PrimariaMea
10 mii de cazuri de COVID-19 în 14 zile în Chișinău și terci alterat la grădiniță Image
03 nov. 2021

10 mii de cazuri de COVID-19 în 14 zile în Chișinău și terci alterat la grădiniță

Situația pandemică în capitală este critică, cu aproape 10 mii de cazuri înregistrate în Chișinău în ultimele 14 zile. Autoritățile municipale au sporit numărul de paturi în spitalele municipale, însă se confruntă cu lipsa de medicamente necesare și oxigen. 

Elevii vor petrece săptămâna curentă acasă, într-o prelungire a vacanței de toamnă, la indicația Ministerului Educației. Totuși, aceștia vor recupera până la finele anului zilele de vacanță. 

Șapte  autobuze ISUZU noi au fost puse pe rutele suburbane. Totodată, autoritățile continuă reparația mai multor străzi, subterane și a sistemului de captare a apelor pluviale. 

Orășenii continuă să sesizeze primăria privind problemele din oraș pe platforma eu.chișinău.md. Totuși, de la lansarea acesteia, doar jumătate au fost soluționate.

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 1 noiembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Câte 647 de cazuri zilnic în ultimele 14 zile și mai multe paturi în spitale

Situația în școli și terci avariat la grădinițele municipale

Șapte autobuze noi pe rutele către suburbiile capitalei

Reparații și salubrizare în capitală

Raportul despre platforma eu.chișinău.md

 

Câte 647 de cazuri zilnic în ultimele 14 zile și mai multe paturi în spitale

Situația pandemică nu se îmbunătățește. Zilnic este înregistrat un număr mare de cazuri noi de îmbolnăvire și de decese cauzate de COVID-19. Săptămâna precedentă, Comisiile Extraordinare de Sănătate Publică, atât din Chișinău, cât și Națională, s-au întrunit în multiple ședințe pentru a hotărî măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru îmbunătățirea situației. Totuși, acestea nu au impus restricții majore, declarând doar prelungirea Stării de urgență în sănătate publică până pe 30 noiembrie, interzicerea ceremoniilor (nunți, cumetrii, mese de pomenire etc.) începând cu data de 8 noiembrie și recomandarea de a prelungi vacanța de toamnă a elevilor cu o săptămână. 

Pe de altă parte, autoritățile locale luptă cu pandemia prin extinderea numărului de paturi în spitale pentru internarea pacienților cu forme grave ale bolii. La moment, capacitatea de spitalizare în Chișinău este de 1 708 paturi, dintre care 79 de paturi în secțiile de Terapie Intensivă (ATI). Acestea includ și 200 de paturi activate începând cu luni la Spitalul „Sfânta Treime”. Totodată, în același spital, vor mai fi deschise două secții ATI cu 36 de paturi. În același timp, peste 3 700 pacienți primesc tratament la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. 

Pe 2 noiembrie, în Chișinău erau înregistrate în total 130 319 cazuri de COVID-19, dintre care 2 211 s-au soldat cu deces. Dintre acestea, 9 436 de cazuri și 111 decese ar fi fost înregistrate în ultimele 14 zile, conform datelor de pe platforma dedicată a Ministerului Sănătății. Printre noile cazuri, sunt și 86 de elevi și 21 de cadre didactice, îmbolnăvirea cărora a fost confirmată săptămâna trecută. Astfel, 2 318 elevi se află în autoizolare. 

Infografic: Situația privind COVID-19 în Chișinău pe 2 noiembrie 2021. Sursă: Primăria Mea Infografic: Situația privind COVID-19 în Chișinău pe 2 noiembrie 2021. Sursă: Primăria Mea

Totuși, conform autorităților locale, problema cea mai mare cu care se confruntă la moment spitalele este lipsa medicamentelor, inclusiv cele antivirale, și a surselor de oxigen, în special la Centrul COVID-19 amenajat la Moldexpo. Astfel, atât edilul, cât și șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate au menționat că au solicitat în repetate rânduri de la autoritățile centrale să fie instalată la Moldexpo o stație de oxigen primită anterior de guvern. Aceștia au declarat că există toate condițiile, inclusiv expertiza tehnică necesară, iar neamplasarea stației ar fi, conform edilului, „mofturi” ale autorităților.

Profesorii continuă să fie testați gratuit în instituțiile de învățământ, iar autoritățile au anunțat că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru procurarea unor noi teste destinate cadrelor didactice. Acestea urmează să ajungă săptămâna viitoare. Totodată, autoritățile au declarat că vor persista în organizarea campaniilor de informare în școli și de motivare a personalului didactic să se vaccineze. La moment, rata acestora de imunizare e de 97%. 

În capitală, cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare cu regim extins, inclusiv sâmbăta și duminica. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile (troleibuz și autobuz) pentru care a fost definitivat noul program de amplasare pentru luna noiembrie, și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii, solicitând acest lucru la medicul de familie; sau la serviciu – pentru grupurile mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid-19, doritorii pot primi și vaccin anti-gripal.

 

Situația în școli și terci avariat la grădinițele municipale

În urma sugestiei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, Ministerul Educației a solicitat prelungirea vacanței de toamnă pentru elevi. Totuși, zilele de vacanță în plus vor fi recuperate până la sfârșitul semestrului I, după metoda stabilită de către administrația fiecărei instituții de învățământ, în urma consultării cu cadrele didactice, părinții și elevii. Între timp, toate grădinițele din capitală au fost conectate la căldură, iar căldura în școli va fi pornită începând cu vineri sau sâmbătă, astfel încât elevii să revină din vacanță în clădiri încălzite. 

Săptămâna precedentă a avut loc un caz neplăcut la o grădiniță din sectorul Râșcani: terciul adus pentru alimentarea copiilori era alterat, fiind observate corpuri străine pe suprafața acestuia în timpul preparării. Autoritățile au declarat că acesta a fost imediat înlocuit cu altul, iar Primăria va căuta modalități pentru a sancționa și rezilia contractul cu toți agenții economici care livrează produse alterate sau necalitative. Totodată, reprezentanții primăriei vor efectua inspecții ad-hoc pe parcursul săptămânii în grădinițe. 

 

Șapte autobuze noi pe rutele către suburbiile capitalei

Încă șapte din cele 100 de autobuze ISUZU procurate de autorități prin licitație au fost puse pe rută. Acestea au fost puse pe rutele din suburbiile municipale, care suferă din cauza insuficienței de transport, dar și pe ruta nr. 23, care mai mult timp a fost gestionată de un agent economic în loc de municipalitate. Conform autorităților, ruta respectivă va fi întoarsă în gestiunea primăriei până la sfârșitul lunii. 

Din cele 100 de autobuze ISUZU, 47 au fost aduse în Republica Moldova, dintre care 34 au fost deja puse pe rută. Conform graficului de livrare aprobat în procedura de licitație, toate unitățile ar fi trebuit să fie la Chișinău până la finele anului. Totuși, la moment, graficul de livrare aprobat inițial nu este respectat. 

Infografic: Repartizarea pe rute a celor 7 autobuze ISUZU. Sursă: Primăria Mea Infografic: Repartizarea pe rute a celor 7 autobuze ISUZU. Sursă: Primăria Mea

 

Reparații și salubrizare în capitală

Continuă lucrările de reparație în capitală. Totuși, săptămâna precedentă acestea au fost realizate în volum mai mic decât cel preconizat din cauza întârzierii în livrarea asfaltului de către agenții economici responsabili. Progrese au fost făcute pe str. Teilor, unde a rămas amenajarea acceselui în curți și a parcărilor, pe str. Ismail - unde au fost schimbate trotuarele și la instalarea iluminatului pe bd. Renașterii, Cuza-Vodă și Burebista, dar și în suburbiile capitalei. Totodată, au continuat lucrările în comuna Țânțăreni, parte a acordului cu administrația locală pentru a putea utiliza gunoiștea din preajmă. 

Marcajul rutier a fost aplicat pe străzile Vasile Alecsandri, Alba Iulia, bd. Decebal, str. Podului Înalt, str. Independenței, str. Calea Orheiului. Totodată, a fost demarată procedura de achiziție a indicatoarelor rutiere necesare pentru amenajarea benzilor destinate transportului public și alternativ pe străzile principale din capitală. 

Autoritățile se pregătesc de sezonul rece inclusiv prin curățarea și schimbarea gurilor de captare a apelor pluviale. Astfel, săptămâna precedentă au fost schimbate 199 de astfel de grile, iar lucrările de înlocuire a acestora au reînceput și pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Procesul este unul anevoios, în special din cauza că grilele sunt realizate la comandă, iar confecționarea lor ia timp, însă în curând sistemul de captare al apelor pluviale de pe bd. Ștefan cel Mare ar trebui să fie gata. Alte lucrări legate de pregătirea de iarnă au inclus izolarea a majorității subteranelor, astfel încât în interior să nu pătrundă apă, dar și pregătirea materialului antiderapant, sare și nisip, inclusiv prin procurarea acestuia prin licitații. 

 

Raportul despre platforma eu.chișinău.md

În perioada 1 octombrie -29 octombrie, pe platforma eu.chisinau.md au fost înregistrate 274 de sesizări, din următoarele sectoare: 65 - Botanica, 35 - Ciocana, 64 - Centru, 69 - Râșcani și 41 - Buiucani. Acestea sunt repartizate pentru rezolvare către subdiviziunile municipale în felul următor:

- Direcția generală locativ-comunală și amenajare - 28

- Direcția generală transport public și căi de comunicație - 46

- Regia Exdrupo - 20

- Spații verzi - 9

- Lumteh - 46

- Apă Canal - 5

Infografic: Sesizări pe eu.chisinau.md în octombrie 2021. Sursă: Primăria Mea Infografic: Sesizări pe eu.chisinau.md în octombrie 2021. Sursă: Primăria Mea

Restul problemelor sunt monitorizate și examinate de către preturile de sector. Din numărul total de raportări primite precedentă, 30 au fost soluționate, 137 sunt în lucru, 34 au fost respinse, iar alte 73 de sesizări sunt în așteptare.

În total, de la lansarea platformei, au fost recepționate 9 495 sesizări, dintre care rezolvate - 4 953.

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie