodată, 87 de copii ucraineni cu vârstă preșcolară și 448 cu vârstă școlară au fost integrați în instituțiile de învățământ. 

În fiecare sector din capitală vor fi lansate în curând proiecte de anvergură de reabilitare. În același timp, până la sfârșitul lunii ar trebui să înceapă lucrările pe tronsoane ale str. 31 august 1989, str. Alexandru cel Bun și str. Tighina.

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 21 martie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Rata de imunizare de 48% și COVID-19 încă prezent în capitală

Ajutor pentru refugiați în policlinici și lipsa produselor alimentare

Elevi la școală și progresul reparațiilor curente în instituții de învățământ

Proiecte de anvergură în centrul orașului

„Chișinău mare șantier” - reparații curente în sectoarele municipale

 

Rata de imunizare de 48% și COVID-19 încă prezent în capitală

COVID-ul nu a plecat. Mun. Chișinău e în „Cod Galben” de alertă epidemiologică și această săptămână ar putea fi convocată ședința Comisiei extraordinare de Sănătate Publică din mun. Chișinău. Trei instituții medicale sunt implicate în continuare în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19: Maternitatea municipală nr. 2, câteva secții ale Spitalului Sf. Arhanghel Mihail și Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii. În total, în spitalele municipale sunt 165 de paturi pentru persoanele bolnave de COVID-19 și 9 paturi de terapie intensivă și reanimare (ATI). Pe 21 martie erau internați 110 pacienți, dintre care 2 în stare gravă. În ultimele zile nu au fost înregistrate decese. Conform platformei GIS COVID-19 în Moldova, numărul total de îmbolnăviri de COVID-19 în capitală pe 21 martie a ajuns la 189 914 persoane, dintre care 3 161 cazuri s-au soldat cu deces. 

Rata de vaccinare în municipiul Chișinău este de 48%, fără cei vaccinați peste hotare. Conform Șefului Direcției generale asistență medicală și socială, estimările care includ numărul celor vaccinați peste hotare ar duce la o rată de peste 70%. Totodată, se atestă o scădere a numărului persoanelor care se imunizează în ultima perioadă. În centrele medicilor de familie rămân active cabinetele de vaccinare și punctele mobile la fel sunt în funcțiune. Totuși, există posibilitatea ca, începând cu data de 31 martie, punctele mobile de imunizare și Centrul municipal de vaccinare să fie scoase din circuit. 

 

Ajutor pentru refugiați în policlinici și lipsa produselor alimentare

Au fost create condiții la centrele de plasament cu ajutorul donațiilor. Primăria este deschisă pentru a ajuta refugiații să se angajeze în câmpul muncii. Totodată, zilele trecute, la centrul de plasament „Lukoil” au fost distribuite mai multe pachete de produse către refugiați. Totuși, încep să existe probleme privind aprovizionarea cu produse alimentare și igienice. La fel, Boris Gîlcă - Șef al Direcției generale asistență medicală și socială a declarat că primăria nu ar fi primit „niciun chibrit” din ajutoarele umanitare venite în Republica Moldova și că primăria, la moment, ar fi nevoită să refuze ajutor solicitat de refugiați.

Autoritățile locale fortifică capacitățile de găzduire ale capitalei, în special centrul „Lukoil”. În aceeași locație va mai fi amplasat un punct medical de asistență primară. 

Refugiații care locuiesc în sectoare, la gazdă sau în cadrul unor familii, pot beneficia de servicii de asistență medicală primară în cadrul policlinicilor de sector. Totodată, acestea pot solicita și produse lactate pentru copii, în limita stocului disponibil.

 

Elevi la școală și progresul reparațiilor curente în instituții de învățământ

Elevii învață cu prezență fizică, excepție fiind mai multe clase care se află în autoizolare. Săptămâna trecută, 105 elevi și 31 cadre didactice au fost testați pozitiv la COVID-19.

Dintre copii refugiați, 87 cu vârstă preșcolară și 448 cu vârstă școlară au fost integrați în instituțiile de învățământ. Direcția educație a primit o donație de 500 de rucsacuri echipate pentru acești copii. Mai mult, în cadrul centrelor de plasament au fost organizate mai multe activități didactice. 

Modelul unic de meniu în școli este în proces de implementare. Săptămâna trecută au fost organizate mai multe vizite în instituțiile de învățământ pentru monitorizarea situației. Totodată, începând cu data de 1 martie prețul pentru alimentație a fost recalculat, suma alocată pentru grădinițe pe zi fiind de 34.50 lei. Săptămâna trecută a fost organizată și o ședință cu autoritățile centrale, în contextul în care suma alocată nu acoperă costul real al produselor (cca. 40 lei). Informația respectivă urmează să fie expediată către Ministerul educației și cercetării, iar săptămâna curentă ar trebui să fie creat un grup de lucru în comun cu Ministerul sănătății pentru verificarea calității produselor.  

Lucrările de reparație în Liceul „Pro Succes”, Gimnaziul nr. 6 și Grădinițele 3, 18 și 28 sunt în derulare, planificându-se reînceperea procesului educațional în incinta acestora la 1 septembrie. 

 

Proiecte de anvergură în centrul orașului

Lucrările pe străzile Alexandru cel Bun, Tighina și 31 august 1989, finanțate din fonduri externe, vor demara în curând. Conform autorităților locale, prima etapa va constitui reparația străzilor Alexandru cel Bun (în tronsonul str. Ismail și Tighina) și str. Tighina (tronsonul str. Alexandru cel Bun și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt). Acestea ar trebui lansate pe 23 martie. Totodată, pe 28-29 martie ar trebui să înceapă lucrările pe str. 31 august 1989. Autoritățile au dat asigurări că „vor fi respectate toate procedurile de informare și de semnalizare” pentru a evita problemele legate desfășurarea lucrărilor. 

Licitațiile pentru reparația podurilor „Mihai Viteazul” și „Ismail” au fost finalizate, fiind înregistrați participanți. Ambele licitații se află la etapa de evaluare a ofertelor. 

Se continuă cu reparațiile minore, lucrările de plombare și aplicare a marcajului. Totodată, în preajma instituțiilor de învățământ ar putea fi create treceri pietonale cu relief. 

 

„Chișinău mare șantier” - reparații curente în sectoarele municipale

După pauza de iarnă, în sectoarele municipale încep proiectele de amenajare și reabilitare. 

– Buiucani: această săptămână începe reabilitarea scuarurilor din str. Ion Creangă 41, str. Mihai Viteazul 2, Calea Ieșilor 7, subterana Ion Creangă - Piața Dimitrie Cantemir. Se pregătesc proiectele tehnice pentru etapa finală de renovare a Parcul „La izvor” și reabilitarea aleilor din Parcul Butoiaș.

Au fost finalizate procedurile de achiziții pentru reparația infrastructurii pietonale pe Calea Ieșilor (partea impară) și Liviu Deleanu (partea pară) și în curtea Pieții Unirii Principatelor, astfel încât săptămâna aceasta vor începe lucrările. La fel, se vor desfășura lucrări și pe str. Alba Iulia, între Ion Creangă și Liviu Deleanu. 

– Râșcani: se pregătesc procedurile de achiziții pentru intervenții pentru Parcul Dumitru Râșcanu, Str. Florilor, Dimo, str. Tudor Vladimirescu, Gh. Madan și Columna. Același lucru e și pentru patru scuaruri din capitală. Scuarul Spitalului Sfânta Treime va fi reabilitat, proiectul fiind în pregătire. Totuși, proiectul este mare și va fi necesară găsirea surselor suplimentare de finanțare.

– Centru: se lucrează la reabilitarea str. Bernardazzi, unde se schimbă bordurile și ulterior va fi asfaltată partea carosabilă. Trotuarul de pe str. București în perimetrul str. Pușkin și Pârcălab a fost reabilitat în întregime. Se lucrează și în scuarul „Ialoveni”, cu crearea unui mic stadion, amenajarea aleilor și crearea locurilor de parcare. Continuă lucrările de reparație a două curți de bloc din bd. Ștefan cel Mare 62-64, care prevăd intervenții complexe: reabilitarea bordurilor, asfaltare, amenajarea platformelor de colectare separată a deșeurilor și altele. Au fost lansate procedurile de achiziții publice pentru trei obiective: amenajarea pistei pentru bicicliști în parcul „Valea Trandafirilor”, reabilitarea și amenajarea scuarului din str. Grenoble și reabilitarea trotuarelor din str. Korolenko. Totodată, urmează să înceapă lucrări de reabilitare a trotuarelor din parcul „Valea Morilor”, în împrejurimile Teatrului de Vară. 

– Botanica: lucrările de reabilitare totală a unui tronson de pe str. Burebista sunt realizate la 35%. Deși săptămâna precedentă autoritățile anunța că lucrările la Parcul Valea Trandafirilor sunt realizate la 75%, săptămâna curentă acestea au declarat că ar fi totuși la 70%. Proiectul de reabilitare integrală a parcului ar trebui să fie gata în luna iunie.  Reparația accesului spre parc din partea str. Melestiu s-a realizat 20%, fără însă a defrișa copaci după ce Agenția de Mediu a refuzat să ofere avizul necesar. Proiectul de reparație a subteranei din bd. Dacia, intersecție cu Traian, este finalizat, la moment lucrându-se la proiectul de iluminat a pavajului. 

– Ciocana: se renovează aleea pietonala de pe str. Mihail Sadoveanu în perimetrul Igor Vieru - Zadnipru. Pe 21 martie trebuiau să fie demarate lucrările pe porțiunea adiacentă str. Mircea cel Bătrân, tronsonul Zadnipru - Ginta Latină, dar și cele de reparație a teritoriului de pe str. Ciocana 12. La fel pe 21 martie trebuiau lansate alte două licitații, pentru reparația terenului adiacent bd. Mircea cel Bătrân (partea de sus) și scuarului „Ciocana”. 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie